Viime sunnuntain ateriaksi ulkoilun ja pihatöiden jälkeen tehtiin tällainen nopea ateria. Russeliin grillitoiminnolle laitettiin kypsymään aamulla maustamani possun sisäfile, toiseen airfryeriin meni kypsymään lohkoperunat rosamundasta tehtyina, pippurinen konjakkikastike valmistui liedellä kattilasa ja lisäksi tein valm,iiksi lautasille kasvis-juustosalaatit. Lasi hyvää punkkua ja meille herkkuateria oli valmis.
+ kyllä minä tuohon lihaan lisäsin ripsauksen suolaakin, vaikka soijakastikkeesta tulikin sitä reilusti. Jostain luin tuon viiltotökkimisvinkin ja päätin kokeilla sitä nyt. Tiedä sitten auttoiko makujen syvemmälle meossa, mutta liha oli yllättävänkin maukasta, vaikkei ehtinyt maustua montaakaan tuntia. Minä en puhdista sisäfileestä noita ohuita kalvoja pois, vaikka monissa ohjeissa niin kehoitetaan tekemään. Kunnolla vaan liha suojattava, ettei koko jääkaappi tuoksu valkosipulille ja muille mausteille.
Liha oli reilun ½ tuntia huoneenlämmössä ennen Russeliin laittamista. Minä laitoin grilliritilän alle palan leivinpaperia, ihan vaan ettei valuva neste käryä pohjalla. Ihan grillaustoiminnon perusasetuksilla alotin ja 10 min jälkeen pienensin vähän lämpöä. Halusin kääntää lihan (vaikka muutenhan tuota ei Russelissa tartteis tehä), että sain grilliraidat molemmin puolin. Lihalämpömittarilla katottiin sisälämpötila. Meillä se näytti reilusti yli 70 astetta.
Piteempäänkin olis voinut vetäytyä, vaan piti jo päästä syömään...
Meille liha oli just passelia. Pehmoista ja mureaa, silti ihan läpikypsää. Eihän tähän silleen tule grillatun makua, mitä ulkona hiili- tai kaasugrillilläkään, mutta minusta vaivaton tapa kypsentää file. Tämä oli meille eka kerta laittaa näin file Russelissa, niin mentiin ihan kokeilun ja tarkkailun kautta. Pitää ens kerralla kattoa tarkka aikakin.
Niin paljon kun Russelin monitoimilaiteella ollaan erilaisia hommia tehty, on grillaustoiminnon käyttö jäänyt vähemmälle. Nyt lähiaikoina ollaan sitten törhistäydytty ja grillattu esim makkaraa useammankin kerran.
Rouhaisin vielä mustapippuria myllystä lihan ja kastikkeen päälle antamaan lisämakua.
Kerran ravisteltiin perunoita kypsymisen aikana. Perunalajikkeella on iso merkitys kypsymisaikaan. Me tykätään tehä jauhoisesta perunasta. Ja laitetaan mausteita reilusti heti alussa. Ja kunnon paahteinen pinta pitää perunoihin tulla. Tuossa vanhassa Nordican airfryerissä on suurin lämpö 200 astetta ja sitä me yleensä käytetään. Perunalohkot on huuhdottu ja kuivattu hyvin ennen öljyn ja mausteiden kanssa yhdistämistä.
Helppo yksinkertainen pippurikastike, mitä voi muunnella oman mielen mukaan. Taipuu myös viskikastikkeeksi. Jos haluan ihan vaalean kastikkeen, silloin suurustan vaalealla Maizenalla, mutta nyt halusin hieman rusehtavan värin. Suuruksen laitan siksi, ettei kastike juoksetu. Alkoholin lisään viimeisenä suurustettuun kastikkeeseen ja vain kiehautan kastikkeen. Maistelua, maistelua. Meitä oli syömässä 2 ja yhtään ei kastiketta jäänyt (yhteensä kermoja oli pikkasen vajaa 2 dl). Perunalohkoilla kaavittiin kastikeastia ihan tyhjäksi.
Kasviksia, jotain hedelmää, jotain juustoa, sinappikastiketta ja tuoreita yrttejä = meidän lempparisalaatti alku/lisäkesalaatiksi.
Aterian jälkeen katottiin Viaplayltä elokuva ja sitten jo jaksoikin nauttia jälkiruokakahvit marjaisan moussekääretortun kanssa.
Loppu grillattu possunfile leikattiin ohuemmiksi siivuiksi ja syötiin aamu/iltapalalla kylmänä ruisleivän päällä.
Kommentit