CIMG5235.jpg

Alkujaan Sunnuntai täysjyvävehnäjauhopussin kyljessä ja Raision sivuilla ollut pienten kannellisten marjapiirakoiden ohje on edelleenkin yksi suosikkini makeista leivonnaisista. Mystisen hyvät marjapiilot, sillä nimellä ohje on aikoinaan julkaistu.

Minä olen jauhoina käyttänyt aina vain vehnäjauhoja tai laittanut sekaan hieman grahamjauhoja. Ohjeella tulee 12 kpl muffinssipellillä tehtynä. Kolmen konstin perunajauhopakkauksessa näyttää olevan samainen ohje, pienin eroavuuksin. Jauhoina pohjataikinassa perunajauhoja vehnäjauhojen lisäksi ja täytteen makeus hunajasta.Tästä ohjeesta kuva postauksen lopussa.

Pieniä muutoksia olen tuohon Raision alkuperäiseen ohjeeseen tehnyt, käytettyjen jauhojen lisäksi. Jotta saan kaiken taikinan menemään just tasan, teen nykyisin aina ensin piirakoiden kannet (ja mahdolliset taikinakoristeet) ja vasta sitten jaan lopputaikinan pohjiksi.  

 

Alla marjapiilojen/-piiraiden ohje, kuten minä nämä teen.

Mansikka-raparperipiilot/-piiraat

(12 kpl muffinssipellillä tehtynä)

Pohjat:
200 g voita (tai leivontamargariinia)
1 1/2 dl sokeria
1 muna
4 - 4½ dl vehnäjauhoja (minulla on tässä satsissa vain 4 dl, mutta kannattaa laittaa isompi määrä, eikä sa mitata yhtään alakanttiin)
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
noin 3 dl mansikoita (pakaste, mutta olivat tällä kertaa sulaneita) + noin 3 dl raparperia paloina (pakaste) ELI yhteensä  6 dl täytemarjoja/hedelmiä
reilu 1/2 dl sokeria + 2 tl vaniljasokeria
2½ rkl perunajauhoja

Koristeluun: tomusokeria, jos jollain haluaisi koristella. Minä en laittanut.

Lisäksi tarvitaan muffinssipelti

(Voiteluun 1 kananmuna -> ei ole välttämätön, tulee tasaisempi paistopinta, kun EI voitele)


Valmistusohje:

1. Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Lisää muna hyvin vatkaten. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet. Laita taikina täytteen saostamisen ajaksi jääkaappiin.
2. Sekoita osittain sulaneiden  (mansikat kannattaa leikata pienemmiksi) joukkoon sokeri ja perunajauhot.

TAI

tee kuten minä aika usein teen.

Laitan mansikat mehuineen, raparperit ja sokerit kattilaan ja kuumennan kunnes seos on kiehuvaa ja rapaprperitkin hieman pehmenneet. Sekoitan perunajauhot tilkkaan kylmää vettä tai punaista mehua ja kaadan kattilaan koko ajan sekoittaen. Kuumennan  seoksen uudelleen kiehuvaksi sekoittaen sitä koko ajan. Täytteestä tulee paksua, mutta se on hyvä piirakoissa paiston jälkeen. Jäähdytän seoksen. Makeus kannattaa maistella oman maun mukaiseksi. Makeasta tykkäävät kaipaavat varmasti lisäsokeria minun tekemäänä täytteeseen. Taikinahan ei ole kovin makeaa.

3. Ota taikinasta palanen  ja kaulitse se varovaisesti jauhoisella pöydällä ja ota pyöreällä muotilla/piparimuotilla piiraiden kannet ja laita ne esim leivinpaperin päälle/jauhotetulle tarjottimelle. Tee samalla mahdolliset koristeet esim pienellä kukka- tai sydänmuotilla.

4. Hieraise lopputaikinasta tanko ja jaa se 12 osaan. Taputa jauhoisella pöydällä jokainen osa pyöreäksija nosta ne lastan avulla voideltuihin (minä ripsautan lisäksi pohjalle hieman korppujauhoja) muffinssipellin syvennyksiin. Paina pohjaa, niin että se menee ihan pohjalle asti ja nousee myös reunoille, ihan yläreunaan asti. Toista samoin kaikille pohjille.

5. Pistele jokaista pohjaa  pari kertaa haarukalla. Jaa kylmä täyte pohjille.

6. Nosta lastalla jokaisen piirakan päälle pohja-osa. Nipistele/paina reunoja hieman kiinni. Jos koristelet taikinakoristeella, voitele piirakan pinnat kananmunaseoksella, laita koriste päälle ja voitele sekin. Jos haluaa olla 100 % varma, ettei koriste lähde liikkumaan paiston aikan, voi siihen tökätä cocktailtikun. Pistä haarukalla kansiosaan höyryaukko.

7. Paista pienet piirakat/piilot tavallisessa uunissa 175 - 200 asteessa 15-20 minuuttia uunin keskitasolla kauniin vaalean ruskeiksi.

8. Anna piirakoiden jäähtyä syvennyksissään haaleiksi ja irroita ne sitten varovaisesti pellistä.(apuna voi käyttää veistä, pientä lastaa tms)

9. Siivilöi pinnalle tomusokeria (minä en laittanut)

CIMG5214.jpg

Minä teen ekaksi kannet ja mahdolliset koristeet

CIMG5217.jpg

Sitten jaan lopputaikinan 12 osaan ja taputtelen lättänät, mitkä nostan syvennyksiin ja muotoilen koko syvennyksen kokoiseksi, ihan sormin painellen.

CIMG5218.jpg

Syvennyksiin täytteet, ei ihan niin täyteen mitä minä laitoin.

Täytteeksi käyvät mitkä tahansa marjat tai hedelmät/sekoitukset. Lisäksi täytteisiin voisi laittaa esim.rahkaa. Kaikista kauneimpia ei minulla näistä tullut, sillä laitoin täytettä vähän liian paljon, alla oleva täyte riittää just 12 piirakkaan, mutta minä halusin kokeilla yhden vasta tekemällämme omenapaltäytteellä, joten mansikka-raparperitäyte meinasi pursuta ulos.

CIMG5224.jpg

Kannet päälle lastalla nostellen. Kun ei voitele munaseoksella, tulee tasaisempi paistopinta. Minä halusin näihin kokeilla ja liimata koristeen siten paikoilleen. Osaan laitoin vielä tikut töröttämään. Muistakaa painaa haarukalla tms höyryaukko kansiin.

Kannattaskohan lukea omat entiset ohjeet ennen ennen tekemistä. Vuodelta 2010 löytyi postaus, missä olen jauhomäärää hieman nostanut, jolloin koristeet säilyttäisivät muotonsa. Nyt ne tekivät katoamistempun.

CIMG5256-001.jpg

Vähän tursusi täyte joistakin, mutta ei se niin vaarallista ole. kaikki tuli syötyä. Varovaisena kannattaa olla syvennyksista irrottamisessa, että pysyvät kasassa.

CIMG5242.jpg

Vaikka meillä ei makeasta niin perusteta, niin näitä saisi kyllä tehdä tuplamäärän aina kerralla.  Ens viikolla lupasin näitä tehä uudemman kerran eri täytteillä. Karviaisversiotkin ovat ihania.

Meillä nämä syödään ihan tällaisenaan ja niin kertoi ystäväperhekkin syöneensä nämä  ihan ilman lisukkeita. Vaniljakastiketta, pehmeää jätskiä, vaniljalla maustettua löysää kermavaahtoa tms lisukkeeksi, jos jotain haluaa tarjota.

CIMG5538.jpg

Tällainen ohje on perunajauhopakkauksessa. Tuota taikinaa en ole kokeillut.