Näiden pienten piirasten/täytetyjen sämpylöiden ( millä nimellä näitä nyt haluaakaan kutsua) alkuperää en jaksa muistaa....oliskohan joku Roinisen kirja?? Lisäänpä lähteen, jos se joskus vastaan tulee

Porkkanapintaiset sämpylät
 
16 kpl
 
Taikina:
 
2½ dl maitoa tai vettä
25 g tuorehiivaa tai kuivahiivaa pakkauksen ohjeen mukaan
½ tl suolaa
¾ dl ruisleseitä
5-5½ dl hiivaleipä- tai vehnäjauhoja
½ dl öljyä
 
Täyte:
 2 porkkanaa ( tai 1 paprika….en ole koskaan paprikaversiona kokeillut)
50 g maustettua tuorejuustoa ( esim. pestolla maustettu tai pippuri tai vaikkapa maustamaton…laittaa mausteita sitten enemmän)
50 - 100 g kinkkua tai kalkkunaleikkelettä kuutioituna
1½ dl juustoraastetta
1 muna
suolaa
pippuria
paprikajauhetta
valkosipulia
aromat-seosta
(yrttejä)
 
Voiteluun: muna
Pinnalle: auringonkukan siemeniä
 
Valmistaminen:
 
1.Valmista ensin taikina. Liuota hiiva lämpimään nesteeseen. Lisää suola ja leseet. Alusta taikinaan jauhot vähitellen ja lisää loppupuolella öljy. taikina saa jäädä pehmeäksi. Kohota taikina liinalla peitettynä lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi…. jos on hoppu tehdä tästä taikinan kohottamisesta voi pinnata ja kohottaa vaan hyvin leivonnaiset ennen täyttämistä.
 
2. Leivo taikina tangoksi ja jaa se 16 palaan. Pyörittele palat pyöreiksi sämpylöiksi ja anna niiden kohota pellillä lämpimässä paikassa.
 
3. Valmistele viimeistään tässä vaiheessa täytteet. Eli raasta kuoritut porkkanat ja kypsennä raastetta mikroaaltouunissa täydellä teholla n. 2 min. ( jos käytät paprikaa, puhdista se, kuutioi ja kypsennä mikrossa n. minuutti.) Anna raasteen jäähtyä hetkinen. Sekoita täytteen muut ainekset raasteen kanssa, mausta seos hyvin.
 
4. Paina kohonneisiin sämpylöihin lasilla/ sormilla syvennys. Voitele reunat munalla. Lisää täyte syvennyksiin ja ripottele siemenet päälle.
 
5. Paista täytetyt sämpylät/piirakat 200- 225 asteisessa uunissa keskitasossa 10-15 miuuttia.