IMG_20210614_125519.jpg

Varhaiskaalista on tullut tehtyä vaikka mitä ruokia. Tällä kertaa vuorossa oli jauheliha-varhaiskaalimureke. Kuvan mukainen mureke syntyi alla olevalla ohjeella. Meillä tästä leikataan 8 annospalaa, eivät ola kauihean isoja, mutta kyllä tästä ainakin 6 isoa annospalaa leikkaa kts kuva kokonaisesta murekkeesta alempaa.

Jauheliha-varhaiskaali vuokamureke

1-2 isoa keltasipulia hienonnettuna (minä laitan 2 isoa, koska tykätään sipulista)

nokare voita tai muuta rasvaa

noin 350 g puhdistettua varhaiskaalia suikaleina/hienonnettuna

---------------------------------------------------

400 g naudan jauhelihaa (käytän 10%)

noin 1 dl sipulikeitto-aineksia

0,75 dl ruokakermaa (tai maitoa, vettä)

2 kananmunaa

1 tl paprikajauhetta

1 rkl perunajauhoja

1 rkl tummaa siirappia

mustapippuria myllystä

suolaa (1 tl uskaltaa aluksi laittaa)

(mieleisia yrttejä, valkosipulia....minä en nyt laittanut)

(murekkeen pinnalle 5 siivua pekonia -> ei välttämätön)

Valmistaminen

Freesaa hienonnettua sipulia paistinpannulla muutama minuutti. Lisää sitten sekaan hienonnettu valkokaali ja kypsennä sitten noin 5 min.

Sekoita kaikki ainekset raakan jauhelihan sekaan. Sekoita seos tasaiseksi. Kypsennä pieni nokare mikrossa ja tarkista, että maku on mieleinen.

Kaada jauheliha-kaaliseos voideltuun uunivuokaan (tai piirakkavuokaan) ja tasoita pinta.

Jos käytät pekonia, hienonna ne ja levitä raakan murekkeen pinnalle.

Kypsennä mureke 175 - 200 asteisessa uunissa 40-50 minuuttia murekkeen paksuudesta ja uunin lämpötilasta riippuen. 

Kypsentämisen loppupuolella leikkaa mureke (esim sektoreittain) annospaloiksi ja samalla näät onko mureke jo keskeltä kypsää. Jos ei niin laita leikattu mureke takaisin uuniin kypsymään.

IMG_20210613_220649.jpg

Pekoni ei ole pinnalle välttämätön, mutta tokihan se lisämakua antaa. Jos ei laita pekonia, voisi pinnalle ripotella perinteiseen tapaan korppujauhoja.

IMG_20210614_125528.jpg

Lisänä syötiin salaattia, puolukkasurvosta ja perunamuusia voisilmällä.