IMG_20241102_142459.jpg

Ostin K-kaupasta muutaman maustamattoman naudan paahtopaistipalasen, kun oli tarjouksessa. Jotain lihapataa oli aikomus tehä. Arvoin Moskovanpadan ja Burgundinpadan välillä ja nyt tehtiin Burgundinpataa.

Parikin ohjetta löytyy kyseiseen ruokaan blogiarkistostani täältä (paahtopaistista) ja täältä (palapaistilihoista), mutta tämänkertainen on sen verran erilaista, että laitan ohjeen uudemman kerran näkösälle. Ompahan edes itselle muistissa, että miten tein.Tämän kertainen oli meistä parasta mitä olen aikoihin tehnyt. Ehdottomasti aikuiseen makuun tehtiin tämä pataruoka, sen verran reilusti laitoin punaviiniä nesteeksi ja aika reilulla kädellä laitoin mausteitakin.

Punaviiniksi laitoin sitä mitä meillä oli. Burgundinalueen viinejä pitäs tietysti oikeesti olla, mutta ei tämä varmasti ole muutenkaan niin autenttinen/oikeaoppinen Burgundinpata, mutta meidän suuhun tämä oli kertakaikkisen hyvää keitetyn riisin kanssa nautittuna.

IMG_20241101_155953_edit_34269602250364.

Tämän postauksen Burgundinpata valmistui alla olevalla ohjeella.

Burgundinpata

(meillä tästä tulee 4 aikuisen reilua annosta)

noin 750 g naudan paahtopaistia (tai sisäpaistia) leikattuna kuutioiksi (3x3 cm)

(toki lihaksi käy myös ulko- ja kulmapaisti, mutta silloin ruokaa on vaan haudutettava pidemmän aikaa)

rasvaa  lihojen paistamiseen

noin 150 g pekonia paloiteltuna

3 - 4 oikein pulskaa valkosipulinkynttä hienonnettuna

4 - 5 dl punaviiniä (tämä määärä maistuu valmiissa ruoassa ihan reilusti. toki käytettävä viini myös vaikuttaa makuun)

noin 3 dl vettä (punaviinin ja veden suhdetta voi muuttaa)

200 g paseerattua tomaattia

suolaa (aluksi vähän vajaa 1 tl)

(laitoin myös ripsauksen aromisuolaa)

mustapippurirouhetta myllystä oman maun mukaan....minä laitoin paljon

1 lihaliemikuutio

4 - 5 laakerinlehteä (olivat pieniä)

kuivattua tai tuoretta timjamia (laitoin reilun ½ tl kuivattua ja se oli meille riittävästi, kun ei olla niin timjamin faneja)

(jotkut laittavat lisäksi rosmariiniakin, minä en laita)

2 - 3  porkkanaa kuorittuna ja paloiteltuna paksuiksi lanteiksi

3 isoa kuorittua keltasipulia isoina lohkoina (kun ei meillä koskaan ole pikkusipuleita, kuten oikeasti pitäs olla)

1 pieni prk kokonaisia säilyke herkkusieniä valutettuna (tai noin 200 g tuoreita herkkusieniä)

( noin 2-3 tl perunajauhoja + 2-3 rkl vettä, mikäli katsoo tarpeelliseksi suurustaa lientä)

Valmistaminen:

Ruskista lihakuutiot kahdessa erässä oikein kuumalla paistinpannulla ja siirrä ne uunivuokaan/pataan.

Ruskista suikaloitu pekoni, lisää pannulle sekaan sipulit freesaantumaan. Kaada seos uunivuokaan lihojen sekaan. Lisää pataan myös porkkanalantit ja kokonaiset herkkusienet.

Mittaa pannulla punaviini, vesi ja paseerattu tomaatti sekä laita sekaan kaikki mausteet ja kuumenna seos kiehuvaksi. Maistele lientä. Minä lisäsin ihan vähän suolaa. Kaada liemi pataan ja sekoita aineksia. Lientä pitäisi olla sen verran, että lähes kaikki ainekset peittyvät.

Kypsennä lihapataa 175 (-200) asteisessa uunissa noin 1½ tuntia.

Paahtopaistista tehty kypsyy nopeammin mitä esim. ulkopaistista tehty. Minulla uunin lämpö oli aluksi lähemmäs 200 astetta ja kypsensin ruokaa ilman kantta noin 30 min. Sitten sekoitin kerran ruokaa, maistelin lientä (totesin ettei tartte lisätä makuja) ja jatkoin hauduttamista noin 175 asteisessa uunissa kannen alla. Kannen voi laittaa ruoalle jo heti alussakin. Minä kypsensin lihapataa kaikkinensa uunissa noin 1½ tuntia (+ suutustuksen jälkeen 10 min) ja liha oli todella pehmeää/mureaa (haarukalla voi kokeilla)

Kun lihapata on kypsää, on aika tehdä päätös haluaako lientä suurustaa.

Minä suurustin ruoan perunajauho-vesiseoksella ja laitoin padan vielä 10 minuutiksi uuniin jälkilämpöön. Ja vielä lopuksi maun tarkistus.

Tarjoa Burgundinpata keitetyn riisin kanssa tai meille maistuu myös perunamuusin kanssa.

IMG_20241101_161700_edit_34176245751337.

Minä tykkään kiehauttaa liemen, niin saa jo makua tarkistettua. Tokihan kaikki vois lihojen ruskistamisen jälkeen vaan laittaa pataan ja kypsymään. Ilman liemien kuumentamista.

IMG_20241101_162227_edit_34121222974379.

Burgundinpata meni uuniin tämöän nököisenä. Annoin olla ensin ilman kantta noin 40 min ja sitten kansi päälle ja miedommassa uunissa haudutin vielä. Jo tunnin jälkeen meinasin ottaa lihapadan pois, mutta annoin kuitenkin vielä hautua lisää....meille kun liha ei voi olla koskaan liian kypsää.

IMG_20241101_181203_edit_42697421759440.

Tätä ei ole vielä suurustettu. Minä tein lihapadan jo syöntiä edellisenä päivänä ja kuumensin vaan syöntipäivänä ja vasta siinä tein päätöksen ja suurustin lientä vähän perunajauho-vesisuuruksella. Ei kiisseliksi asti, vaan ihan pikkasen vaan. Toki tässä on tomaattiakin sen verran reilusti, että sekin suurustaa kastikeosuutta. Jokainen päätäköön itse, katsooko tarpeelliseksi suurustaa.

IMG_20241102_141048.jpg

Keitetyn riisin ohella tein tällaiset helpot salaatit aterialle. Vihreää salaattia, kurkkua, mandariinia, viinirypäleitä, minimozzarellaa, persiljaa ja sinappipohjainen salaatinkastike.

IMG_20241102_142528_edit_40446818811966.

Me kumpikin  tykättiin paljon ateriasta. Ruokajuomana sama viini mitä padassakin käytin.