IMG_20211028_121402.jpg

Pitkästä aikaa leivoin appelsiini-suklaakahvikakkuja. Tällä kertaa kahvikakut saivat suklaata myös päällensä. Kakkuohje on nesteinen murokakku, mitä käytänkin paljon pohjana eri makuisissa kahvikakuissa.

Suklaa-appelsiinikahvikakku
(tarvitaan 2 litran vuoka ja ohjeella tulee siis 1 kpl kakkuja)
 
250 g voita (tai margariinia)
3 dl sokeria
4 munaa
4½ -5 dl vehnäjauhoja (laitan nykyisin isommanmäärän, käyttämäni kananmunat ovat isoja)
2 tl leivinjauhetta
ihan pieni ripsaus suolaa (vaikka rasvana voi)
1 dl appelsiinimehua (jos ei appelsiinista tule riittävästi, voi lopun määrän laittaa vaikka maitoa...älä kuitenkaan sekoita appelsiinimehua ja maitoa -> juoksettuu)
½ -1  appelsiinista hennosti raastettu oranssi kuori (kuoriraaste oikein pientä)
100-150 g rouhittua suklaata (tumma suklaa, maitosuklaa, kaikki suklaat käyvät + sekoitukset)
 
(Koristeluun tummaa ja valkoista suklaata sulatettuna + kenties vielä strösseleitä, nomparelleja tms)
 
Valmistaminen
 
  1. Vaahdota hyvin pehmeä, huoneenlämpöinen rasva ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi (vaaleaa, pehmeää)
  2. Lisää puolet munista, puolet keskenään sekoitetuista kuivista aineista ja puolet nesteestä ( sekoita appelsiinikuoritaaste appelsiinimehuun, niin se leviää taikinaan helposti) ja sekoita sitten koneella taikina sekaisin isolla nopeudella. Tarkista nuolijalla sekoittaen, että taikina on tasaista.
  3. Lisää kaikki loput munat, nesteet ja kuivat aineet ja sekoita taikina tasaiseksi.
  4. Lisää rouhittu suklaa viimeisenä taikinaan ja sekoita vain sen verran. että suklaa levittäytyy tasaisesti taikinaan. (on makuasia, jättääkö rouhitun suklaan isommiksi paloiksi vai rouhiiko sen ihan hienoksi) 
  5. Laita taikina voideltuun (jauhotettuun, laitoin vehnäjauhoja) vuokaan ja paista + 150 – 170 asteisessa tavallisessa uunissa alimmalla tasolla noin tunti. (minun vuoat ovat näitä ohuita, hyvästi lämpöä johtavia, joten laitan kakut aina paistumaan vain 150 asteiseen uuniin ja nostan hieman lämpöä, kun kakku on kohonnut. Älä paista liian kuumassa uunissa, ettei pinta repeä.Tarkkaile kypsymistä, uunit kun paistavat niin eri tavalla. Kokeile tikulla kypsyys. Kuiva tikku = kypsä kakku.
  6. Anna kakun jäähtyä vuoassa pari minuuttia ja kumoa se sitten varovaisesti alustalle.
  7. Anna kakun jäähtyä hyvin.
  8. Minusta tämänkin kakun maku vaan paranee, jos malttaa säilyttää kakkua viileässä 1-2 päivää. (tai pikatekeytyminen -> pakasta kakku ja sulata )
  9. Halutessaan kakun voisi koristella. Kakun päälle voisi pursotella esim sulatettua suklaata tai (värjättyä) tomusokerikuorrutusta tai tekee tomusokerikuorrutuksen makutomusokereista. Jo pelkkä pieni ripsaus siivilöityä tomusokeria kakun päällä kaunistaa sitä.

Appelsiini-suklaakahvikakusta saa tumman suklaisen kakun lisäämällä jauhojen joukkoon noin 3 rkl siivilöityä tummaa kaakaojauhetta.

IMG_20211027_112800.jpg

Meille suklaa-appelsiinikahvikakku kelpaa ihan tällaisenaankin, ilman pintasuklaita. Nämä kakut lahjoitan muille, niin laitoin koristeluja.

original_b08a07d0-c1cb-42a7-a4a3-0669f6e

Minä sulatan suklaat ihan vaan miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen kattilassa ilman vesihaudetta. Levinpapaperista tein pursotinpussit ja sitten vaan roiskin suklaaraitoja jäähtyneen kakun pinnalle.

IMG_20211028_121500.jpg

Yöksi/suklaan jähmettymisajaksi laitoin kakkujen päälle isot taikinakulhot. Kakut olivat siis ihan huoneenlämmössä.

IMG_20211028_121548.jpg

1 siivu piti maistella, että tietää lopputuloksen. Hyvin maistui appelsiini ja mehevältä tuntui kakkupala, vaikka ei olekkaan vielä ehtinyt tekeytyä.