IMG_20221211_144447.jpg

Jokunen aika sitten oli Halpa-Hallissa naudan paahtopaisti tarjouksessa ja sitä sotin pari isoa palasta. Toisen paistipalan jätin jääkaappiin ajatuksella tehdä Burgundinpataa/höystöä ja osasta olutliemellä merimiespataa. Tänään tein molemmat ruoat, niin saa nyt laiskotella ruoanlaiton suhteen muutaman päivän.

IMG_20221211_144438.jpg

Kuvan lihapata valmistui alla olevalla ohjeella. Jos lihaksi käytttää ei niin mureaa paistia (esim ulkopaistia) mitä paahtopaisti on, pitää ruokaa haudutella pidemmän aikaa (ainkin 2 tuntia) uunissa.

Burgundinpata

700 g naudan paahtopaistia (tai sisäpaistia) leikattuna kuutioiksi (3x3 cm)

rasvaa  paistamiseen

noin 100 g pekonia paloiteltuna

2 oikein pulskaa valkosipulinkynttä hienonnettuna

4 dl punaviiniä

noin 4 dl vettä (punaviinin ja veden suhdetta voi muuttaa)

noin 1 dl paseerattua tomaattia (3 rkl tomaattipyrettä olisin laittanut, mutta ei sattunutkaan olemaan)

suolaa (aluksi vähän vajaa 1 tl)

mustapippuria rouheena

½ - 1 lihaliemikuutio (laitoin kokonaisen)

2-3 laakerinlehteä

kuivattua timjamia (laitoin reilun ½ tl ja se oli meille riittävästi)

2 isoa  porkkanaa kuorittuna ja paloiteltuna paksuiksi lanteiksi

2 isoa keltasipuli isoina lohkoina (kun ei meillä koskaan ole pikkusipuleita, kuten oikeasti pitäs ollla)

1 pieni prk kokonaisia herkkusieniä valutettuna (minulla oli viipaleita)

( 1½ rkl perunajauhoja + ½ dl vettä)

Valmistaminen:

Ruskista lihakuutiot kahdessa erässä oikein kuumalla paistinpannulla ja siirrä ne uunivuokaan.

Ruskista suikaloitu pekoni, lisää pannulle sekaan sipulit, sienet ja porkkanat ja anna niidenkin freesaantua. Kaada seos uunivuokaan lihojen sekaan.

Mittaa pannulla punaviini, vesi ja paseerattu tomaatti sekä laita sekaan kaikki mausteet ja kuumenna seos kiehuvaksi. Maistele lientä. Minä lisäsin ihan vähän suolaa. Kaada liemi uunivuokaan ja sekoita aineksia. Lientä pitäisi olla sen verran, että ihan kaikki ainekset eivät peity. 

Kypsennä lihapataa 175 (-200) asteisessa uunissa noin 1½ tuntia. Paahtopaistista tehty kypsyy nopeammin mitä esim ulkopaistista tehty. Kokeile, että lihat ovat mureat. Minulla uunin lämpö oli lähemmäs 200 astetta, kun kypsensin uunissa samanaikaisesti muitakin ruokia. Nyt kypsensin lihapadan ilman kantta ja sekoitin sitä muutaman kerran kypsymisen aikana. Samalla maistelin vielä makujakin. Lihapata-astialle voi laittaa myös kannen päälle kypsymisen ajaksi. Minä en nyt viittinyt kannellista pataa käyttää, kun se on niin raskas nosteltava kipeille käsilleni.

Kun lihapata on kypsää, on aika tehdä päätös haluaako lientä suurustaa. Minä suurustin ruoan perunajauho-vesiseoksella (toki voi käyttää myös vehnäjauhoja tai maizena suurusteita) ja laitoin padan vielä 10 minuutiksi uuniin jälkilämpöön. Ja vielä lopuksi maun tarkistus.

IMG_20221211_114511.jpg

Lihat ruskistin oikein ruskeiksi paistinpannulla kahdessa erässä. Paistinpannulla freesatut kasvikset punaviini-lihalieminesteessä odottavat pääsyä lihojen sekaan ja uuniin hautumaan.

IMG_20221211_114746.jpg

Uuniin lihapata meni noin 1½ tunniksi. Olin ajatellut, että ruoka hautuisi ainakin sen 2 tuntia, mutta liha oli jo niin mureaa/pehmeää, että pakko oli ottaa pois.

IMG_20221211_134543.jpg

Ihan vähän suurustin lientä perunajuho-vesiseoksella. Uunivuoka on reunoiltaan ryyteinen, mutta tuon näköisenä se uunista tulee, jos ei kantta ole päällä ollut ja minähän en astioita yms puhdistele pelkästään kuvausta varten.

IMG_20221211_143400.jpg

Keitetyn riisin lisäksi syötiin aterialla ihan perus vihreät salaatit ja punajuurikokeilu (mistä juttua eri postauksessa)

Punajuurigratiini on Apetitin kotimainen punajuurigratiini.

IMG_20221211_144456.jpg

Me kumpainenkin tykättiin ateriasta. Ei tullut yhtään ähky olotila aterian jälkeen. Tuosta lihapata määrästä meille jäi syödä toisenkin kerran. Sitten varmaankin syödään lihapataa perunamuusin kaverina.

Täältä löytyy aikaisempi postaukseni Burgundin padasta. Minusta tämänkertainen oli parempaa, koska liha oli niin erilaista ja laitoin nyt viiniä enemmän nesteeksi. Ruoan maku kun on joskus niin pienestä kiinni.