IMG_20230702_140202~2.jpg

Jääkaapissa on tarkoituksella ollut jo monia kuukausia tekeytymässä/happanemassa vispikermapurkkeja hapankermakakkua ja hannatädin pikkuleipiä varten, vaan eihän nämä nykyajan kermat kunnolla tahdo hapantua. Parisen päivää sitten päätin kuitenkin katsoa mitä helmi-maaliskuun päiväyksillä oleville kermoille on tapahtunut. Olivat toki paksuuntuneet ja mieto hapan makukin oli...ei se ihan tuoreelle kermalle maistunut. Kaikkea pitää maistella ennen käyttöä. Hapankermakkakkujen tekoon siis.

Kakkuohjeeksi otin jälleen tutun ikivanhan hapankermakakkuohjeeni. Vuodelta 2008 löytyy siitä postaus täältä.

Tässä hieman muokattu kirjoitus. Periaatteessa ohje ei ole miksikään muuttunut, vähän enmmän mausteita laitan nykyisin. Minä tein alla olevan ohjeen kaksinkertaisena ja siitä tuli kuvan mukaiset 2 kakkua. Sen verran muutoksia ohjeeseen jouduin tekemään, että näiden kuvien kakuissa on kohotusaineena vaan leivinjauhetta, kun en muistanut soodaa ostaa kaupasta. Hyvin nousivat kakut pelkällä leivinjauheellakin. Leivinjauhettahan pitää laittaa tuplamäärä soodamäärään nähden. Minulla oli käytössä lasi, minkä vetoisuus on 2 dl ihan piripintaisena.

Hapankermakakku (kermakahvikakku)

(mahtuu just ja just 2 litran vuokaan paistumaan, mieluummin vähän isompi vuoka)

1 lasillinen hapanta kermaa  (tai sitten vähemmän hapanta, tämän voi siis tehdä ns tuoreestakin kermasta)

1 lasillinen munia ( = 3-4 kpl)

1½ lasillista sokeria (tällä määrällä tulee aika makeaa kahvikakkua, kuten vanhat ohjeet yleensä ovat. Nykyisin laItan 1 ja 1/4 lasillista sokeria)

2 lasillista vehnäjauhoja (ja tätä ei kyllä saa yhtään vähentää, mieluummin ripsaus enemmän)

½ tl soodaa (ja jos tätä ei halua laittaa, niin tämä määrä soodaa korvataan 1 tl leivinjauhetta)

½ tl leivinjauhetta

kardemummaa, kanelia ja inkivääriä (joskus laitan ripsauksen jauhettua neilikkaakin) -> näitä yhteensä 3 - 4 tl

+ nykyisin laitan aina ripsauksen suolaa taikinaan, terävöittää/korostaa mausteiden makua, kannattaa ehdottomasti laittaa  noin ½ tl

 Valmistaminen

Munat ja sokeri vatkataan vaahdoksi

Lisätään kerma ja siivilän läpi kuivat ainekset  sekoittaen esim. pallovatkaimella

Kakku laitetaan heti paistumaan voideltuun (ja jauhotettuun, käytän vehnäjauhoja jos jauhotan vuoan, mutta nykyisin en yleensä jauhota vuokaa millään) vähintään 2 litran vuokaan (uunisi tuntien) 160 - 170 asteiseen uuniin  alimmalle tasolle. Kypsymisaika 50-60 min kakkuvuoan korkeudesta ja vuoan materiaalista riippuen. Joskus voi olla tarpeen nostaa hieman uunin lämpötilaa paistumisen loppupuolella. Tarkista kypsyys tikulla, liian kuivaksikaan ei kannata kakkua paistaa. Anna kakun jäähtyä pari minuuttia ja kumoa se sitten ritilälle/muulle alustalle.

IMG_20230702_145905~2.jpg

Koska minulla ei ole kakkutaikinassa soodaa ollenkaan, on kakku sisältä hieman vaaleampi mitä soodainen versio olisi. Tämän kakun rakenne on sokerikakkumainen, koska tähän ei tule muuta rasvaa mitä kerman mukana tuleva.