CIMG6169.jpg

Teen useinkin arkiseksi suolaiseksi syötäväksi omalle väelle samasta taikinasta useampaa eri sorttia, niin ei tartte aina syödä samaa.... kaikkien alla olevien leivonnaisten pohjana on tavallinen litran hiivataikina. Jauhoina sämpyläjauhoseosta, kaurahiutaleita ja vehnäjauhoja. Nesteenä käytin maitoa, koska sitä oli pyhien jälkeen jäänyt reilusti jääkaappiin ja kyllähän leivonnaiset saavat erilaisen paistopinnan (ja on muutenkin erilaista), kun nesteenä on maito, eikä vesi.

Tällä kertaa tein muutaman ison nakkipiilon (kanssasyöjälle). Moni meistä lienee tehnyt valmistaikinoista pienempiä nakkipiiloja esim tähän tapaan. 

CIMG6140.jpg

Näissä isoissa nakkipiiloissa on ohuehkot pohjapalat sämpylätaikinasta, kokonainen iso nakki täytteenä ja mausteena mietoa chilikastiketta (olis kuulemma saanut olla voimakkaampaakin), ketsuppia ja kurkkusalaattia. Käärästynä pötkyläksi ja liitoskohta alaspäin. Hyvä kohotus, voitelu munalla ja haarukalla pintaan pistelyjä (samalla koriste ja ilma pääsee pois, niin ei tulis kohokuorista) Paito 200-225 asteisessa uunissa kypsiksi....koosta ja taikinan paksuudesta riippuen 15 min molemmin puolin.

CIMG6152.jpg

CIMG6169-001.jpg

Pikkasen lämmitettynä ihan passeli suolapala.

CIMG6146.jpg

CIMG6150.jpg

Ihan tavallisia perussämpylöitä aamusämpylöiksi tein noin 20 kpl ihan ilman mitään voiteluja ja koristeluja.

CIMG6156.jpg

Nämä sämpylät täytetään jollakin joskus....

CIMG6137.jpg

Kinkku-juustosarvet tekevät meillä aina kauppansa... tällä kertaa tällaisia missä on täytteenä ohuen ohuita kinkkusiivuja ja juusto palana.

CIMG6159.jpg

Hyvä kohotus näillekkin ennen munalla voitelua. Päälle laitoin vielä juustoraastetta. Paisto 200-225 asteisessa uunissa.

 

CIMG6171-001.jpg

Pikkusuolaisena kahvin kanssa ja aamupalasarvina oikein mainioita.

CIMG6179.jpg

Lisäksi samaisesta taikinasta tein vielä 2 isoa pitsaa. Niin isoja että just ja just pellille mahtuivat. Ohut pohja saa kohota vaikka turhankin pitkään, käsin taputtelemalla ilmat pois ja täytteet heti pintaan ja uuniin, niin tulee ohutpohjainen pitsa.

CIMG6185.jpg

Tässä pitsassa on pitsakastikkeen (tykkään tehä pikakastikeen paseeratusta tomaattisoseesta noin 2 dl 2 pitsaan. sekaan tomaattipyrettä anatamaan sakeutta ja mausteeksi suolaa, sokeria, pitsamaustetta ja valkosipulia....ihan maistelun perusteella) päällä pitsajuustoseosta. Täytteenä ylikypsää kinkkua ihan pieninä kuutioina, herkkusieniä, ananasta, paprikasuikaleita ja vielä ripsaus juustoraastetta pinnalle. Paisto 225 asteisessa uunissa kypsäksi. Kannattaa vahata, ettei kärvähdä ja muista kattoa pohjalle kans, sillä tämä saa sieltäkin helposti väriä.

CIMG6190-001.jpg

Toisessa pitsassa kastikkeen ja juuston lisäksi täytteenä ylikypsää kinkkua, meetwurstia suikaleina, tonnikalaa, ananasta ja tuoretta tomaattia.

Kaikki yllä olevat tulivat siis tällaisesta taikinasta...

Sämpylätaikina

1 litra haaleaa maitoa (käytin rasvatonta eilaa)

1 rkl suolaa

50 g tuoretta hiivaa

2 tl sokeria

2 dl kaurahiutaleita

noin 5 dl vehnäjauhoja

sämpyläjauhoseosta (rouheinen sämpyläjauhoseos)

125 g sulatettua/pehmeää rasvaa

Tällä kertaa minä tein siis kohotetusta taikinasta: 20 kpl isohkoja normisämpylöitä, 8 kookasta kinkku-juustasarvea, 4 isoa nakkipiiloa ja 2 isoa pyöreää pitsaa.

CIMG6194.jpg

Pikkuhiljaa nämäkin kaikki ovat huvenneet pakastimesta, joten uusia pikkusuolaisia saa tehä. Tänään on vuorossa tehä ainakin suolaisia hyrriä (rahkavoitaikinasta) ja perinteisia lihapasteijoita ja täytteitä ja taikinoita huomiseksi...