Mannapyöröset
noin 45 kpl
Pohjataikina:
½ l haaleaa maitoa
50 g tuorehiivaa
1tl suolaa (jos tykkää suolaisemmasta taikinasta, laita 1½ tl)
1 kananmuna ( ei välttämätön)
100 g sulatettua rasvaa ( minä laitoin ihan voita)
vehnäjauhoja ( noin 15 dl, sekaan voi laittaa muitakin jauhoja esim hiivaleipäjauhoja)
- valmista tavallinen pehmeä hiivataikina ja jätä se kohoamaan noin 15 min
Täytepuuro:
2 l maitoa
3 dl mannasuurimoita (jos tummaa mannaa, niin laita vähän enemmän)
suolaa oman maun mukaan
- kuumenna maito kiehuvaksi
- lisää mannasuurimot kuiviltaan koko ajan vatkaten
- hauduta puuro kypsäksi noin 20 min miedolla lämmöllä ja sekoittele pohjaa myöten usein, jotta puuro ei pala pohjaan
- taputtele tai kaulitse kohonneesta taikinasta "lättänöitä"
- anna lättänöitten vielä kohota ja levitä sitten puuro täytteeksi. Ja vielä munalla voitelu, sekä puuro-osa että taikinareunus
- ja sitten paistumaan +225 C uuniin keskiosaan.... kunnes puurokin olisi saanut ruskeita täpliä
- itse jouduin nostamaan paistamisen loppupuolella ihan ylimmälle tasolle...koska pinta ei jostain syystä meinannut ottaa väriä
- paistamisen jälkeen mannapyöröset voidellaan vielä perinteisesti sulatetulla voilla sekä pältä että pohjasta
.... voit tehdä pyörospohjat myös niin että teet ensin pikkupullat pellille ja kohotat ne ja sitten painat esim mukilla ison syvennyksen keskelle mihin laitat sitten puuron. Tällä tapaa tehtynä lopputuloksesta tulee vähän eri näköinen kuin pereinteisellä vanhalla tavalla.
... ja tässä valmiit mannapyöröset ( 45 kpl ) voisulalla voitelun jälkeen.
Kuvassa vasemmalla "lättänöistä" tehtyjä pyörösiä ja oikealla mukilla painettu malli.
Parhaimmillaan mannapyöröset ovat heti pehmittyään kylmän maidon kanssa.
Nykyisin laitan taikinaan jauhoiksi muutakin kuin vehnää. Myös ihan tavis sämpylätaikinasta ja jämämannapuurosta syntyy oivallisia pyörösiä, vaikkeivat enää niitä aitoja olekkaan.
Lähdenpäs nyt heti viemään naapuriin eräälle ystävälle näitä maisteltaviksi......
Kommentit