IMG_20211126_094916.jpg

Kanssasyöjän toiveesta tein tavallista jauheliha-makaronilaatikkoa/liha-makaronilaatikkoa. Meille se tarkoittaa vanhaa tapaan tehtyä laatikkoa makaronien keittämisineen ja nesteeksi muna-maito. Minä teen laatikon hieman lihaisampana mitä monissa ohjeissa on. Meilläkin syöjät laittavat ketsuppia laatikon päälle, joten  siitä tulee lisämakua. Ite en ole koskaan oikein oppinut laittamaan yrttejä tai currya makaronilaatikkoon, vaikka monet niitä käyttävät.

Kuvan vuoallinen laatikkoa valmistui alla olevan ohjeen mukaan.

Jauheliha-makaronilaatikko

350 g tummia sarvimakaronia (monet laittavat 400 g)

vettä makaronien keittämiseen (ja lihaliemikuutio tai pelkästään suolaa)

400 g naudan jauhelihaa (minulla 10%)

1 - 2 kpl keskikokoista keltasipulia (minä laitan 2, koska tykätään sipulista)

1½  - 2 tl suolaa

noin 1 tl paprikajauhetta

noin 1/4 tl jauhettua valkopippuria

3 kananmunaa

7-8 dl maitoa

Valmistaminen

Kuumenna vesi kiehuvaksi, lisää (lihaliemikuutio ja) makaronit ja keitä ne puolikypsiksi.... eli max 10 min. Valuta keitinvesi pois.

Ruskista jauheliha + hienonnettu sipuli paistinpannulla ja lisää kaikki mausteet sen sekaan.

Yhdistä jauhelihaseos heti keitettyjen makaronien sekaa ja sekoita tasaiseksi.

Vatkaa maito ja munat sekaisin ja kaada muiden uunivuoassa olevien aineiden sekaan. Jos haluat tarkistaa maun, kuumenna seosta esim kahvikupissa mikroaaltouunissa ja maistele. Kypsän ruoan maku on erilainen, mitä jos maistat sitä ennen kypsentämistä.

Noilla maustemäärillä tulee ihan perussettiä....mausteisesta ruoasta tykkäävät, lisätkää mausteita.

Kypsennä laatikko tasalämmöllä noin 200 asteisessa uunissa 40 - 50min (riippuen mm. miten korkeaan vuokaan laitat laatikon paistumaan) Tsekkaa laatikkoa jo puolen tunnin  kuluttua. Laatikko on kypsää kun munamaito on hyytynyt keskeltäkin ja pinta on kunnolla ruskistunut.

Tosin kaikki eivät ollenkaan halua makaronilaatikon pinnalle paistopintaa, vaan sekoittelevat sitä kesken kypsentämisen. Meistä se rapsakka tumma paistopinta on parasta.

IMG_20211126_094908.jpg

Seuraavan kerran päätänkin minä millaista makaronilaatikkoa meillä syödään ja se on taas ihan erilaista. Kyllä kanssasyöjä kiltitsti syö keitoksiani, vaikkeivat aina niin mieleisiä hälle oliskaan.