Munkkeja tulee harvoin tehtyä, vaan silloin kun teen tavallisia rinkilämunkkeja sokeroin yleensä osan kaneli-sokeriseoksessa ja näin saa helpolla tehtyä osasta kanelimunkkeja. Oikein reilusti kanelista tykkäävät voivat tietenkin laittaa kanelia taikinaankin.
Kanelimunkit
( noin 70 kpl)
1 litra maitoa (vesikin käy)
100 g tuorehiivaa
3 dl sokeria
2 rkl kardemummaa
2½ tl suolaa
2 - 3 munaa ( onnistuu hyvin ihan ilman muniakin)
n. 200 g sulatettua rasvaa
vehnäjauhoja
munkkien keittämiseen/uppopaistamiseen rypsiöljyä tai muuta munkkien paistoon sopivaa rasvaa
sokeroimiseen hienoa sokeria ja kanelia
Tee pehmeä munkkitaikina pullatikinan tapaan ja anna sen kohota vedottomassa lämpimässä paikassa peitettynä .... (taikinan kohottaminen ei ole ollenkaan välttämätöntä....pikkasen helpompi taikinaa on käsitellä kun se on kohonnut. Valmiit hiivataikinaleivonnaiset on aina kohotettava hyvin ennen kyypsentämistä)
Hiero pikkupullat (munkkiaihiot) ja laita ne leivinliinan ( eivät tartu alustaan kohotessaan, kun pehmiävät) päälle kohoamaan hyvin peitettyinä. (Älä käytä jauhoja paljoa pullien pyörityksessä, jotta rasva ei kuohu munkkien keiton aikana.)
Laita öljy kuumenemaan viimeistään nyt.... laita astiaan ( pata, kattila) noin 10 cm korkeudelta öljyä. Kokeile öljyn kuumuus pienellä palalla munkkitaikinaa tai ihan mittarilla. n. 170-180 on passeli lämpötila munkkien paistamiseen.
Tee kohonneisiin munkkiaihioihin sormilla keskelle reiät ... minä laitan etusormet pullasta läpi ja pyörittelen. Annä vielä munkkien kohota rinkilöinä hieman.
Paista munkkirinkilät molemmin puolin öljyssä, valuta liika rasva pois, sokeroi munkit kaneli-sokeriseoksessa ja herkuttele
Kommentit