IMG_20220706_125431.jpg

Nyt viimeinkin oli aika tehdä kotimaisesta varhaiskaalista/uudernsadon kaalista kaali-jauhelihalaatikkoa.

Varhaiskaali hupenee niin paljon, ettei nestettä tarvitse lisätä paljoakaan. Lihamäärä tuntuu alussa vähäiseltä, mutta valmis laatikko on ihan hyvän lihaisaa, koska varhaiskaali hupenee niin paljon vielä uunissakin. Olin varannut pekonia lisälihaksi, mutta tekovaiheessa en sitä käyttänytkään, että laatikossa olis muutakin kuin lihaa.

Täältä löytyy aikaisemmin kirjoittamani ohje oikein lihaisaan kaalilaatikkoon. Tässä laatikossa on suurin piirtein sama määrä kaalia, mutta laatikko on tehty marraskuussa, joten kaali on jo jämäkämpää, eikä hupene niin paljoa. Ihan sillä jos joku ihmettelee, että tässä on lihaa 400 g ja linkistä löytyvässä ohjeessa lähes 1 kg.

Tämän postauksen kaali-jauhelihalaatikko on valmistettu alla olevalla ohjeella. Jos ei tykkää porkkanasta kaalilaatikossa, niin jättää sen pois, tällöin voisi halutessaan laittaa riisiä vähän enemmän. Tai sitten ei laita. Kaalilaatikko-ohjeitakin kun on niin monenlaisia. Jotkut vannovat riisin tilalla ohran nimeen, vaan meillä siitä ei tykätty.

Kaali-jauhelihalaatikko (varhaiskaalista)

2,3 kg varhaiskaalia (puhdistamaton paino 2 kpl kotimaista varhais/uudensadon valkokaalia)

2 dl vettä

1½ lihaliemifondia (tai kuutiota, se puolikas lihaliemikuutiosta/fondista menee riisin ja porkkanoiden keitinveteen)

-------------------------------------------------

400 g naudan jauhelihaa (käytän 10%)

2 kpl oikein isoja keltasipuleita -> kuori ja hienonna

suolaa (laita aluksi 1 tl)

mustapippuria myllystä oman maun mukaan

paprikajauhetta (aluksi 1 tl)

____________________________

1 dl raakaa puuroriisiä + vettä keittämiseen + ½ lihaliemikuutio/fondi

2-3 isoa porkkanaa -> kuori ja paloittele

-----------------------------------------------------

siirappia (aluksi noin 3/4 dl)

kuivattua meiramia (aluksi 2-3 tl)

(monasti laitan soijakastikelorauksenkin, mutta nyt en laittanut)

suolaa? (maistele ensin, tarvitseeko enää omaan makuusi)

Valmistaminen

Puhdista ( leikkaa kova kantaosa pois ja uloimmat lehdet, jos ovat huonoja) ja hienonna valkokaali.  Lisää isoon kattilaan vesi + lihaliemikuutiot/fondit ja kuumenna seos kunnes lihaliemikuutiot liukenevat. Lisää sitten valkokaalit ja anna niiden pehmitä kattilassa kannen alla välilä sekoitellen. Aikaahienonnetun varhaiskaalni pehmenemiseen menee vain noin 10 min. (Talvikaali vaatii pidemmän haudutusajan.) Sekoita seosta välillä.

Keitä samanaikaisesti riisi + porkkanapalat samassa kattilassa lähes kypsäksi lihaliemessä. Jotkut laittavat riisin raakana, vaan minä en siitä tykkää. .

Paista jauheliha ja hienonnetut sipulit paistinpannulla. Lisää lämpimän lihan sekaan mausteita.

Yhdistä kattilaan kaaliseoksen sekaan lihaseos, keitetyt riisit ja porkkanat ja mausteita. Sekoita seos hyvin. Muovikauhat napsahtelevat helposti poikki isoja määriä sekoitellessa. Minä käytän tällaisiin sekoittamisiin jämäkkävartista isoa reikäkauhaa.

Maistele seosta ja lisää tarvittaessa makuja. Minä lisäsin siirappia ihan pienen lorauksen, meiramia ja vähän suolaa. Ota huomioon, että maut tiivistyvät, kun laatikko hautuu uunissa pitkään. Jos haluat tarkistaa kypsän ruoan maun, voi sitä laittaa kypsymään esim mikroon mukissa ja maistella. Tässä vaiheessa seos saa olla aika kuivan oloista/vähänesteistä, se kyllä mehevöityy uunissa hautuessaan pitkään.

Kun seos on mieleisen makuista, laita laatikko uunivuokaan (kuvan vuoka on 4 litraa piripintaan, vaan ihan täyteen raakananakaan se ei tullut) tai useampaan pienempään vuokaan. Jotkut tykkäävät liattaa voinokareita laatikon pinnalle ennen uuniin panemista.

Kypsennä laatikkoa 175 -200 asteisessa tavallisessa tasalämpöuunissa, vuoka uunin alaosassa noin 1½ tuntia. Jos olet laittanut laatikot pienempiin laakeisiin vuokiin, kypsyvät ne nopeammin. Tarvittaessa laita folio/uuninkestävä kansi laatikkovuoan päälle.

IMG_20220706_083623.jpg

Uuniin laatikko meni tämän näköisenä. Nyt en laittanut voinokareita, enkä korppujauhoja pinnalle.

original_9319a87f-bc3a-4e35-b108-7fc818f

Laatikko oli uunissa lähes 1½ tuntia. Tästä näkee miten paljon laatikon tilavuus vielä pieneni uunissa.

original_b78cca0c-aeb4-4b83-ac45-7389a02

Me ei tykätä kauhean nesteisestä lihaliemipohjaisesta laatikosta ja kypsymisvaiheessa jo mietin, että pitääkö ruveta lappamaan nestettä pois vuoasta, vaan oikein passelia tästä tuli. Valmis laatikko ei ole kuivaa, jos se siltä vuokakuvissa näyttää.

IMG_20220706_124425.jpg

Aterian pieni salaatti sisältää; pikkutomaatteja, kurkkua, kalamataoliiveja, sipulin vihreitä varsia, basilikaa, juustoa, pienen lorauksen balsamicoa, pikku ripsaukset suolaa ja sokeria

Jos tavallista kaalilaatikkoa on tullut tehtyä jo usein lähiaikoina, mites olis alla linkeistä löytyvät kaaliruoat

Jos tykkäät valkosipulisesta, tomaattisesta kaalilaatikosta tämä gruusialainen kaalilaatikko on meistä ainakin hyvää. Tähän saa upotettua myös mauste/suolakurkkuja.  Tai maistuisiko kaali-jauhelihalasagne?