CIMG9059.jpg

Näiden pikkuleipien ohje on facebookin leivotaan, leivotaan ryhmästä. Siellä ne oli jaettu marmorikeksien nimellä, mutta minä laitan ne pikkuleipien nimellä, sillä keksi on keksi ja nämä ovat pikkuleipiä. Muuten olen tehnyt alkuperäisen ohjeen mukaan, mutta rasvan olen laittanut taikinaan sulatettuna (alkuperäisessä laitetaan huoneenlämpöisenä). Taikina tuntuu tekovaiheessa pehmoiselta, mutta kertaakaaan en ole tarvinnut laittaa jauhoja lisää. Taikina on ollut ihanan helppo leipoa. Yhtään en ole tarvinnut käyttää jauhoja pötkylöiden hieromisvaiheessakaan. Kovakourainen ei taikinaa käsitellessä saa olla, niin hyvin onnistuu pötköjen hierominen pöytää vasten.

Marmoripikkuleivissä tehdään ensin vaalea muna-sokeripohjainen taikina, mikä jaetaan kahtia ja toinen puolisko värjätään tummaksi kaakaojauheella. Taikinoista hierotaan pötköt ensin erikseen ja sitten ne yhdistäen. Minä en ihan mieleisesti saanut taikinaa marmoroitua, joten tein pieniä taikoja pyörylöiden hieromisvaiheessa.

Olen tehnyt marmoripikkuleipiä jo kahdesti. Ekaksi tein 2 kertaisen ohjeen, koska halusin nähdä miten taikina käyttäytyy. Ekan kerran tuotos on yläkuvassa valkoisella tarjottimella. Kun pikkuleivät jäähtyivät pakkasin ne isoon muovirasiaan. Seuraavana päivänä uskaltauduin tekemään jo 4 kertaisen ohjeen ja niistä kuvia postauksen loppupuolella.

Tässäpä ohje miten minä marmoripikkuleivät tein.

Marmoripikkuleivät

(alkuperäinen ohje -> 20 kpl, minä tein meille pienempiä -> 25-30 kpl)

1 dl hienoa sokeria ( = 85 g)

1 tl vaniljasokeria

ripsaus suolaa

1 iso kananmuna

100 g rasvaa sulana (laitan voita) tai alkuperäisen ohjeen mukaan huoneenlämpöisenä

200 g vehnäjauhoja (käytän puolikarkeita)

1 tl leivinjauhetta

--------------

1 rkl tummaa kaakaojauhetta -> laitetaan vain puoleen taikinaan

Valmistaminen

Mittaa kulhoon munat ja sokeri ja vatkaa ne vaahdoksi.

Lisää vaahtoon rasvasula (tai alkuperäisen ohjeen mukaan huoneenlämpöinen rasva)  ja keskenään sekoitetut kuivat aineet. Sekoita tasainen taikina. Minä sekoitin lopuksi ihan vaan käsin. Taikina tuntuu pehmeältä, mutta älä lisää jauhoja (ainakaan ennen kuin olet paistanut koepikkuleivän)

Jos haluat ottaa varman päälle paista koepikkuleipä, että näät miten taikina kohoaa/leviää. Eli ota pieni pala kummankin väristä taikinaa ja pyörittele niistä pallo ja paista se.

Jaa taikina kahteen yhtäsuureen osaan.

Lisää kaakaojauhe yhteen osaan ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.

Hiero taikinat pöydällä ensin erikseen taikinapötköiksi (minä olen tehnyt nyt kolme kertaa tällä ohjeella, enkä ole kertaakaan tarvinnut jauhoja leipomisessa) ja sen jälkeen laita pötköt kiinni toisiinsa vierekkäin ja hiero niitä vielä yhdessä ohuempi pötkylä, niin että taikinapötkö marmoroituisi.

Toisella kertaa jo hieman nipistelin taikinoita enemmän sekaisin ja vasta sitten hieroin yhtenäiseksi pötköksi.

Jaa taikina halutun kokoisiin paloihin. Alkuperäisessä ohjeessa tästä käsketään tekemään 20 pikkuleipää. Minä tein lähes 30 kpl ja ovat meille ihan riittävän isoja. Hiero taikinapala käsien välissä pyöreäksi palloksi ja laita pellille leivinpaperin päälle. Tässä pyörittelyvaiheessa vielä marmoroin taikinapalaa, jos näytti tulevan liiaksi sellainen pikkuleipä, että toinen puoli tummaa ja toinen puoli vaaleaa.

Paistoin ekan pellillisen niin, että jätin pikkuleivät ihan palloiksi ja osan painoin haarukalla hieman matalammaksi. Ekan pellillisen jälkeen päätin tehdä haarukalla painettuja, minusta ne olivat kauniimpia malliltaan. Jos ei halua käyttää haarukkaa, voi painamisen tehdä esim tasaisella mukin/lasin pohjalla. Tai jos tykkää enemmän pallon mallisesta, jättää pikkuleivän pienen litistämisen tekemättä kokonaan. Pikkuleivän pitää kuitenkin hieman levitä uunissa, ei se palloksi jää kuitenkaan.

Paista pikkuleivät noin 175 asteisessa uunissa keskitasossa kauniin vaalean ruskeiksi ns. kullanruskeiksi. Minä laitoin kaksinkertaisen leivinpaperin pellille, jotta eivät tummuneet liikaa pohjasta. Tästäkin huolimatta jouduin lopussa nostamaan pellin ylemmälle tasolle, jotta pikkuleivät saivat pintaväriä. Myös paistolämpöä jouduin paiston lopussa nostamaan, mutta se voi johtua uunivanhuksestani. Paistoaika on noin 15 min. Anna pikkuleipien jäähtyä ja pakkaa ne sitten ilmatiiviiseen purkkiin/rasiaan. Säilytä huoneenlämmössä, ei jääkaappiiin, missä pikkuleivät kostuvat.

CIMG8966-001.jpg

Taikina näyttää rasvaiselta, mutta sitä oli todella helppo käsitellä. Yhtään en käyttänyt jauhoja alustaan, enkä käsiin. Taikinan rasvaisuus johtuu varmasti siitä, että laitoin rasvan taikinaan sulatettuna, enkä antanut taikinan yhtään tekeentyä kylmässä, vaan rupesin heti leipomaan.

CIMG8968.jpg

Minä sekoitin vielä pikkuleipien pyörittelyvaiheessa taikinoita eli kuvassa oikealla sellainen minkä vaan pyöritin palloksi.

CIMG8996.jpg

Poikkeus vahvistaa säännön, Yleensä aina sanon, että pikkuleipätaikinasta pitää ja kannattaa paistaa koepikkuleipä. Nyt pinnasin uhkarohkeasti itse tästä. Paistolämpötilalla voi vielä vähän venkslata lopputulosta, jos pikkuleivät leviävät liian vähän (eli jauhoja vähän liikaa), laittaa pikkuleivät miedompaan uuniin paistumaan, jos taas meinaavat levitä turhan paljon, voi ne paistaa vähän kuumemmassa uunissa.

CIMG9144-004.jpg

Tässä valkoisella tarjottimella on tehty 4 kertainen yllä oleva ohje.

CIMG9147.jpg

Tässä on yhteensä 6 kertainen ohje.

CIMG9074.jpg

Minä tykkään, että tällaisiinkin pikkuleipiin pitää tulla hieman väriä, joku toinen tykkää hyvinkin vaaleista. Marmoripikkuleivissä on jokaisessa oma uniikki kuviointi. Tämä pikkuleipätaikina tulee jäämään meillä ehdottomasti vakikäyttöön. Taikinasta saa eri tavoin maustettuna tehtyä vaikka minkä makuisia pikkuleipiä.

Just Googlasin millaisia marmoripikkuleipiä netistä löytyy ja monenmoisiahan siellä on. Lähinnä tämän blogin  marmoripikkuleivät ovat samanoloisia mitä minun tekemät. Nuo ovat vain leivottu pötkylästä leikkaamalla. Muutenkin, te jotka olette kiinnostuneita leipomisesta, niin käykääs kattomassa tuo blogi. Siinä Ylä-Savon ammattiopiston leipomo -alan opettaja esittelee oppilastyönä tehtäviä herkkuja.