IMG_20220411_112359.jpg

Kaikenlaiset suolaiset sarvet tekevät meillä hyvin kauppansa.Tämä ohje on muunnos ikivanhasta Valion kermaviiliohjeesta.Tällä kertaa laitoin nesteeksi piimää. Minä laitoin täytteeksi kinkkuleikkelettä, en siis juustoa ollenkaan, koska taikinassa sitä on jo reilusti. Laitoin taikinan juustomäärän hieman yläkanttiin, ettei jäänyt taas pientä pussukkaa tähteeksi.

Tällä kertaa tein alla olevan ohjeen 3 kertaisena, taikinan jaoin 4 osaan ja jokaisesta osiosta tein 8 sarvea, joten sarvia tuli 32 kpl triplataikinasta.  Jos tekee kahvipöydän suolaiseksi muun tarjottavan ohella, voisi tehdä pienempiä.

Juustosarvet/juusto-kinkkusarvet

12 - 16 kpl (minä teen tästä annoksesta usein vain 12 kpl )

Taikina:

3½ - 4 dl vehnäjauhoja (käytän puolikarkeita)

2 tl leivinjauhetta

½ tl suolaa (joka tykkää suolaisista, laittaa ripsauksen enemmän)

2 dl juustoraastetta (voi laittaa enemmänkin juustoa ja juusto voi olla voimakkaan makuista, tähän voi upottaa monelaiset juustonjämät)

50 g sulatettua voita (tai huoneenlämpöistä, myös öljy käy)

2 dl piimää (tai kermaviiliä)

Täytte: esim. juustoraastetta/kinkkua/kypsää lihaa

(Voitelu: kananmuna -> voitelu ei ole välttämätön, mutta tykkään kiiltävästä pinnasta)

Koristeet: esim. juustoraastetta tai seesaminsiemeniä tai unikonsiemeniä, jos haluaa sattumia päälle

Valmistaminen

Kuivat ainekset, juustoraaste ja rasva sekoitetaan sekaisin ja lisätään piimä-> sekoitetaan tasaiseksi taikinaksi. Jaetaan taikina pienempiin osiin. Minulla oli 3 kertainen taikina ja jaoin sen 4 osaan, joten isoja sarvia tuli 4x8 kpl ->32 kpl

Taikina kaulitaan pyöreäksi ja jaetaan sektoreiksi 8 kpl (tehdään koristeviilto kapeampaan päähän), laitetaan täyte leveään päähän, rullataan leveämmästä päästä ja taivutetaan sarviksi. Liitoskohta alas keskelle, jotta sarvet eivät aukea paiston aikana.

Sarvet voidellaan kananmunaseoksella, koristellaan siemenillä tai juustoraasteella ja paistetaan uunin keskiosassa 200 - 225 asteisessa uunissa noin15 min sarvien koosta ja uunin lämpötilasta riippuen.

Minä tykkään että sarvet ovat paistettu ihan kunnolla ruskeiksi. Ken tykkää vaaleammista, ottakoon uunista pois jo aikaisemmassa vaiheessa.

IMG_20220411_095839.jpg

Kapeampaan päähän tehtyä viiltoa ei oo mikään pakko tietenkään tehdä, mutta sillä saadaan pintaan hiemaan eloa/kerroksia.

original_c28bf99d-c458-4b2f-8190-61aa204

Minä voitelin sarvet kananmunaseoksella ja laitoin unikonsiemeniä koristeeksi. Kokeilumielessä/kuvausta varten paistoin yhen sarven ilman voitelua.

original_753356ac-c5dc-49e1-b7b3-d7c8778

Tässä näkyy ero paistetuissa sarvissa. Etualalla voitelematon "mattapintainen" ja taempana kananmunaseoksella voideltu. Kuka tykkää mistäkin?

Oikein hyvin passaa piimäkin nesteeksi suolaisiin sarviin. Piimäkammoisille ei vaan parane tunnustaa, että sitä on taikinassa.