CIMG1216-001.jpg

Tänä aamuna leivoin litran taikinasta rahkapiirakoita ja pari pitkoa.  

Pohjana pienissä piirakoissa ihan tavallinen pullataikina. 
 

CIMG1229.jpg

Koko määrään tein rahkaseoksen

3 prk maitorahkaa (250 g prk)

1 prk sitruunarahkaa

3 isoa kananmunaa

1 dl kermaa

sokeria oman maun mukaan

vaniljasokeria

sitruunasta raastettua kuorta ja sitruunanmehua

(osaan täytteeseen laitoin rusinoita)

-> kaikki ainekset vaan sekaisin ja maistelemaan. Lisäilin sitruunaisuutta ja makeutta muutamaan kertaan, kunnes maistui mielestäni hyvälle.

CIMG1210-001.jpg

Hierasin kohonneesta taikinasta pikkupullat pellille kohoamaan 9kpl/pelti.

Kun pullat olivat hyvin kohonneet, painoin jokaiseen teemamukilla syvennyksen ja vielä muotoilin syvennystä sormilla.

Sitten voitelin reunat kananmunaseoksella (missä tilkka vettä)

Nykyisin pistelen haarukalla muutaman reijän piirakan pohjalle. (ei kohoa pohjasta niin paljoa)

Reilu  lusikallinen täytettä syvennyksiin. Mulla on semmonen vanha isohko kirpparilta eurolla ostettu lusikka.

Uuniin paistumaan noin 200 asteeseen tavallisen uunin keskiosaan. Uunini paistaa pohjasta tällaiset turhan nopeasti, joten ekan pellillisen jälkeen laitoin pellille 2 leivinpaperia, niin pääsin paljon helpommalla paistossa. Paistumisen loppupuolella jouduin nostamaan pellin hetkiseksi uunin ylimmälle tasolle.

Paistumisen aikana ehtii hyvin valmistella seuraavan pellillisen.

CIMG1224-001.jpg

Tein piirakoita muutamalle ystävälle ja vain muutamat halusivat rusinaversioita.

CIMG1243-001.jpg

Halusin tehdä samalla pari pitkoa, siksi tein täytettä nuukemmasti ( jos koko määrästä pieniä piirakoita, ainakin 1 rahka prk lisää täytteeseen + 1 muna).

Pitkot on letitetty 5 säikeella. Hyvin kohonneet pitkot voitelin munaseoksella pariin kertaan, laitoin reilusti raesokeria ja mantelilastuja päälle ja uuniin paistumaan himpun verran alle 200 asteeseen. aika alas uunissa. Näissäkin joudun käyttämään kahta leivinpaperia päällekkäin. Meillä on ikivanha uuni ja se omia aikojaan nostaa aina välillä lämpöä ja en ollut koko aikaa skarppina. Sitten rupes leijailemaan nenään palavan mantelilastun haju, ei ollu enää tuoksu. Noh, onneksi eivät menneet ihan mustiksi. Hyvästä paistopinnasta kyllä tykkään, mutta olis nuo pikkasen vaaleammiksi voineet paistopinnaltaan jäähä.

CIMG1228.jpg

Tässä vielä yhteispotretti kaikista pienistä piirakoita. Kaikki nämä ja ed. kuvassa näkyvät pitkot tulivat siis litran pullataikinasta.