CIMG8832.jpg

Erilaiset makeat piirakat ja pullat ovet meillä useimmin leivottuja leivonnaisia .

Tällaiset sekoitettavat piirakkapohja-ohjeet ovat helppoja ja nopeita tehdä. Minulla on käytössä muutama piirakkapohja-ohje, joita käytän ja tämä alla oleva on varmaankin se eniten käytetty. Nykyisin laitan osaksi jauhoa perunajauhoja ja pohjasta tulee mielestäni vieläkin parempi.

Päällyksiä vaihtamalla (esim. eri marjoja, omenaa, säilykehedelmiä, raparperia jne) saa aina eri makuista piirakkaa. Samoin pohjataikinaa voi maustaa eri tavoin. Minulla perusmauste on moniin kardemumma, kun sen mausta tykkäämme. Jauhetut muutkin mausteet esim inkivääri ja pomeranssi sopivat esim omenapiirakan päälle tai taikinaan. Suolaa lisään lähes joka ohjeeseen, vaikka käytänkin voita rasvana. Se nyt vaan korostaa muita makuja. Suolan käyttöä tarkkailevat jättävät sen laittamatta ja syövät hieman pliisumpaa piirakkaa.

Piirakkaan passaisi oikein hyvin marjojen/hedelmien päälle muruseos kuten esim. tässä raparperipiirakassa on tai kaurainen muruseos, mutta meille maistuu piirakka ihan tällaisena simppelinäkin versiona.

CIMG8821.jpg

Tällä kertaa tein mansikka-persikkapiirakkaa ihan ilman mitään muuta päällystä. Hyvää näinkin.

Onkohan alkuperäinen ohje Pulllahiireltä? Vai kenen?

 

Tällaiseksi on ohje muotoutunut minulla.

Mansikka-persikkapiirakka (muokattu yhden kulhon piirakka ohjeesta)

(ohjeella tulee pellillinen, minulla pellin koko on 34 kertaa 37 cm ja ohjeella tehden tulee ihan hyvän paksu piirakka)

7 dl vehnäjauhoja

1 dl perunajauhoja

4½ dl sokeria (piirakasta ei tule ollenkaan äklömakea, vaikka sokeria on näinkin paljon)

1 tl jauhettua kardemummaa (tämä määrä ei maistu kauhean paljon valmiissa piirakassa)

2½ tl leivinjauhetta

(½ tl suolaa -> ei ole ihan välttämätön, mutta korostaa muita makuja. Minä saatan laittaa vähän enemmänkin, riippuen päällyksestä)

4½ dl maitoa (alkuperäisessä ohjeessa kerma-maitoa ja saatan näin laittaakkin, jos kermaa sattuu olemaan)

2 isoa kananmunaa

200 g voita (tai leivontamargariinia)

Päälle: mansikoita paloiteltuna ja säilykepersikoita hyvin valutettuna/kuivattuna ja paloiteltuna + sokeria

(näitä tarvitaan yhteensä 6 dl -10 dl riippuen siitä pitääkö ajatella piirakan hintaa. Minä  ajattelen pellillisenn tarvittavan lähes litran)

Valmistaminen:

Laita uuni kuumenemaan 175-200 asteeseen.

Vuoraa reunallinen pelti/uunipannu leivinpapaerilla. (jos uunis paistaa pohjasta paremmin, laita kaksi paperia päällekkäin)

Laita rasva sulamaan.

Laita säilykepersikat valumaan.

Mittaa kaikki kuivat ainekset kulhoon ja sekoita keskenaan. (Minä käytän pallovatkainta.)

Kaada kuivien aineiden päälle rasvasula, maito ja rikotut kananmunat ja sekoita taikina HETI tasaiseksi. Aluksi taikina voi näyttää aika järkyltä, mutta sekoitat vaan niin kauan, että se on tasaista.

Kaada taikina pellille ja levitä ihan nurkkiin asti. Katso ettei keskelle jää paksummalti taikinaa.

Paloittele mansikat ja persikan puolikkaat. Ripottele päällysainekset tasaisesti pohjan päälle. Minä aloitan aina laittamalla päällykset ihan reunoille ja vasta sitten keskustaan. (toki joidenkin mielestä parasta tällaisissa piirakoissa on ne ohuemmat kuivuneet ilman päällystä olevat reunat, mutta minun tavoite ei ole sellainen piirakka)

Paista piirakka tavallisen uunin keskitasossa vähän yli 175 asteisessa uunissa kunnes kypsää ja kauniin väristä, kurkkaa myös piirakan pohjalle. Aikaa kypsymiseen menee 35-45 min uunista riippuen. (Minä saatan loppupuolella nostaa piirakan hieman ylemmäksi saamaan pintaväriä enemmän.)

.CIMG8826.jpg

Paistuneen piirakan päälle ripsautin vielä pikkasen sokeria, ihan vaan piirakan ulkonäön takia.

Lisukkeena voi tarjota vaniljakastiketta, löysää kermavaahtoa, jäätelöä tai vaikkapa ihan vaan kermamaitoa tai syö piirakan ihan vaan tällaisenaan.