IMG_20240201_163202_edit_287210195393405

Jonkin sortin omenapiirakkaa teki mieli. Pohja oli valmiina jo vuoassa, kun otin rahkaa jääkaapista. Olin ottamassa maustamatonta, mutta sitten huomasin appelsiinirahkapurkillisen ja jäin pähkäilemään sen sopivuutta omenan kanssa. Piirakka tuli itellemme syötäväksi, niin päätin kokeilla ja meistä tämä osoittautui ihan kelvolliseksi yhdistelmäksi. Kanelia en oikein osannut tähän versioon yhdistää mausteeksi, mutta jos tekisin tällä ohjeella maustamattomasta rahkasta, laittaisin ilman muuta kanelia omenakerrokseen mausteeksi ja valkoiseen seokseen vähän enmmän sokeria.

HUOM! jos et tykkää appelsiinirahkasta, niin silloin tämä ei ole tällaisenaan sinun ohjeesi. Appelsiinirahkan tilalle voi vaihtaa muun omaan makuun passelin makurahkan tai käyttää maustamatonta rahkaa (ja kanelia omenoiden pinnalle), jolloin tulee perinteisemmän makuinen omenapiirakka.

Alla olevalla ohjeella valmistui kuvissa oleva omenapiirakka. Pohjana on jälleen helppo vain sekoitettava taikina, mihin tykkään laittaa jauhoiksi grahamjauhoja mamman marjapiirakan tapaan.

Omena-appelsiinirahkapiirakka

(Piirakkavuoallinen, pyöreän vuoan halkaisija noin 27 cm. Minä tein suorakaiteen malliseen pyrex-vuokaan ja sen mitat ovat 21x29 cm)

Pohjataikina:

100 g sulatettua voita

1 dl sokeria (jos ei tykkää kovin makeasta 0,75 dl piisaa)

1 iso kananmuna

1 dl grahamjauhoja (tai tämäkin määrä vehnäjauhoja, toki silloin pohja/piirakka maistuu erilaiselle)

1,75 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

Raakan pohjan päälle:

1-2 omenaa  (laitoin 2 isoa jouluomenaa ja omenaa on reilusti piirakassa kts kuva)

Valkoinen täytekerros

200 g maustettu rahka appelsiini (valion tuote) TAI muuta mieleistä rahkaa pieni prk 200-250 g

1 dl maitoa

2 kpl isoja kananmunia

0,5 dl sokeria (jos käytät maustamatonta rahkaa, laita 1 dl)

Valmistaminen:

Pohja: Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi taikinaksi. Mitään ei siis tarvitse vatkata. Levitä taikina painellen voideltuun piirakkavuokaan tai laita vuokaan rypistetty leivinpaperi, kuten minä laitoin. Näin piirakan saa halutessaan kokonaisena ehyenä helposti liuuttamalla pois vuoasta, jos piirakan tarjoaa vuoasta, silloin on parempi paistaa ilman paperia. Minä nostan taikinasta reunatkin, mutta moni laittaa nykyisin pohjataikinan vain pohjalle.

Kuori omenat ja leikkaa niistä pieniä kuutioita. Levitä omenakuutiot raakan pohjan päälle.

(HUOM! jos käytät rahkaksi maustamatonta, ripottele omenien päälle kanelia mausteeksi ja laita valkoiseen täytteeseen sokeria 1 dl)

Sekoita kaikki valkoisen täytekerroksen ainekset sekaisin. Älä vatkaa seosta voimakkaasti, ettei siihen tulisi ilmakuplia. Kaada täyte piirakkavuokaan tasaisesti omenakuutioiden.

Kypsennä piirakkaa 175 asteisessa uunissa (ihan himpun verran enemmän, uunista riippuen, monissa ohjeissa paistolämpötila on 200 astetta, mutta se on uunissani ihan liikaa) ritilän päällä uunin keskitasossa tasalämmöllä 35- 40 min.

Piirakan kypsymiseen vaikuttaa esim. piirakan/täytteen paksuus, piirakkavuoan materiaali ja uunin lämpötila.

Anna piirakan jäähtyä kunnolla, niin täyte jämäköityy ja piirakasta saa leikattua siistejä palasia. Piirakka pitää säilyttää kylmässä.

IMG_20240201_152049_edit_287417613865722

Uuniin piirakka meni tämän näköisenä. Koska täytettä reilusti, ei paistamisen kanssa kannata kiirehtiä.

IMG_20240201_162950_edit_287320937692113

Piirakan päälys on oikeastikkin näin kellertävä appelsiinirahkan takia. Ja yllättävän reilusti maistuukin appelsiinille valmis piirakka

IMG_20240201_163103_edit_287275243232286

Piirakan kannattaa antaa jäähtyä kunnolla, eikä saa olla niin hätäinen sen leikkaamisessa, kuten minä olin. Varsinkin kun täytekerros oli runsaan omenamäärän takia niin rusas. Vaan kun oli pakko päästä maistelemaan piirakkaa, että voiko tätä syöttää muille, vai pengonko pakastimesta jotain muuta tarjolle. Syötiin tätä ja saap kuulemma tehä uudemmankin kerran. Kukaan syöjistä ei kaivannut kanelin makua, vaikka omenapiirakka onkin.