IMG_20211212_212850.jpg

Pähkinä-kookos-kirsikkakku on aina lukeutunut omiin lemppari kahvikakkuihin. Tällä kertaa tein sen manteliversiona, kun talonpojan puikoista oli jäänyt mantelijauhetta, minkä halusin käyttää kakkuun. Hieman miedomman makuinen kakku tulee, kun mhasselpähkinät korvaa manteleilla, vaan ihanan mehevä, eikä ollenkaan liian makea kahvikakku. Oikein makeasta tykkäävät saavat laittaa sokeria kakkuun enemmän.

Ohjenuorana tässä kakussa oli ikivanha ohje, minkä olen postannut vuonna 2008

Pähkinä-kookos-kirsikkakakku

(kookas kakku, tarvitset vähintään 2 litran vuoan)

250 g voita tai leivontamargariinia

2½ dl sokeria (tällä määrällä ei tule kauhean makeaa kakkua, meille oikein hyvä määrä)

4 isoa kananmunaa

1 dl kookoshiutaleita

50-100 g jauhettua hasselpähkinää ( laitan yleensä  70 g pussillisen)

4½ dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

n. 10 kpl säilykekirsikoita ihan pieniksi leikattuina ( enemmänkin voi laittaa)

2 rkl kirsikoiden lientä

Vaahdota rasva ja sokeri oikein hyväksi vaahdoksi ( vaaleaa ja kuohkeaa). Sekoita kaikki kuivat ainekset keskenään ja lisää niiden sekaan myös kirsikanpalaset. Yhdistä rasva-sokerivaahtoon puolet munista ja kuivista aineista + kirsikanliemi ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Lisää loput munat ja kuivat ainekset ja sekoita taas tasaiseksi. Paista kakku isossa voidellussa + korppujauhotetussa vuoassa tavallisen uunin alimmalla tasolla ritilän päällä noin tunnin ajan. Paistolämpötila + 150 - 175. Anna kypsän kakun jäähtyä vuoassa muutama minuutti ja kumoa kakku sitten ritilälle tms.

Minun kakkuvuokani ovat teflonisia, joten laitan kahvikakut aina vaan 150 asteiseen uuniin paistumaan ja kypsentämisen loppupuolella tarpeen ( siis värin takia) mukaan nostan hieman lämpöä. Hieman miedommassa paistolämmössä on sekin etu, että kakulla on aikaa kohota hieman enemmän ennenkuin pinnalle tulee paistopinta. Uunitkin ovat erilaisia, joten kauhean tarkkoja paisto-aikoja ja lämpötiloja on aika vaikea antaa. Kahvikakkujen kypsyys kannattaa kokeilla puutikulla kakun keskeltä -> jos tikku on kuiva, kakku on kypsää. Jos on kahden vaiheilla, onko kakku kypsä vai ei.... eikä liikaa tummumisvaaraa ole, kannattaa kakun antaa olla muutama minuutti pidempään uunissa... 

IMG_20211212_185722.jpg

Kuten epäilinkin, tämä Heirol premium Emme Ivane vuoka ei ole jäänyt kaappiin pölyttymään, vaan olen tehnyt tällä jo monta isoa kahvikakkua. Pähkinä-kookos-kirsikkakakkutaikinaa voisi vuoassa olla hieman enemmänkin, mutta meille valmiin kakun viipalekoko piisaa. Pienempää en tekisi, jotta vuoan kaunis malli määsee oikeuksiinsa.

Iso manteli (tai pähkinä)-kookos-kirsikkakakku

Pähkinä-kookos-kirsikkakakku

(käyttämäni vuoka oli omien mittausteni mukaan 2,6 litraa, valmistajan ilmoittama tilavuus 2,8 litraa Heirolin waterfall vuoka)

325 g voita tai leivontamargariinia

3 dl sokeria (tällä määrällä ei tule kauhean makeaa kakkua, meille riittää)

5 isoa kananmunaa

1½ dl kookoshiutaleita

80  g jauhettua mantelia (tai hasselpähkinää 1 pieni pss)

6½ dl vehnäjauhoja (voisin laittaa + ½ dl jatkossa)

ihan vähän vajaa 3 tl leivinjauhetta

ripsaus suolaa (max½ tl)

noin 15 kpl säilykekirsikoita ihan pieniksi leikattuina ( enemmänkin voi laittaa)

3 rkl kirsikoiden lientä

Ison kakun paistoin noin 160 asteisessa uunissa alimmalla tasolla tasalämmöllä  tunnin ajan. Uunista riipppuen, voi lämpötilaa hieman nostaa loppupuolella paistoaikaa. Kakun kypsyys kannattaa kokeilla kakkuosan keskeltä. Kuiva tikku = kypsä kakku.

IMG_20211212_201538.jpg

Tämän näköisenä kakku tuli uunista.

original_47b0eece-9801-4020-b791-d722539

Tämä on mehevää, ei kauhean makeaa kahvikakkua. Edelleenkin yksi lempparikahvikakuista. Manteliversiona on tietenkin hieman miedomman makuista mitä hasselpähkinäversiona.