CIMG1800.jpg

Tänään päivällä teki mieli tehdä churroja ja onneksi on ystäviä jotka jelppivät syömisessä. Näille minun tekemilleni churroille saa ihan vapaasti nauraa. Yksikään ei varmaan ole semmoinen suora, mikä olisi ihanne.

Tein itselleni jo aikaisemmilta tekokerroilta tutulla ohjeella, minkä olen ottanut K-ruoka.fi sivustolta.

Tein ohjeen tuplana. Laitoin taikinaan mausteeksi sekä sitruunan kuoriraastetta, että sitruunasta puristettua mehua.

Churrot

(noin 30 kpl)

Taikina

2½ dl  vettä

100 g  voita

1/4 tl  suolaa

2½ dl vehnäjauhoja

2        kananmunaa

puolikkaan ison sitruunan raastettu kuori (noin 2 tl) (ja sitruunan mehua noin 1 rkl)

Paistamiseen 1 litra rypsiöljyä

Pinnalle kaneli-sokeriseosta (noin 1 tl + 1 dl -> kannattaa katsoa, että on oman mielen mukainen seos)

Valmistaminen

  1. Mittaa kattilaan vesi, rasva ja suola. Kiehauta seos ja nosta liedeltä. Sekoita joukkoon jauhot yhdellä kertaa ja jatka sekoittamista voimakkaasti, kunnes taikinasta tulee kiinteä taikinapallo. Sekoita toisessa kulhossa munien rakenne rikki ja lisää seos hieman jäähtyneen, vähän lämpimän taikinan joukkoon. Lisää myös halutessasi sitruunankuoriraaste. Ja minä lisäsin vielä sitruunasta puristettua mehuakin noin 1 rkl. Sekoita hyvin ja laita taikina pursotinpussiin, missä on esim. avoin tähtityllä..
  2. Kuumenna öljy valurautapadassa tai teräksisessä kattilassa 170-180 asteeseen. Kokeile yhdellä pienellä churrolla onko rasva sopivaa. Pursota taikinasta tyllan läpi, peukolon paksuisia, noin 10 cm pituisia tankoja varovasti öljyyn. Katkaise taikinatangot esimerkiksi saksien avulla. Aika ripeänä saa olla, jos yksin tekee. Paista kerrallaan noin 3-5 munkkitankoa, (minä laitoin eka kokeilujen jälkeen 4 kerralla paistumaan)  noin 1 1/2 minuuttia/puoli, kauniin ruskeiksi.
  3. Nosta churrot reikäkauhalla talouspaperin päälle hetkeksi valumaan ja lisää seuraavat tangot öljyyn paistumaan. Kääntele churrot lämpiminä sokeri-kaneliseoksessa. Voit jättää halutessasi churrot myös kaneli-sokeroimatta. Tarjoa tuoreena sellaisenaan tai dippaa suklaakastikkeeseen

CIMG1771.jpg

Tässä kattilassa on siis yllä oleva ohje kaksin kertaisena. Muuten kuten ohje, mutta lisäsin sitruunamehua sitruunan kuoren lisäksi taikinaan.

CIMG1773.jpg

Koechurrot paistumassa. Ei ollut rasva vielä riittävän kuumaa. Mittarilla en halunnut kaivella esille.

CIMG1779-001.jpg

Saipahan heti maistiaisen. Heti kokeiltuani pursottamista, tiesin olevani vaikeuksissa. En pystynyt toisella kädellä pursottamaan, enkä leikkaamaan saksilla, niin oli tekeminen aika säätämistä. Tähän hätään en ketään ystävistäkään viittinyt hätyyttää avuksi.

CIMG1783.jpg

Tämän kuvan laitan ihan siksi, jos et ole ennen churroja paistanut, niin pursotuksen jälkeen öljy rupeaa vaahtoutumaan ja kuohuukin aika paljon, sitä voi sähikähtää, mutta se kuuluu asiaan. Minä paistelin neljä churroa kerrallaan ja oli pakko varovaisesti varmmistaa välineeellä, että churrot olivat irti toisistaan, vaikka kuohuikin. Varovainen pitää endottomasti olla, ettei polta itseään. Kattilan kansi on hyvä varata lähelle, jos sattuisi käymään niin, että rasva syttyy palamaan. Eli silloinhan se on hurjan paljon liian kuuma. Kansi päälle vaan, niin rasvapalo sammuu. Kuumaa palavaa kattilaa ei kannata lähteä siirtämään minnekkään.

CIMG1785.jpg

Jos olisin yrittänyt pursottaa vänkyrällä olevia churroja, niin minkähänlaisia niistä olis tullu. Tai siis kyllä minä sain pursotettua koht suoran, mutta se pötkylähän lähtee heti liikkeelle rasvassa ja tuli vaikka minkä mallisia. Makua muoto ei kuitenkaan haittaa. Minun suosikki on tuo lähes solmulla oleva churro. Onnistunut churro on rapea päältä ja pehmeä sisältä.

CIMG1798.jpg

Tässä kuvassa (tunnustan, kaksi näistä oli jo maisteltu) on kaksinkertaisen ohjeen churrot. Kappalemäärää ei tullut laskettua. Pakkasin nämä ja lähdin päivä-ajelulle Daven kanssa jakamaan maistiaisia ystävien oven taa.

CIMG1804.jpg

Sima meillä on alkutekijöissään. Just äsken laitoin fariinisokeripakkauksen ohjeella yksinkertainen satsi tulemaan. Paitsi että, laitoin sokeriksi kovettuneet fariinisokerit, enkä ollenkaan tavallista sokeria ja sitruunoiden lisäksi tykkään laittaa appelsiininkuoren ja hedelmälihan. Meillä on kotona aina laitettu simaan ohut sitruunan keltainen kuori, sitten kuoritaan sitruunasta se valkoinen kuori pois ja hedelmäliha viipaloidaan. Hiivakin tuossa on jo mukana. Saa olla pöydällä huomen aamuun ja toivottavasti käy hyvin. Huomenna siivilöin, laitan pulloihin rusinoita ja pikkasen sokeria ja siivilöidyn siman päälle. Korkit kiinni ja sima kylmään. Toivottavasti rusinat nousevat pintaan ja sima valmistuu vapuksi.