IMG_20210621_124918.jpg

Tässäpä sipulista tykkääville oikein sipulinen nakkikastikeohje. Meillä kuvan kastikkeen söi 3 syöjää.

Sipulinen nakkikastike

1 pieni pkt nakkeja paloiteltuna (minulla snellmannin kuorettomia 280 g)

rasvaa ruskistamiseen

2 isoa keltasipulia hienonnettuna aika karkeaksi

½ dl vehnäjauhoja

1 prk sipulikermaa (=250 ml)

noin 2 dl vettä

1 lihafondi

suolaa, paprikajauhetta mustapippuria myllystä, soijakastiketta

Sulata voi paistinpannulla ja anna sen ruskistus kevyesti. Lisää hienonnettu sipuli ja nakit ja ruskista ne ihan kunnolla. Lisää jauhot sekaan paistinpannulle (ja tarvittaessa lisää rasvaa) ja sekoita sekaisin, anna jauhojenkin paahtua muutama minuutti. Lisää sipulikerma ja vesi ja kuumenna saos kiehuvaksi sekoitellen. Lisää mausteita ja anna kastikkeen hautua 5-10 min riippuen miten hoppu on syömään. Tarkista maku ja kastikkeen sakeus.

IMG_20210621_120159.jpg

IMG_20210621_121113.jpg

IMG_20210621_122648.jpg

Keitettyjen perunoiden ja salaatin lisäksi tein lämpiman lisäkkeen porkkanoista. Kuorituista porkkanoista leikatut porkkanalantit keitin suolalla maustetussa vedessä lähes kypsiksi, kaadoin veden pois ja laitoin porkkanoihin vähän voita, suolaa, hunajaa, paljon sipulin vihreitä varsia hienonnettuna ja mustapippuria myllystä ja annoin porkkanoiden vielä hautua kattilassa muutaman minuutin. Maun tarkistus ja porukka syömään.

IMG_20210621_123829.jpg

Tällainen hyvä "patalappu" on minulla käytössä aina kuin keitetyistä perunoista yms pitää saada kaadettua keitinvesi pois. Olen saanut tämän virkatun "patalapun" ystävältä jo vuosia sitten. Huonokätiselläkin pysyy kattilan kansi paikoillaan, eikä polta sormiaan. Toki saman asian ajaa esim taiteltu pyyhe, vaan minusta tämä on paljon kivempi.Tämä roikkuu meillä aina tietyssä koukussa keittiössä. Muutamat vieraat ovat ihmeissään kyselleet, että mitä tuolla tehdään? Onkohan muilla tällaisia käytössä?