IMG_20220622_092409.jpg

Raparperiohjeet jatkuvat. Nyt jo otin omaltakin pihalta raparpereja, ovat sen verran jo kasvaneet, että raaskii ottaa.

Tämä ohje on ollut nyt pinnalla monessakin facen leivonta/ruokaryhmässä (ja niissähän ei juur kukaan kerro ohjeen alkuperää), vaan päätinpä ohjeen kirjoitettuani kuitenkin googlata, että löytyskö alkuperää ja tämähän onkin

K-kaupan ohjeita.

Vähän tein ohjeeseen muutoksia lisäten kardemummaa enemmän taikinaan ja tietenkin suolaripsauksen. Raparperia käytin vähän enemmän ja yritin selkeyttää ohjetta.

Tässäpä ohje miten minä raparperi-kerroskakun tein. Ohjeella tehden ei muuten tule ollenkaan kauhean makeaa kakkua, joten makeutta ei kannata kyllä missään nimessä vähentää. Päinvastoin sanoisin, että jos tykkää kovinkin makeasta, voisi makeutta lisätä kakkuun. Ihanan mehevä kakusta tuli.

Raparperi-kerroskakku

(irtopohjavuoka halkaisija noin 26 cm)

Taikina:

200 g voita (huoneenlämpöistä tai pehmitä iha muutama sekuntti mikrossa)

2 dl sokeria

3 kananmunaa

3 dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

1 tl vaniljasokeria

½ tl suolaa (kannattaa ehdottomasti laittaa, terävöittää kokonaismakua)

1 tl jauhettua kardemummaa (voisin laittaa enemmänkin, ei maistu reilusti tämäkään määrä, vaikka jo tuplasin alkuperäisen määrän)

Täyte:

noin 8 dl raparperin paloja

1 dl siirappia

2 rkl perunajauhoja

Pinnalle:

3-4 dl raparperin palasia (huuhdoin, kuivasin ja leikkelin pieniksi, nyt en kuorinut)

mantelilastuja (laitoin reilusti eli 1 vajaan pienen pussillisen)

Tarjoilua ennen; pinnalle tomusokeria

Valmistaminen:

Valmista ensin täyte jäähtymään; Mittaa ainekset kattilaan ja kuumenna koko ajan sekoittaen kunnes kiehuu muutaman minuutin eli perunajauho suurustaa seoksen ja raparperit vähän pehmenevät.Täytteestä ei  tarvitse tulla sosetta.Täyte tuntuu liisterimäiseltä, vaan usko vaan, hyvä siitä tulee.  Nosta täyte jäähtymään.

PIngota leivinpaperi irtopohjavuoan pohjan ja reunojen väliin. Ryttää liika paperi kouruksi vuoan ulkopuolelta. Voitele vuoan sisäreunat rasvalla.

Valmista taikina; Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Lisää munat ja keskenään sekoitetut kuivat ainekset kaikki vaan kerralla kulhoon ja vatkaa taikina tasaiseksi.

Kokoa kakku vuokaan; laita vähän enemmän mitä puolet taikinasta vuokaan ja levitä tasaiseksi. Lisää kylmä raparperitäyte seuraavaksi pohjan pääller. Tämäkin kannattaa laittaa pienemmissä erissä, niin on helpompi levittää pohjan päälle. Jaa loppu taikina nokareina vuokaan ja levitä varovaisesti esim veitsellä/pienellä lastalla. Tarkoitus olis, ettei raparperitäyte sekoitu taikinaan. Lisää raparperipalat pinnalle. Ja päälimmäiseksi ripottele vielä haluttu määrä mantelilastuja (tai kyllähän rouhekkin käy) Kakku on valmis menemään uuniin...

Paista kakkua uunin alimmalla tasolla (minä kyllä nostin 40 min paiston jälkeen yhden tason ylemmäksi) alkuperäisen ohjeen mukaan noin 50 min. Mulla kakku oli uunissa kaikkinensa 1 tunti ja 5 min, eikä valmis kakku seuraavan päivän maistelussa ollut yhtään ylikypsää. Pinnoitetussa vuoassa on vaan varottava reunojen liikaa ruskistumista.

Irrota kakku vuoasta vasta vähän jäähtyneenä.

Koristele kakku tomusokerilla. Kakku ei ole ollenkaan kauhean makeaa, joten tomusokeria kannattaa kyllä laittaa pinnalle alkuperäisen ohjeen mukaan.

Tarjoa lisukkeena jäätelöä, löysää makeutettua kermavaahtoa tai vaniljakastiketta tai kinuskinen kermavaahtokin vois natsata tämän maun kanssa vallan mainiosti.

IMG_20220621_200551.jpgIMG_20220621_200733.jpgIMG_20220621_201612.jpgoriginal_d02eaf15-bc6d-4e30-af2f-a6f649aIMG_20220621_213246.jpg

IMG_20220622_093018.jpg

Kakku oli oikein mehevää, eikä meillekkään liian makeaa. Käytän ohjetta ehdottomasti uudemmankin kerran, joten ohje pääsee myös tänne blogipäivityksiin. Samainen ohje toimii varmaan myös esim omenalla tehtynä, valitsee vaan mieleiset mausteet omenaversioon.