CIMG5959.jpg

Ihan näin paljoa en minäkään kovin usein tee, mutta näiden syöjät olivat tiedossa, joten kerralla syntyi isompi pomssi. Tämä ohje on aikoinaan julkaistu täytettyjen leipien nimellä ja sillä nimellä minunkin blogistani löytyy muutamia versioita tallennettuna. Minusta nimi on harhaan johtava, siksi olen muuttanut nimen piirakoiksi.

Jauhelihapäällysteinen ohje löytyy täältä.

CIMG5949.jpg

Tein alla olevan pohja-ohjeen kolminkertaisen

Pienet porsaanfilee piirakat    

( n. 25 kpl aika isoja, kun pohjan taputtelee ohueksi)

Taikina:
5 dl maitoa (vesikin hätätingassa käy)
25 g tuorehiivaa (tai 1 pss kuivahiivaa)
2 tl suolaa
1 rkl sokeria
11-13 dl vehnäjauhoja ( osan voisi laittaa esim hiivaleipäjauhoja)
3/4 dl öljyä tai muuta rasvasulaa

Valmista normi hiivataikina, kohota hyvin. Leivo pitkulaisiksi tai pyöreiksi sämpylöiksi ja kohota vielä pellillä. Paina leipien keskelle pitkulainen/pyöreä iso/laaja kuoppa ( esim ihan sormilla), voitele reunat munalla ja täytä keskiosa täytteellä. Tarkoitus on, että piirakkaan tulee paljon täytettä ja ohuet taikinareunat. Lisää vielä (halutessasi) juustoraastetta pinnalle. Paista 200 asteessa n. 15 min.... tai kunnes ovat kypsiä.

Tällä kertaa piirakoihin ei nimenomaan haluttu savukinkun makua, joten laitoin lihaksi Vuolu porsaan filettä. Aika hintavia piiraitahan näistä tuli, mutta maksaahan kaikki...

Kolminkertaisella pohja-ohjeella tehtyihin piirakoihin käytin täytteeksi tällaiset määrät aineksia:

 7 pkt Vuolu porsaan filettä (toki voi käyttää muutakin lihaa vastaavan määrän, 1 pkt = 200 g lihaa)

3 isoa punaista suippopaprakaa

700 g chili-paprikatuorejuustoa

noin 400 g juustoraastetta täytteeseen

suolaa

mustapipuria myllystä

paprikajauhetta

(muita mieleisiä mausteita esim valkosipulia, chiliä...)

Porsaan filee ja paprikat leikataan oikein pieniksi kuutioiksi ja sekoitetaan tuorejuuston, juustoraasteen ja mausteiden kanssa tasaiseksi seokseksi. Täytettä kannattaa maistella ja laittaa makuja lisää tarpeen mukaan. Jos lihaksi käyttää savukinkkua, pääsee paljon vähemmällä maustamisella.

Lisäksi pieniin piirakoihin tarvitaan

3 munaa reunojen voiteluun

+ piirakoiden päälle laitetavaa juustoraastetta noin 1,3 kg

-> näillä ainesmäärillä syntyy rynsastäytteisiä pieniä piirakoita. Huomattavasti vähemmillä päällysaineksillakin voi tehdä, mutta eihän maku silloin samanlainen ole.

CIMG5939.jpg

CIMG5963.jpg

Sen verran runsaskätisesti laitoin piiraisiin täytettä, että ihan kaikkiin pohjiin ei täytettä riittänyt, enkä ruvennut tekemään lisää, joten laitoin loput juustoraasteet pohjien päälle ja paistoin sellaisenaan. Minä tykkäsin näistäkin tällaisinaan....vielä kun olisin hoksannut laittaa vaikka pikkasen sinihomejuustoa tavallisen juuston lisäksi, olisivat olleet vielä maukkaampia.. Halutessaan nämä voisi halkaista ja laittaa leikkeleitä väliin, mutta me söimme nämä sellaisenaan.