IMG_20211223_113748.jpg

Valokuvaajan silmin- blogin Jasmin heitti haasteen tällaisesta kivasta joulu-aiheisesta kyselystä. Yllätin jopa itseni ja päätin ottaa haasteen vastaan. Mulle tahtoo käydä useinkin niin, että jos en tällaisiin vastaile heti, tai laita ainakin vastailuja alulle, jää se tekemättä kokonaan. Tähän olen vastillut lähipäivinä aina osissa ja nyt jouluaattona on aika laittaa tämä julkiseksi.

IMG_20211224_114052.jpg

Joulun this or that

Missä vietät joulua?

Joulun vietämme perinteiseen tapaan kotona ihan vaan omalla porukalla.

Mitä puuhastelet joulun välipäivinä?

Laiskottelua, ulkoilua Daven ja ukkelin kanssa, keittiöhommia kohtuudella, ystävien kanssa olemista  ja yhteydenpitoa, toivottavasti kyläreissu, paljon joulumusiikkia, hyviä leffoja ….ihan tavallista kiireetöntä eloa.

Joulupukin kuuma linja vai Samu Sirkan joulutervehdys?

Nykyisin ei enää kumpikaan, vaan jos toinen pitäisi valita, niin kyllä se olisi joulupukin kuuma linja.

Joulusauna aamulla, päivällä vai illalla?

Ehdottomasti illalla. Jouluaatto on ainut päivä vuodesta, milloin käyn saunassa ihan löylyissä asti. Se ei vaan sovi mulle.

IMG_20211223_210833.jpg

Joulukinkku vai graavilohi?

Tämä on paha kysymys… periaatteessa kala, mutta jouluherkkua on kylmä kinkku makean limpun päällä, joten otetaan se.

Perinteiset jouluruoat vai erilainen joulumenu joka vuosi?
Perinteiset, mutta aina jotain uuttakin mukaan. Tänä vuonna helpot ja nopeat meille uutuudet ovat punasipuli-omenasalaatti kinkun kaveriksi ja kaloille raejuustomössö.

Mitä kuuluu joulupöytääsi?

Meillä syödään joulukinkku ehdottomasti kylmänä ja yleensä leivän päällä (kuivahkoa ruisleipää tai kotitekoista saaristolaislimppua, oulun limppua tai hätätingassa kaupan makeaa tummaa joululimppua)  Itselleni lusikallinen lanttulaatikkoa, kaupankin kelpaa hvvin. Porkkanalaatikko on aina kotitekoista, perunoita ja karjalanpaistia ja maksalaatikkoa., Sitä nyt vaan pitää olla.  Rosollia, tuoresalaattia, mulle  kylmiä kaloja. Nyt jemmasin pakastimeen auralämminsavulohta, graavia siikaa ja kylmäsavulohesta teen jotain tai syön sellaisenaan. Makeita jälkkäreitä meillä ei nykyisin syödä. Kahvit ja torttuja yms makeita leivonnaisia piisaa. Ja suklaata ja muutamia muita karkkeja. Jos makean hammasta kolottaa aterian jälkeen, on pakastimessa puolukkajäädykettä tai tekaisen jotain rahkaa, piparikuppeja on paistettuna.

Ehdoton herkku on tavis riisipuuro ja siihen soppaa. Soppa on useimmiten sekametelisoppaa lisättynä. Tänä vuonna en lisännyt sekaan rusinoita yms, kun mies tuumasi, ettei hän oikein rusinoista välitä sopassa. Olihan tuo hyvä sdaaha tietoon yli 25 vuoden jälkeen. Keitin pienen määrän rusina-luumusoppaa, koska minä taasen tykkään rusinoista sopassa.

original_9fd5b073-884f-4533-8259-21a54ff

Jouluruokia vain aattona vai tapaninpäivään asti?

Kyllä niitä pyhät (= aattona ja ekana joulupäivänä) syödään. Pikkasen vaan eri kokoonpanola. Välttämättä ei kaikkea joka kerta tarjolla. Minähän voisin elää joulun ajan riisipuurolla ja kinkku/kalavoileivillä.

Vaalea vai tumma glögi?

Ehdottomasti tumma.


Suklaakonvehdit vai vihreät kuulat?

Suklaakonvehdit, vihreitä kuulia käytän leivonnassa yms ennen joulua kylläkin.

Piparit vai joulutortut?
Ehdottomasti joulutortut. En edes leivo pipareita täksikään jouluksi, tosin monenlaisia muista pikkuleipiä leivoin.

original_81cccd7e-0353-4156-91ff-7470774

Parasta joulussa?
Leppoisa kotielämä joulumusiikkineen, hyvän ruoan ja omien läheisten seurassa. Joulun tunnelma, se tuntuu ihan sydämessä asti. Ei hoppua minnekkään.

Joululahjojen saaminen vai antaminen?

Rehellisesti sanottuna, sekä että. Meillä ostetaan vaan tarpeellista. Herkkuja kohtuudella, ystäville leivonnais- ja ruokalahjoja, joskus kaupasta ostettujakin.

IMG_20211224_114356.jpg
 

Pehmeät vai kovat paketit?

Ei ole oikeastaan väliä. Pehmeiden pakettien sisällön olen yleensä saanut itse valita. Joka vuosi kanssasyöjä kyllä onnistuu yllättämäänkin, vaikka viljelenkin aika suorasukaisia vihjauksia sopivien hankintojen kohdalla.

Avaatko lahjat jouluaattona vai joulupäivänä

Meillä aukaistaan joululahjat vasta aattoiltana. Joskus menee hyvinkin myöhään.

Aito joulukuusi vai tekokuusi?
Aito, aito ja vielä kerran aito. Tänä vuonna onkin ihanan tuoksuva kuusi.

IMG_20211219_211404.jpg

Suomenkieliset vai kansainväliset joululaulut?

Minä kuuntelen molempia, vaan kun kanssasyöjä laittaa musiikkia soimaan, niin se on yleensä kotimaista. Ja kivahan niitä onkin kuunnella ja testata, vieläkö perinteisten joululaulujen sanat muistuvat mieleen.

Jouluna juhlavaatteet vai rento oloasu?
Meillä ollaan aina kotona omalla porukalla aika rennoissa vaatteissa, joulunakin. Toki vähän laittautuneena.

Joulutähti, hyasintti vai amaryllis?
Joulutähti ja amaryllis, vaan ei koskaan nykyisin hyasintteja. Onneksi ystävätkin sen4 jo tietävät. Hyasintit aiheuttavat ”vaivoja”.

IMG_20211223_130023.jpg

Jouluaattona leffoja vai lautapelejä?
Leffoja.

Kuvaile perinteistä jouluaattoasi
Minä heräilen meillä yleensä aikaisemmin aattoaamunakin. Ihan ekana laitan joulukuuseen valot, kynttilöitä palamaan yms ja sitten sopat kiehumaa samalla kun laitan aamupalaa, mikä on yleensä kinkkuvoileipiä juoman kanssa, Nykyisin myös lämmintä soppaa ja hedelmiä. Vastailen ystävien viesteihin siinä samalla. Keittiöaskareita minulla ja kanssasyöjä käyttää Daven lenkillä. Joulurauhan julistamisen jälkeen lähdetään yleensä käymään miehen synnyinkodissa ja viedään ainakin syötäviä joulutervehdyksiä ja kukka. Sieltä tultua käydään hautuumaalla ja pieneläinhautuumaalla viemässä kynttilä Dooralle, vieläkin yli 10 vuoden jälkeen. Kotiuduttuamme iltapäivällä joko syödään jouluruokia jonkinlainen kokoonpano ja sitten sauna tai lähivuosina ohjelma on mennyt toisinpäin eli ensin sauna ja sitten syönti. Joulumusiikki soi koko ajan ja yleensä sukulaiset soittelevat joka välissä. Onneksi, ettei kaikki tervehdykset ole siirtyneet Faceen, Instaan yms. Joululahjat meillä aukaistaan vasta saunan ja syönnin jälkeen, yleensä takkatulen äärellä. Sen jälkeen juodaan kahvit. Sitten minä rupean riisipuuron keittoon ja kanssasyöjä vie Daven iltalenkille. Eli meillä syödään riisipuuro ja soppa iltamyöhään aattona, mikä tapa mulle otti vuosikymmeniä totutella. Meillä synnyinkodissa syötiin aina puuro aattoaamuna. Lisäksi tietenkin kinkkuvoileipiä. Leffojen katselua sopivissa väleissä/jouluohjelmien kuuntelua, ainakin sitten iltamyöhällä. Mulle lankeaa Daven yöpisulla käyttö, monesti kanssasyöjä jo nukkuu silloin. Minä olen edelleenkin yövirkku, enkä tarvitse unta paljoa, joten yleensä laittelen päivityksiä myöhällä, kuuntelen musiikkia, katson telkkaria yms. Dave kupottaa yleensä vieressäni /saman peiton alla pikkusohvalla. Kello lähentelee varmasti jo 02, kun minä menen makkariin nukkumaan. Dave sipsuttaa yleensä heti perässäni omaan sänkyynsä.Tällaista meillä on odotettavissa tälle päivälle.

IMG_20211224_122026.jpg
 

Joulupäivänä jotain ohjelmaa vai yökkärissä rennosti kotosalla?
Yleensä kotona      ihan rennossa tunnelmissä. Ohjelmaan kuuluu hyvin paljon samoja asioita mitä aattoonkin, paitsi ei lahjoja. Tapanina yleensä kyläillään, vaan saapas nähä lähetäänkö nyt minnekkään.

Joulukoristeet pois heti joulun pyhien jälkeen vai vasta loppiaisena?
Minähän pitäisin niitä vaikka koko tammikuun, vaan perherauhan nimissä, olen saanut ujutettua poisoton edes loppiaisen jälkeen. Aikoinaan ne otettiin pois heti joulun jälkeen. Ulko/kausivalot kylläkin jäävät ”muutamaksi kuukaudekai”.

IMG_20211224_122156.jpg

Kumpi mielummin

Skippaisit joulun - Skippaisit uudenvuoden

Luopuisit suklaasta - Luopuisit juustoista

Joulutee - Joulukahvi

Paljon lahjoja - Lahjaton joulu

Joulu ilman musiikkia - Joulu ilman leffoja

Joulu kotona - Joulu muualla (esim. mummolla, Ruka, yms)

Voisit syödä vain jälkkäreitä - Voisit syödä vain suolaista

Valokuvaisit kaiken - Et voisi käyttää kameraa ollenkaan

original_d3cfb663-083c-4701-a61e-3add6bc

IMG_20211224_144410.jpg

Mimmin keittiö toivottaa oikein mukavaa ja makoisaa joulunaikaa kaikille blogissa kävijöille.