CIMG4384.jpg

Eilen Mimmin keittiössä leivottiin koko päivä, ihan kun ennen vanhaan. Sitten olikin kyllä rätti-poikki olotila iltasella, mutta onpa pakastinkin pullollaan niin suolaisia kuin makeitakin leivonnaisia. Muutamaa makeaa lukuun ottamatta, saa pääsiäinen meille tulla...

Pitkästä aikaa tein kahdenlaisia suolaisia hyrriä. Jauhelihaversio ei ole oma lemppari, mutta vaihteeksi niitäkin tein. Tein taasen jo perjantai iltana taikinan ja täytteen valmiiksi jääkaappiin, niin pääsin sitten aamusta nopsaan leipomisten kimppuun.

Alla olevalla ohjeella valistuu 45 - 55 suolaista hyrrää. Ehken pienempiäkin olis voinu tehä kahvipöydän pikkusuolaisiksi, mutta tällaisia tällä kertaa tuli. Minulla taikinamäärästä tuli 47 kpl hyrriä.

Jauhelihatäytteiset hyrrät

Rahkavoitakina

500 g voita (tai jos käytät margariinia, ripsauta suolaa vähän taikinaan tekovaiheessa)

550 g vehnäjauhoja (puolikarkeita)

2 tl leivinjauhetta

500 g maustamatonta rahkaa

Mittaa jauhot + leivinjauhe kulhoon, paloittele rasva sekaan ja nypi seos ryynimäiseksi. Lisää rahka ja sekoita/alusta sen verran, että taikina on tasaista. Laita taikina muovipussiin, litistä pussin päältä levyksi ja laita kylmään tekeytymään. Periaateessa rahkavoitaikinan pystyy leipomaan heti, mutta helpompaa se on, kun taikina on jähmettynyt kylmässä... edes muutaman tunnin, mutta sen voi tehdä jo vaikka parikin päivää ennen leipomista odottamaan jääkaappiin. Tai taikinan voi vaikka pakastaakkin odpttamaan myöhempää käyttöä... 

 

Jauhelihatäyte

600 - 700 g naudan jauhelihaa (mulla oli 700 g 10 %)

2 isoa keltasipulia hienonnettuna

suolaa

paprikajauhetta

mustapippuria

(valkosipulia ... laitoin 2 kynttä hienonnettuna)

Ruskista jauheliha ja sipulit kahdessa erässä. Mausta seos heti lämpimänä. Maistele makua....saa olla ihan reilusti maustettua. Toki muitakin mausteita voi laittaa mitä nuo perusmausteet ohjeessani, mutta minä halusin pitää näiden maun hyvin perusmakuina.

 

Lisäksi tarvitaan

200 g prk chili-paprikatuorejuustoa (tai muuta oman maun mukaista maustettua tuorejuustoa)

juustoraastetta sisälle täytteeseeksi ja pinnalle koristeeksi

kananmunia voiteluun (minulla mene 2 kpl)

 

CIMG4360.jpg

Valmistaminen

Laita taikina kahtia ja kaulitse se jauhotetulla pöydällä kahdessa erässä (+ jauhoja päälle ja taputtele käsin alkua) suorakaiteen mallinen levy, levystä ei tarvitse ihan kauhean ohutta kaulita...paksuus saa olla noin cm. Tavallisen puisen kaulimen paksu osa on hyvä mitta .... sen mittaiseksi kun kaulitsee taikinaan alhaalta yloöspäin, niin niistä tulee jo aika kookkaita hyrriä.

Pehmitä tuorejuusto rasiassa ihan vaan lusikalla/lastalla ja levitä sitten siitä puolet tasaisesti levylle. Ripottele jauhelihaseoksesta puolet tuorejuuston päälle (jos olet tehnyt sen kylmään jo edellisenä iltana, on se jähmettynyt, joten sekoita se ensin irtonaiseksi vaikka ihan käsin. samalla kannattaa vielä maistella täyteseoksen makuja ja lisätä tarvittaessa makuja).

Seuraavaksi ripottele juustoraastetta levylle jauhelihatäytteen päälle (maku + pitää hyrriä kasassa).

Rullaa levy napakaksi kääröksi itsestä poispäin pitkältä sivulta (jos teet liian löyhän, irtoaavat kierteet paistettaessa ja tulee reikäinen hyrrä), nipistele liitoskohta reilusti kiinni ja laita se alaspäin pöydälle. Jos rulla tuntuu turhan pulskalta tässä vaiheessa, voi sitä hieman käsin muotoilla hoikemmaksi. Leikkaa rulla hyrriksi (esim terävä sahateräinen veitsi on hyvä ) ja nosta ne leikkauspinta ylöspäin leivinpaperin päälle pellille. Muista jättää leviämistilaa.

Voitele hyrrät kananmunaseoksella (rakenne vatkattu sekaisin)....värin lisäksi voitelumunakin pitää hyrrää kasassa. Tunnustan pinnaavani ja voitelen vaan päältä reilusti kananmunalla. Ripottele juustoraaste koko leikkauspinnalla (myös juusto pitää hyrrää kasassa)

Paista hyrrät 200 - 225 asteisessa uunissa kauniin ruskeiksi. Minä paistan varmaankin hyrrät ruskeammiksi mitä moni muu, mutta minusta näihin saa tulla kunnon paistopinta. Pohjasta hyrrät menaavat paistua aika ruskeiksi uunin keskiosassakin paistettaessa, joten tsekkaa! Tai laita pellille kaksinkertainen leivinpaperi, kuten minä.

Nostele paistuneet hyrrät jäähtymään leivinritilän päälle, jotta pohja ei pehmene.

Maistele yksi hyrrä heti kun se on sen verran jäähtynyt ettet polta suutasi.

CIMG4366.jpg

Kun leikkaa kiekkoja/hyrriä täytetystä rullasta, ei kannata mitään kauhean ohuita leikata. niistä tulee kuivia kappuroita. Minä leikkasin noin 2 cm paksuisiksi hyrriksi.

CIMG4376.jpg

Jäähtyneinä hyrriä voi jo laittaa päällekkäin/limittäin. Pakastimeen minä pakkaan tällaiset yleensä ihan vaan muovipussiin aina 2 kpl päällekkäin.

CIMG4393.jpg

Ja juu, edelleenkin tykkään näistä enemmän kylminä mitä lämmitettyinä. Mutta jos nyt mielestäsi tällaisia on ihan pakko lämmittää, niin älä lämmitä niitä niin kauaa, että tulevat pehmeiksi lötköiksi...