IMG_20231007_125847_edit_9149339757915.j

Tämän postauksen ohjeella olen pariin kertaan tehnyt omenapiirakan, vaan ohjetta en ole blogiin asti saanut. Nyt kun Vuodatus taas toimii, niin korjataanpas tilanne. Pohja-ohje on Facen leivontaryhmistä lähtöisin ja muruseoksen yhistin tähän koska tykätään kanelisesta muruseoksesta niin omena kuin mustikkapiirakankin pinnalla.

Helppo omenapiirakka kanelimurupinnalla

(piirakkavuoallinen, halkaisija 27 cm)

Pohja:

1½ dl sokeria (laitoin ihan vähän vähemmän, koska ei tykätä kauhean makeasta)

2 kananmunaa

1 dl maitoa

1 dl voisulaa

3 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

1 tl kardemummaa (jos et tykkää, jätä pois)

2 tl vaniljasokeria

ripsaus suolaa

Raakan pohjan päälle:

omenalohkoja (minä laitoin 2 isoa omenaa)

Kanelinen muruseos pinnalle

50 g voita (voi olla kovaa, huoneenlämpöistä tai sulanutta)

½ - ¾ dl sokeria (jos tykkäät makeasta, laita isompi määrä)

1 ja 1/4 dl vehnäjauhoja

½ -1 tl kanelia (minä laitan isomman määrän, kun tykätään kanelin mausta, maistuu jo reilusti piirakassa)

Valmistaminen:

Sekoita pohjataikinan munat ja sokeri sekaisin, ei tartte vatkata. Lisää maito, voisula ja keskenään sekoitetut kuivat ainekset ja sekoita taikina tasaiseksi. Taikina on löysää. Kaada taikina voideltuun/paperoituun piirakkavuokaan. Asettele (kuoritut) omenalohkot mieleisellä tavalla pinnalle. Sekoita muruseoksen ainekset sekaisin ja ripottele seos omenoiden pinnalle. Paista piirakka (vähän alle) 200 asteisessa uunissa kypsäksi. Aikaa mene piirakkavuoan materiaalista, piirakan paksuudesta ja uunin lämpötilasta riippuen 25-35 min. Tikulla voi kokeilla piirakan kypsyyttä keskeltä. Kun ei tikkuun tartu raakaa taikinaa, on piirakka valmis uunista poisotettavaksi ja tietenkin pinnalla ja pohjalla pitää olla mieleinen paistopinta.

IMG_20231007_114651_edit_16252746634424.

Piirakka menossa uuniin.

Riippuen muruseokseen käytetyn rasvan pehmeydestä, voi  muruseos olla hyvinkin eri näköistä, mutta lopputuloksessa ei ole eroja. Minä nypin kovan rasvan kuivien ainesten sekaan, siksi näyttää kuivalta.

IMG_20231007_125936_edit_9078395970077.j

Tämä ei ole palanut, vaan laitoin muruseokseen reilusti kanelia. Me ollaan syöty tätäkin piirakkaa useinmiten ihan tällaisenaan ilman lisukkeita, mutta tokihan vaniljakastike, jäätelö tai vaikkapa löysä kermavaahto tämänkin piirakan kruunaisi.