Kinkkupiirakka on kestosuosikkimme suolaisista piirakoista. Nyt tein piirakan vähän vähemmillä täytteillä suolaiseksi kahvipöytään ja osa viedään muiden viemisten kanssa äitienpäivätervehdyksenä.
Tässä piirakassa on savukinkkua vähemmän ja usein laitankin lisäksi esim herkkusieniä, mutta nyt jätin ne pois, kun kaikki ei niistä tykkää.
Täältä löytyy vastaava piirakka reilummalla määrällä täytettä. Nyt käytin Snellmanin palvikinkkua, kun oli K-kaupassa tarjouksessa..
Kinkku-juustopiirakka
(pellillinen, pellin koko 34 x 37 cm)
Pohja:
3 dl vehnäjauhoja
2 dl kaurahiutaleita
2 dl perunamuusijauhetta (mulla oli Lidlin)
1 tl suolaa
2 tl leivinjauhetta
150 g voita sulatettuna
2 dl kylmää vettä
Täyte: (ohuempi täytekerros)
300 g savukinkkua hienonnettuna (minulla oli nyt Snellmanin palvikinkkua)
½ keskikokoinen punainen suippopaprika pieninä kuutioina
150 g juustoraastetta (minulla oli pitsajuustoa)
vihreitä sipulinvarsia tai kevätsipulia hienonnettuja
persiljaa hienonnettuna
"Munamaito"päälle:
1 prk kermaviiliä (= 2 dl/200 g)
1 prk creme fraichea (minulla oli 200 g prk)
1 dl maitoa
5 kananmunaa
suolaa (½ tl, kinkun suolaisuus?)
paprikajauhetta (noin ½ tl)
ripsaus jauhettua valkopippuria tai mustapippuria myllystä oman maun mukaan
Valmistaminen
Sekoita pohjan kuivat ainekset sekaisin, lisää rasvasula ja vesi ja pursele taikinaksi. Jaa taikina leivinpaperoidun uunipellin päälle nokareina ja taputtele/painele käsin tasaiseksi pohjaksi. Nosta myö vähintään 2 cm taikinareunat.
Levitä hienonnettu kinkku, paprikakuutiot, sipuli ja persilja ja juustoraaste raakan pohjan päälle, ihan reunoille ja kulmiin asti kaikkia aineksia.
Yhdistä liemen kermaviili, creme fraiche, maito, munat ja mausteet tasaiseksi seokseksi ja kaada se täytteiden päälle ohuena nauhana.Tasoita piirakan pinta paistinlastalla, niin että juustoraaste kostuu joka kohdasta (paistuu tasaisemmin)
Paista piirakkaa uunin keskiosassa tasalämmöllä pikkasen alle 200 asteisessa uunissa 30-35 min. Kurkkaa myös pohjalle, että sielläkin on kunnon paistopinta. Tämä pohja paistuu/kypsyy helposti. Älä ylipaista piirakkaa kuivaksi, eikä liian tummaksi.
Anna piirakan jäähtyä täysin kylmäksi, niin saat leikattua siistejä palasia (sahateräisellä ) terävällä veitsellä.
Meistä oli hyvää piirakkaa, vaikka olikin vähemmällä täytemäärällä tehtyä. Tuo peruna-kaurapohja on meillä nykysellään eniten käytetty suolaisten piirakoiden pohja.
Kommentit