IMG_20221014_124444.jpg

Helppoa ja meillä ainakin maistuvaa kotoista arkiruokaa. Tällä kertaa tein jauheliha-perunalaatikon ilman pekonia ja nesteenä on lihaliemi (ihan pienellä suusrustuksella) ja lisäksi ujutin vähän porkkanaa jauhelihaseoksen sekaan.

Kuvan vuoallinen jauheliha-perunalaatikkoa valmistui alla olevalla ohjeella.

Jauheliha-perunalaatikko (seassa vähän porkkanaraastetta)

1,3 kg kuorimattomia perunoita (minulla yleisperunaa)

400 g naudan jauhelihaa (minulla 10%, koska ei muuta käytetä)

2 oikein isoa keltasipulia rouheasti pilkottuna

1 oikein iso porkkana karkeana raasteena

paprikajauhetta (laitoin pikkasen kukkuran1 tl)

suolaa (laitoin kukkuran 1 tl )

mustapippuria myllystä oman maun mukaan (laitoin 8 kierrosta)

soijakastiketta (laitoin ½ rkl)

(2 valkosipulin kynttä raastettuna, jos ei tykkää, jättää pois)

1 lihaliemikuutio tai –fondi

6 -7 dl vettä (tällä nestemäärällä ei tule kovin kosteaa laatikkoa)

noin 1½ rkl ruskeaa maizenasuurustetta

Valmistaminen

Kuori perunat ja huuhtele viipaleet kylmällä vedellä.

Ruskista jauheliha oikein kuumalla paistinpannulla kunnolla ruskeaksi. Lisää sipulit ja porkkanaraaste sekaan kuullottumaan, kun liha alkaa olla jo ruskistunutta. Lisää pannulle mausteet ja vesi. Kuumenna kiehuvaksi. Lisää suuruste ja kiehauta. Tarkista makua.

Laita laakeaan uunivuokaan puolet perunaviipaleista, kaada liha-nesteseos vuokaan ja sitten loput perunaviipaleet. Ihan kaikkien päällimmäisten perunaviipaleiden ei pitäisi peittyä. (Joskus ripsautan vielä vähän mausteita päälimmäisen perunakerroksen pinnalle)

Kypsennä laatikkoa noin 200 asteisessa uunissa 1-1½ tuntia perunalajikkeesta ja perunaviipaleiden paksuudesta, miten paksulti laatikkoa on vuoassa ja uunistakin riippuen. Minä painelin kerran paiston aikana pintaa lastalla, että päällimmäisetkin perunat kostuivat. Tarkista perunaviipaleiden kypsyyttä jo tunnin kuluttua. Minulla laatikko oli uunissa lähes 1½ tuntia, mutta tunnin kuluttua alensin lämpötilan noin 160 asteeseen. Minulla laatikko oli ilman kantta/foliota koko ajan uunissa.

IMG_20221013_150200~2.jpg

Ujutan nykyisin moniin ruokiin edes jotain kasviksia sekaan. Porkkanan lisäksi/tilalle esim palsternakka sopisi tähänkin oikein hyvin.

IMG_20221013_162827.jpg

Ohjeella tehden ei tule kovin kosteaa laatikkoa. Jos laatikko tuntuu omaan makuun liian vähänesteiseltä, 1-2 dl lisää nestettä korjaa tilanteen. Lientähän voi lisätä vaikka lähes valmiiseen laatikkoonkin.

IMG_20221014_124423~2.jpg

Jos ei lisäkkeenä ole puolukkahilloa, niin ainakin punajuurta pitää jossakin muodossa olla. Tässä on säilykepunajuuren seossa raastettua omenaa.