CIMG3939.jpg

Viime perjantaina alkuillasta tein vielä mansikka-raparperipiirakan uuniin.Tämäkin piirakka matkusti edesmenneen siskoni perheelle. Nyt alkaa omalta maalta olla raparperit aika loppu, jos ei uusia enää kasva. Laitoin ekan sadon viime viikolla pakastimeen talven varalle. Tähän piirakkaan halusin laittaa mansikkaa raparperin kaveriksi, sillä se on minusta vastustamaton makupari. Piirakan päällä on ihan vaan jauhoista, voista ja sokerista tehty muruseos. Tällä kertaa sulatin muruseoksen rasvan ja sekoitin siihen muut muruainekset, enkä siis nyppinyt kovan rasvan kanssa kuivia aineita. Hyvä muruseos tulee näinkin ja on käsiystävällisempi. Mulla alkoi olla jo kädet niin loppu kahden viikon keittiöuurastuksesta kaikkine leipomuksineen ja ruoanlaittoineen, että pienimmätkin helpotukset otin kiitollisena vastaan.

Mansikka-raparperipiirakka syntyi alla olevalla ohjeella.

Mansikka-raparperipiirakka

(ohjeella tulee pellillinen, minulla pellin koko on 34 x 37 cm ja ohjeella tehden tulee ihan hyvän paksu piirakka, varsinkin kun piirakassa on muruseos päällä)

Taikina

7 dl vehnäjauhoja

1 dl perunajauhoja

4½ dl sokeria (piirakasta ei tule ollenkaan äklömakea, vaikka sokeria on näinkin paljon)

1 - 2 tl jauhettua kardemummaa (laitoin isomman määrän)

2½ tl leivinjauhetta

(reilu ½ tl suolaa -> ei ole ihan välttämätön, mutta korostaa muita makuja. Minä saatan laittaa vähän enemmänkin, riippuen päällyksestä)

4½ dl maitoa (alkuperäisessä ohjeessa kerma-maitoa ja saatan näin laittaakkin, jos kermaa sattuu olemaan)

2 isoa kananmunaa

200 g voita (tai leivontamargariinia)

Raakan pohjan päälle

mansikoita paloiteltuna (tuoreita tai kohmeisia) ja raparperia paloiteltuna-> suhteen päättäköön jokainen itse. Yhteensä tarvitaan noin 1 litra .... jos pitää nuukailla, niin 8 dl piisaa

Muruseos päälle:

2 dl vehnäjauhoja

vähän vajaa 1 dl sokeria

75 g pehmeää/sulatettua/kovaa voita

Valmistaminen

Laita uuni kuumenemaan 175-200 asteeseen.

Vuoraa reunallinen pelti/uunipannu leivinpapaerilla. (jos uunis paistaa pohjasta paremmin, laita kaksi paperia päällekkäin)

Laita taikinan rasva sulamaan.

Mittaa kaikki taikinan kuivat ainekset kulhoon ja sekoita keskenaan. (Minä käytän pallovatkainta.)

Kaada kuivien aineiden päälle rasvasula, maito ja rikotut kananmunat ja sekoita taikina HETI tasaiseksi. Aluksi taikina voi näyttää aika järkyltä, mutta sekoitat vaan niin kauan, että se on tasaista.

Kaada taikina pellille ja levitä ihan nurkkiin asti. Katso ettei keskelle jää paksummalti taikinaa.

Paloittele mansikat (tuoreet tai kohmeiset) ja raparperin varret. Ripottele päällysainekset tasaisesti pohjan päälle. Minä aloitan aina laittamalla päällykset ihan reunoille ja vasta sitten keskustaan. (toki joidenkin mielestä parasta tällaisissa piirakoissa on ne ohuemmat kuivuneet ilman päällystä olevat reunat, mutta minun tavoite ei ole sellainen piirakka)

Valmista muruseos. Yhdistä ainekset kulhoon ja nypi murumaiseksi seokseksi. Ripottele muruseos tasaisesti piirakan pinnalle.

Paista piirakka tavallisen uunin keskitasossa lähemmäs 200 asteisessa uunissa kunnes kypsää ja kauniin väristä,  Aikaa kypsymiseen menee 35-40 min uunista riippuen. Jos haluat valrmistaa piirakan kypsyyden tikulla, kokeile piirakan keskiosasta. Kuiva tikku = kypsä piirakka. Minulla tämä piirakka kypsyi 35 minuuttia

CIMG3915.jpgCIMG3919.jpgCIMG3926.jpgCIMG3942.jpg

Minä ostan nykyisin tällaisia neliskanttisia kertakäyttölautasia, minkä laitan piirakkapalan (pellillisen leikkaan 4 osaan) alle ja sen sitten muovipussiin ja pakastimeen.