IMG_20230728_131551~2.jpg

Vuodelta 2009 oleva postaus vaniljaisesta mustikkapiirakasta innotti minut tekemään tätä retro piirakkaa ja se, että kaapissa on ollut vaniljakastikejauhepakkauksia jo pitkään. Tämä ohje on siis ikivanha. Ajalta jolloin ei ollut valmiita vaniljakreemejä kaupoissa, vanhanajan vaniljakastikejauhetta käytettiin kaikkeen mahdolliseen. Tosin ite tykkään kastikejauheesta edelleenkin esim dallaspullien täytteessä. Eikä oo niin kauhean iso pakkauskaan ostaa.

Te ketkä ootte seuranneet ruoka- ja leivontablogeja sieltä asti, voittekin muistaa, että tätä tehtiin tuolloin monissa huusholleissa. Minäkin muistan tehneeni ainakin mustikka- ja mansikkaversiona ja kummastakin silloin tykättiin. Ja puolukkaversio on kans hyvää. Ja punaherukkaversio.

Nyt päädyin käyttämään lakkoja/hilloja, kun niitä sattui olemaan käsillä ennen pakastamista. Lakka ei edelleenkään lukeudu meillä lempparimarjoihin, mutta kyllä tämä niiden suhteen on tullut syötyä. Ystäväperheiltä en ole muistanut kysyä kommentteja piirakasta.

Vanhaa ohjetta en pahemmin ruvennut muokkaamaan, mutta suolan lisäsin pohjaan ja se kannattaa ehdottomasti laittaa terävöittämään makua. Ja varsinkin jos käyttää rasvana margariinia. 

Tekovaiheessa mietin, että venkslaanko täytettä enemmän tähän päivään, mutta päätin sitten kuitenkin antaa tämän olla sinällään. Pohjan jauhomäärää joissain vanhoissa kommenteissa jonkun blogissa hieman kyseenalaistettiin, että onko liikaa, vaan minä olen tällä jauhomäärällä tehnyt aina. Olisko enemmän lopputulos kiinni siitä, ettei piirakkaa paista liian kuivaksi?

Jos innostutte kokeilemaan piirakkaa, niin tehkää vaikka ensin puolikas annos, mistä tulee piirakkavuoallinen. Mikään juhlapiirakka tämä ei ole tällaisenaan. Ja jos et tykkää vaniljakastikejauheesta tehdystä vaniljakastikkeesta, sillon tämä ohje ei ole sinuin juttusi!

Kuvissa oleva piirakka valmistui alla olevalla ohjeella.

Vaniljainen marjapiirakka/lakkapiirakka
(pellillinen, minulla pellin koko 34x37 cm)

Pohja
4 isoa munaa
4 - 4½ dl sokeria (minä laitoin pienemmän määrän)
150 g voita sulatettuna (toki margariinikin käy, mutta maku ei ole samanlainen)

3/4 dl maitoa (eli siis 0,75 dl)
6 dl vehnäjauhoja
3 tl (=1 rkl) leivinjauhetta

+ vähintään ½ tl suolaa

Raakan pohjan päälle
2 pss Blå Band vanhanajan vaniljakastikeaineksia (eli siis 1 paketti)
5 dl maitoa (mikä maito vaan käy, myös kermaa olen osittain joskus nesteeksi käyttänyt)

mieleisiä marjoja noin 8 dl (jos käytän pakastemarjoja laitan ne jäsinä/kohmeisina ja niiden sekaan vähän perunajauhoja)

Valmistaminen
Valmista ensimmäisenä vaniljakastike sekoittamalla/vatkaamalla käsivatkaimella maito ja vaniljakastikeainekset yhteen tasaiseksi seokseksi. Anna kastikkeen tekeytyä jääkaapissa noin 10 min.

Vatkaa sinä aikana munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kuivat ainekset yhteen. Kaada vaahtoon maito, rasva ja siivilköi jauhot. Sekoita HETI taikina tasaiseksi (minä sekoitan pallovatkaimella nostellen)  Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille (minä laitoin taaskin kaksinkertaisen leivinpaperin, ettei pohja tummuisi liikaa) 

Levitä vaniljakastike tasaisesti taikinan päälle  pienissä erissä esim. lusikalla levittäen.

Lisää lopuksi marjat täytteen päälle mahdollisimman tasaisesti ripotellen ja ihan reunoille asti. (jos käytän pakastemarjoja, laitan jäisten/kohmeisten marjojen sekaan vähän perunajauhoja)

Paista piirakka uunin keskitasossa ihan vähän alle 200 asteessa  30 – 35 min.  Älä paista piirakkaa turhan kuivaksi. Jos peltisi on isompi, paistuu ohuempi piirakka nopeammin. Piirakka kumpuilee kypsyessään. Jäähdytä piirakka ja nauti. Meistä tällainen marjapiirakka on parasta oikein jääkaappikylmänä.

Alla muutamia kuvia tekovaiheista.

IMG_20230728_120936~2.jpg

Ja nyt vaan päälykset pohjan päälle. Mulla on pellillä 2 leivinpaperia päällekkäin, koska uunini tahtoo paistaa pohjasta tummemmaksi, vaikka piirakka paistetaankin uunin keskitasossa.

(Jos uunillasi on samoja vinkeitä, oletkin varmaan kokeillut myös sitä tapaa, että laitat tyhjän pellin uuniin piirakkapellin alle, niin paistuu tasaisemmin... jos tätä tapaa käyttää, on paistoa seurattava, koska piirakan paistuminen on kiinni niin monesta asiasta esim piirakan ainesuhteista ja paksuudesta)

IMG_20230728_121221~2.jpg

Vaniljatäyte on tekeydyttyäänkin aika löysää, joten se kannattaa levittää pieninä kasoina tai kaataa ohuena nauhana pohjan päälle ja siitä sitten varovaisesti levittää joka kohtaan. Ei siis kannata kaataa kaikkea keskelle pohjalevyä ja siitä ruveta levittämään. Pohjan ja täytteen ei ole tarkoitus sekoittua keskenään.

IMG_20230728_122524~3.jpg

Marjoina voi piirakkaan käyttää ihan mitä vaan.

Jos käytän reilun happamia marjoja ja laitan niitä runsaasti piirakkaan, saatan laittaa lisämakeutta  vaniljatäytteeseen tai ripottelen vähän sokeria marjojen päälle. Tähän lakkaversion en laittanut lisämakeutta. 

Minä ladoin lakat yksitellen täytteen pinnalle, mutta toki nämä voi myös vaan ripsauttaa mahdollisimman tasaisesti. Ite tykkään laittaa täytteet ja marjat ihan reunoille asti.

IMG_20230728_131151~2.jpg

Piirakka paiston jälkeen.

IMG_20230728_131634~2.jpg

Heti lämpimänä piti ihan pieni pala leikata maistiaiseksi. Kannattaa kuitenkin antaa piirakan jäähtyä ihan kylmäksi ennen syöntiä. Minä taidan rahkalla tms venkslata joku päivä täytettä uuteen uskoon, kun vaniljakastikejauhetta jäi vieläkin kaappiin.