IMG_20220814_135604.jpg

Pienet saaristolaisleivät olivat yksi suolainen tarjottava miehen synttärikahveilla. Siis niillä mitä ei pitänyt juhlia ja sitten niitä juhlittiinkin kolmena päivänä. Oli kyllä ihanaa. Kiitos hirmuisesti kaikille, jotka ehditte käymään noinkin lyhyellä varoitusajalla.

Saaristolaiseivät tein jo hyvissä ajoin ja pakastin ne. Leivät tein tällä ohjeella.

IMG_20220813_150438.jpg

Pieniin voileipiin puolitin leipäviipaleet, koska tarjottavaa oli montaa sorttia. Voileiville laitoin rasvaa, salaatinlehdestä palasen ja vasta sitten tahnan ja koristeet. Pakastekarpaloiden annoin kunnolla kuivahtaa/valua paperin päällä.Tekijän juomakin on näköjään päässyt kuvaan.

IMG_20220813_151240.jpg

Minä tein siis koko tahnan kerralla ja jääkaappi oli laitettu oikein kylmäksi, niin hyvin säilyi tahna muutaman päivän.

Tuossa isossa pakasterasiassa (rasian koko on 2 litraa) on kylmäsavulohitahna tehty seuraavilla suhteilla: HUOM! tulee iso määrä ja hintaakin tahnamäärälle kertyi reilusti.

450 g kylmäsavulohta + lohituorejuusto 400 g + yrttituorejuustoa 200 g + maustamatonta tuorejuustoa 400 g + sitruunamehua + sitruunapippuria + tilliä, ruohosipulia + noin 1 dl ranskankermajämiä. Mausteet maistelun perusteella.

Hienonsin kalan oikein pieneksi ja sekoitin kaikki ainekset vaan sekaisin ja maistelin seoksta. Maistelu kannattaa tietenkin tehdä saaristolaisleipäpalan kanssa, koska se syö makuja tahnasta. Kun tahna oli mielestäni ok, laitoin sen tekeytymään yön yli jääkaappiin ja ekan juhlapäivän aamuna vielä tarkistin makua ennen voileiville laittamista. Mitään en lisännyt.

Illalla tahnan tekovaiheessa mietin, että laitanko lisää kylmäsavuloht sekaan, sillä olin varannut sitä yhden pakkauksen enemmän, vaan päätin jättää tahnan tuollaiseksi.

IMG_20220813_151307.jpg

Launantaina lohileivissä oli karpaloita ja tilliä kalatahnan (kukkura keittolusikallinen jokaisella leivällä) lisäksi. Minä tykästyin happaman marjan makuun lohitahnan kanssa. Tähän sain vinkin Instagramista. Punaherukka sentään oli oma oivallus, koska ostin kaupasta vain yhden karpalopussillisen ja se tuli käytettyä lähes kokonaan jo lauantaina. Samaa marjalinjaa halusin jatkaa ja osa punaherukoista oli vielä keräämättä pensaissa, niin päätin kokeilla niitä. Hyvin kävivät nekin. Myös puolukkaa kannattais varmaan kokeilla.

IMG_20220814_135544.jpg

Sunnuntain voileipiin hain pihalta koristeeksi amppelitomaatteja ja lisäksi laitoin ihan vaan kurkkua ja muutamia karpaloitakin oli vielä käytettäviksi. Osan tein ilman marjoja porukkani tuntien.

IMG_20220815_165130.jpg

Maanantain kahvivieraille tarjotuilla voileivillä oli koristeena punaherukoita (koska karpalot oli jo kaikki käytetty) ja muutamia juustotikkupaloja pensasmustikalla ja viinirypäleillä.

IMG_20220817_061005.jpg

Tiistaina kaavin vimeiset lohitahnat astiasta itselleni aamupalavoileiville. Näissä marjoina pinnalla punaherukoita. Vieläkin maistui niin hyvälle, vaikka olin näitä jo useampana päivänä syönyt.