IMG_20230527_200830~2.jpg

Oon aina tykännyt kaikenlaisista versioista paistetuista juustokakuista. Pitkästä aikaa tein ihan perus sitruunan makuista juustokakkua, mutta nyt tämä oli kokeilu tulevaa varten ja toteutin tämän piirakkaversiona. Minä laitoin tähän sekä oikein hienoksi raastettua sitruunan kuorta, että mehua. Monissa ohjeissa laitetaan vaan sitruunan menua.

Ohje on mitoitettu halkaisijaltaan 27 cm olevaan piirakkavuokaan, reunan korkeus 3½ cm. Minulla vuoka on ihan perus Pyrex-vuoka.

Tälleen kuvissa oleva piirakka valmistui. Minä tein ekalla kertaa noilla pienemmillä määrillä ohutpohjaisen piirakan, mutta seuraavilla kerroilla tein isommilla määrillä.

Amerikkalainen juustokakku piirakkaversiona

 (New Yorkin juustokakku, paistettu juustokakku)

Ohje on just passeli halkaisijaltaan 27cm olevaan piirakkavuokaan

Pohja (ohut pohja + matala alareuna)

150 g Digestive-keksejä

75 g voita

(Jos haluat vähän paksumman pohjan + että keksipohjaa riittää kunnolla reunoillekkin ylös asti, laita keksejä 200 g + voita 100 g )

Täyte

600 g tuorejuustoa (Philadelphia)

2 dl sokeria (jos teen vain meille itsellemme, laitan vähän vähemmän, kun ei kovin makeasta tykätä)

200 g ranskakermaa

4 kpl munia (olen tehnyt myös 3 kananmunalla)

1 kpl pienen sitruunan raastettu keltainen kuori (oikein hienoksi raastettuna)

2-3 rkl sitruunan mehua

2 rkl maissitärkkelysjauhoja

Meillä lisäkekastikkeessa:

kotimaisia pakastemansikoita sulaneena (myös mehu), (joskus laitan sekaan säilykepersikoita... kuvan kastikkeessa ei ole), tomusokeria (ja terästäää voi sitruunamehulla)

Valmistaminen

Laita uuni lämpenemään 160 asteeseen (ohjeissa on yleensä 175 astetta, mutta minä paistan hieman matalammalla)

Murskaa keksit monitoimikoneessa (tai pakastepussissa kaulinta/lihanuijaa apuna käyttäen). Sulata voi ja sekoita keksimurskan joukkoon.

Voitele piirakkavuoka rasvalla (TAI jos piirakka pitää saada vuoasta pois kokonaisena, laita rypistelty leivinpaperi vuokaan.)  Painele keksi-voiseos vuokaan tasaisesti. Laita piirakkavuoka pellin päälle.

Vatkaa (esim sähkövatkaimella) keskenään tuorejuusto ja sokeri sileäksi, lisää ranskankerma. Sekoita (minä tein tämän vaiheen pallovatkaimella, ilmaa ei haluta seokseen) sen jälkeen joukkoon munat yksi kerrallaan, samoin pestyn sitruunan raastettu kuori ja sitruunan mehu. Siivilöi maissitärkkelysjauhot joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Maistele seosta….lähinnä makeutta ja sitruunan maun riittävyyttä.

Kaada täyte pohjan päälle. Tässä vaiheessa voi tulla uskon puute ja täytettä tuntuu olevan liikaa, mutta kyllä se vuokaan mahtuu. Tasoita täytteen pinta.

Paista piirakkaa uunin alaosassa (tai keskiosassa uunisi tuntien) pellin päällä 50-60 min (minulla piirakka paistui alimmalla tasolla pellin päällä noin 45 min ja sitten nostin pellin keskitasoon ja jatkoin paistamista.) Piirakka saisi saada hieman väriä myös pinnaltaan. Keskiosa saa olla vielä hieman pehmeän oloinen, kun uunin sammuttaa.

Sammuta uunista virrat pois ja anna juustokakun kypsyä jälkilämmöllä vielä noin 10 min. Jätä uuninluukku hieman raolleen.

Anna kakun jäähtyä huoneenlämmössä, minkä jälkeen siirrä se jääkaappiin tekeentymään mielellään yön yli. Älä laita muovipussia kakun päälle, sillä pintaan muodostuu kosteutta. Minä laitan suojaksi lautasen tai taikinakulhon kumollaan, niin että yhteen reunaan jäi pieni aukko, mistä kosteus pääsi pois. Jäähtyessään myös piirakkamallinen huokaisee (siis laskeutuu), mutta se kuuluu asiaan.

Juustokakku tekeytyy kylmässä hyvin suojattuna ja säilyy useita päiviä tarjoilukelpoisena. Voidaan myös pakastaa.

Valmista sosekastike soseuttamalla kaikki ainekset ja makeuttamalla oman maun mukaan sokereilla (ja sitruunamehulla)

IMG_20230526_192855~2.jpg

Eka versio menossa uuniin. Tässä on siis tuolla pienemmällä keksimäärällä tehty pohja, enkä edes yrittänyt siitä määrästä saada riittämään reunaa ylös asti.

IMG_20230526_204508~2.jpg

Uunista pois otettaessa ja hetken huoneenlämmössä jäähtyneenä.

IMG_20230527_200810~2.jpg

Me tykätään eniten juustokakusta/piirakasta sosekastikkeen (melban) kanssa. Myös esim aprikoosiversio sosekastikkeesta on herkullista.