IMG_20220630_175648.jpg

Suolaiset piirakat tekevät meillä aina kauppansa. Tässä jälleen yksi kinkkuversio. Täytteessä lisänä juuston ja kinkun lisäksi eri värisiä paprikoita, sipulin vihreitä varsia ja tuoretta persiljaa sekä kermaviili-kerma-munaseos.

Tätä piirakkapohjaa käytän nykyisin hyvin usein, koska se on nopea ja helppo valmistaa ja tähän saap käytettyä perunasosejauhetta, jos on hamstrannut sitä (Lidlistä), kuten minä. Nykyisin ei tule enää tehtyä syöntiperunamuusia siitä, niin käytän leivontaan.

Tässä piirakassa ei ole niin paksu kerros täytettä mitä monissa muissa tekemissäni, eli määrät ei riitä isompaan peltiin mitä mulla oli.

Kuvan kinkkupiirakka valmistui alla olevalla ohjeella.

Kinkku-paprika-juustopiirakka

(pellillinen, pellin koko 34 x 37 cm)

Pohja:

3 dl vehnäjauhoja

2 dl kaurahiutaleita

2 dl perunamuusijauhetta (mulla oli Lidlin)

1 tl suolaa

2 tl leivinjauhetta

150 g voita sulattetuna

2 dl kylmää vettä

Täyte:

400 g savukinkkua hienonnettuna (minä laitoin isomman määrän, jolloin tulee runsaskinkkuista piirakkaa)

3 - 4 pientä eri väristä minipaprikaa

noin 5 dl juustoraastetta

sipulin vihreitä varsia hienonnettuna (minä laitan reilusti, koska sipulia kasvaa omalla pihalla)

persiljaa hienonnettuna (vähintään ½ dl)

"Munamaito"päälle:

2 dl kermaviiliä

2 dl (ruoka)kermaa (maitokin käy)

4 isoa kananmunaa

suolaa (½ tl, kinkun suolaisuus?)

paprikajauhetta (noin ½ tl)

ripsaus jauhettua valkopippuria

Valmistaminen

Sekoita pohjan kuivat ainekset sekaisin, lisää rasvasula ja vesi ja sekoita taikinaksi. Jaa taikina leivinpaperoidun uunipellin päälle nokareina ja taputtele/painele käsin tasaiseksi pohjaksi. Nosta myö vähintään 2 cm taikinareunat.

Levitä hienonnettu kinkku, juustoraaste, paprikakuutiot,persiljasilppu ja sipulin vihreät varret hienonnettuna raakan pohjan päälle, ihan reunoille ja kulmiin asti kaikkia aineksia.

Yhdistä liemen kermaviili, kerma/maito, munat ja mausteet tasaiseksi seokseksi ja kaada se täytteiden päälle ohuena nauhana. Tasoita pinta paistinlastalla vetelemällä.

Paista piirakkaa uunin keskiosassa vähän vajaassa 200 asteisessa uunissa noin ½ tuntia.  Kurkkaa myös pohjalle, että sielläkin on kunnon paistopinta. Tämä pohja paistuu/kypsyy helposti. Älä ylipaista piirakkaa kuivaksi, varsinkaan kun tämä ei ole paksua piirakkaa.

Anna piirakan jäähtyä täysin kylmäksi, niin saat leikattua siistejä palasia (sahateräisellä ) terävällä veitsellä.

IMG_20220630_160249.jpg

IMG_20220630_175318.jpg