Pakastimen sisältöä penkoesani löytyi iso pätkä possun ulkofilettä, minkä olin ostanut isommalle porukalle uunilihaksi. Noh, sattuneesta syystä se jäänyt tekemättä, vaan nyt olen käyttänyt lihan useampaan eri ruokalajiin, ettei tartte kahta viikkoa syödä samaa ruokaa. Lopusta lihasta tein tällaista tomaattista lihapataa uunissa hauduttaen. Tähän toki monen mielestä passaisi paremmin rasvaisempi possun liha, vaikka kassler tai raaka possun kinkku (joita monet ostivat joulun jälkeen alennuksella ja laittoivat pakastimeen paloina ruoanvalmikstusta varten), vaan minä nyt tein tämän ruokalajin ulkofileestä.
Minä valmistin tomaattisen possupadan alla olevalla ohjeella.
Tomaattinen possupata (uunissa kypsennys)
possun ulkofileviipaleita (minulla oli 6 pihvimäistä viipaletta, mitkä vielä puolitin)
rasvaa lihojen ruskistamiseen
mustapippuria rouheena myllystä ainakin 8 kierrosta
suolaa (aluksi vajaa tl)
400 g tomaattimurskaa (käytin Muttia)
lihaliemikuutio tai fondia
2 pulleaa valkosipulin kynttä raastettuna
2 isoa keltasipulia lohkoina/karkeasti hienonnettuna
vettä (aluksi 3 - 4 dl)
säilykeananasta 1 pieni prk + ananasliemi myös
fariinisokeria tai hunajaa noin 1 tl tai hätätingassa ripsaus tavallista sokeria
Valmistaminen
Ruskista lihaviipaleet kuumalla pannulla käyttäen mieleistä rasvaa.
Laita lihat uunivuokaan ja rouhaise niille pippuria ihan reilusti.
Laita vesi, tomaattimurska, paloiteltu säilykeananas liemineen, sipulilohkot (en siis edes freesannut näitä) ja mausteet paistinpannulle ja kuumenna kiehuvaksi. Tarkista maku. Kaada liemi vuokaan. Nestettä pitäsi olla niin että lihat peittyvät.
Laita vuoka 200 asteiseen uuniin ½ tunniksi, alenna sitten lämpö 150 asteeseen ja anna ruoan
hautua uunissa noin 1½ tuntia. Lisää tarvittaessa lientä kypsymisen aikana.
Tarkista vielä kypsän ruoan maku. Minä laitoin ripsauksen suolaa lisää ja varovaisesti sekoittelin lihapataa.
Nämä yhdistetään vuokaan ja ruoka uuniin hautumaan.
Me söimme tomaattista possupataa keitetyn lisäkeriisin kanssa.
Kommentit