CIMG7224.jpg

Nämä ovat harvinainen näky Mimmin keittiössä, vaikkakin itse tykkään hurjan paljon sienistä. Varsinkin suppilovahverot, kantarellit ja mustat torvisienet ovat herkkua minulle, kanssasyöjälle eivät niinkään, vaan kyllä hänkin niistä tehtyjä ruokia  suostuu pikkasen maistelemaan.  Itse en kuvissa olevia sieniä metsästä ole kerännyt, vaan eräs ystävä soitti, että nyt olisi suppilovahveroita saatavana, poimitaanko? Soitin pari puhelua ystäväperheillemme, että haluaisivatko hekin suppilovahveroita ja tarjouduin myös esikäsittelemään ne pakastamista varten. Vastaukset olivat myönteisiä.

IMG-20201015-WA0000.jpg

Tässä sienet ovat vielä metsässä. Kuva ystäväni ottama.

IMG-20201015-WA0001.jpg

Tässä kuvassa ovat suppilovahverot vielä putsaamatta ystävän luona.

Tämäkin kuva on ystäväni ottama. Kuvien käyttöön on lupa.

Suppilovahverot toimitettiin meille siis kotia asti puhdistettuina. Muuten minulla olisi  ollut noin 40 minuutin hakumatka /menosuunta ja kotiakkin olis vielä pitänyt ajaa. Tuolle päivälle olin jo sopinut vaikka mitä asioita, niin olin tosi hyvilläni, ettei tarvinnut enää lähteä ajelulle.

Ystävä oli pakannut sienet litran pakkauksiin, joten minun oli siitä helppo jatkaa niiden laittamista. 

Sienien kuivaamista en edes harkinnut, koska meillä ei ole kuivuria, enkä saunaankaan niitä olis voinu laittaa, kun mies saunoo lähes joka ilta ja määräkin oli melkoinen yhdellä kertaa laitettavaksi. Jos olisin hyödyntänyt kylpyhuoneen lattialämmitystä, olis Dave voinut olla popsiimassa sieniä hyvin äkkiä.

Esim. Marttojen-svuilta löytyy hyvää tietoutta sienien kuivaamisesta.

CIMG7216-001.jpg

Hurjan nopsaan sain sienet käsiteltyä, koska sain ne roskattomina ja minulle jäi vain kuumennus. Sen tein perinteiseen tapaan paistinpannuilla. Jaoin aina yhden litran sieniä kahdelle isolle paistinpannulle ja annoin niiden siinä kaikessa rauhassa kuumentua. Ensin irtoaa nestettä paljonkin, mikä sitten haihtuu, kun kuumentamista vain jatkaa. Näissähän riittäisi, että suurimman osan nestettä antaisi haihtua, vaan minä annoin lähes kaiken nesteen haihtua, sillä aikomus oli pakata sienet pakastimeen pieninä määrinä muovipusseihin.

CIMG7231.jpg

Laitoin sienet lautasille jäähtymään. Oikealla olevissa lautasilla on enemmän, sillä ne jäävät meille kotia. Vasemmalla olevat käsittelin valmiiksi kahdelle ystäväperheelle ja ne pidin erillään. Vasemmalla olevilla lautasilla on litrasta tuoreita sieniä kuumennettu määrä. Pieneen sienet hupenevat.

Onkohan kukaan lukijoista kuumentanut sieniä uunissa? Täältä löytyy asiasta hyvin positiivinen kirjoitus. Vaan minä en tällä kertaa tätä tapaa ruvennut kokeilemaan.

CIMG7236-002.jpg

Näin pieneen tilaan meni 10 litraa suppilovahveroita omassa nesteessä keittämisen jälkeen. Yksi pieni pussillinen = ½ litraa tuoreita kuumennettuja sieniä.

Meillä pakastetuista suppilovahveroista tehdään mm. keittoa, kastiketta, ohukaisten täytettä riisin ja sipulin kanssa ja tietenkin suolaista piirakkaa.