eli pörriäispiirakka, kuten pienet vieraani tämän leivonnaisen nimesivät....

1791882.jpg

Älkää antako ampiaisenpesän hieman ankean ulkonäon hämätä...kaakaojauheella värjätyn kookoskuorrutuksen alta paljastuu ihanasti appelsiinille maistuva vaalea piirakkapohja.

Kuvitelkaa muutama ampiainen pörräämään tuohon piirakan päälle....minulta ne jäi tekemättä!

Ampiaisenpesä (eli Pörriäispiirakka)

(halkaisijaltaan 30 cm vuoka)

Taikina:

200 g kovaa leivontamargariinia tai voita

150 g sokeria ( 1dl = 85 g)

2 munaa

225 g vehnäjauhoja (1 dl = n.65 g)

2 tl leivinjauhetta

1 appelsiinin mehu ja ohuelti raastettu oranssi kuori ( jos et tykkää kovin voimakkaasta appelsiinin mausta, laita silloin vaan puolikkaan raaste)

Kuorrutus:

2 valkuaista

150 g sokeria

100 g kookoshiutaleita ( 1 dl = n. 50 g)

2 rkl tummaa kaakaojauhetta siivilöitynä

Vatkaa pohjan rasva ja sokeri vaahdoksi, lisää munat ja vehnäjaho-leivinjauheseos sekä appelsiinimehu ja -kuori. Paista pohja voidellussa (minä ripsautin vuokaan myös vähän korppujauhoja) piirakkavuoassa 175-200 asteen lämmössä 20-25 min..siis lähes kypsäksi.

Tee pohjan paistumisen aikana kuorrutus. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi, lisää sokeri ja jatka vaahdottamista jotta saat paksun vaahdon. Lisää kuorrutuksen muut ainekset ja sekoita tasaiseksi.

Levitä kuorrutus paistuneen pohjan päälle, kts kuva. Paista vielä pörriäispiirakkaa 225 lämmössä niin että kuorrutus saa hiukan väriä. Varo, palaa helposti !

HUOM. Alkuperäisessä ohjeessa ( en muista mistä olen ottanut ohjeen hirvittävän kauan sitten) kuorrutusta tulee oikein ohut kerros piirakkaan. Minä olen tuplannut kuorrutuksen määrän tuohon ohjeeseen...mutta jos haluat ohuemman kerroksen, niin helppohan tuo kuorrutuksen määrä on puolittaa....

1791881.jpg

Kuorrutusta ei kannata kaataa kekona yhteen kohtaan pehmeän pohjan päälle, vaan levitellä se ympäriinsä pieninä kasoina ja sitten levittää esim. ihan ruokaveitsellä/ paistinlastalla hellällä otteella pohjan päälle..... ja sitten pörriäsipiirakka vielä uuniin, jotta kuorrutuskin saa väriä. Eläkä polta sitä.