CIMG7086.jpg

Meillä ollaan aina tykätty ihan perus makaronilaatikosta muna-maitoineen. Lähivuosina olen huomannut monenkin ruoka-asian kohdalla makuni muuttuneen. Näin on käynyt myös makaronilaatikon kohdalla. Jauheliha-versiona edelleen teen, mutta monasti ilman kananmunaa, joko lihaliemipohjaan tai juustoisena versiona, kuten tällä kerralla. Tässä laatikossa onkin tuplajuustot, sillä liemi tehdään sulatejuustosta (minulla oli nyt vaan tavallista, ei voimakasta Koskenlaskijaa) ja osittain paistumeen laatikon päälle laitetaan vielä ihan reilusti juustoraastetta. Pinnalle laitettavan juustoraasteen voi halutessaan kyllä jättää poiskin. Makua kyllä laatikossa riittää ilman sitäkin, varsinkin jos käyttäisi voimakasta Koskenlaskijaa, kuten ohjeissa yleensä on.

Suurimpana erona moniin netissä oleviin Koskenlaskija-laatikkoihin on tekemässäni laatikossa nestemäärä. Toki laitoin vähän enmmän jauhelihaa, mitä monissa ohjeissa on, vaan ei se nestemäärään voi niin paljoa vaikuttaa. Laitoin ensin ohjeessa olevan nestemäärän, mutta aika pian kypsymisen aikana lisäsin 4 dl vettä sekaan, joten laitoin ohjeeseen minun käyttämänä ainesuhteet.

Koskenlaskija-makaronilaatikko (ei kananmunaa)

400 g sarvimakaronia (minulla runsaskuituista tummaa)

400-500 g naudan jauhelihaa (minulla 500 g 10% haudan jauhelihaa -> tulee oikein lihaisaa laatikkoa))

2 keltasipulia

suolaa (1 tl)

paprikajauhetta (vähän vajaa 1 tl)

jauhettua valkopippuria ripsaus

1,4 litraa vettä (monissa ohjeissa on vain litra, mutta miinusta sillä tuli ihan liian kuivaa, joten lisäsin nestettä, eikä lopputulos ollut vieläkään kovin kostea)

1 lihaliemikuutio

1 pkt Koskenlaskija-sulatejuustoa (minulla oli tavallista, ei voimakasta)

Osittain kypsyneen laatikon pinnalle:

juustoraastetta 2-3 dl

Valmistaminen

Ruskista jauheliha kuumalla paistinpannulla  hienonnetun sipulin kanssa. Mausta seos.

Mittaa raakat makaronit uunivuokaan ja kaada lihaseos vuokaan. Sekoita kaikki sekaisin.

Kuumenna vesi kattilassa kiehuvaksi ja lisää sinne sulatejuusto palasina ja lihaliemikuutio. Anna liemen hautua sen aikaa, kun juusto sulaa sekaan. Sekoittele vaikkapa pallovatkaimella aina välillä.

Kaada liemiseos vuokaan ja sekoita. Mikäli haluat varmistua valmiin laatikon mausta, niin ota seosta esim mukiin/syvälle lautaselle ja kypsennä mikrossa ja maistele onko maut mieleisiä.

Kypsennä laatikkoa 200 asteisessa tavallisessa uunissa puoli tunia. Lisää juustoraaste pinnalle ja jatka vielä kypsentämistä 10-15 minuuttia. Sammuta uuni ja anna laatikon vielä tekeentyä/vetäytyä noin 10 minuuttia.

Jos tarvitset uunin jollekin muulle tehtävälle, niin laita laatikkovuoalle folio päälle ja vaikkapa keittiöpyyhe päälle ja anna laatikon vetäytyä huoneenlämmössä.

CIMG7076.jpg

Juustoraastetta ei ole pinnalle välttämätöntä laittaa, ihan hyvää laatikkoa tulee ilmankin. Ohjeen mukaisesti juustoraaste laitetaan osittain paistuneen laatikon pinnalle. Sitä ei siis kannata laittaa heti alussa, muuten juustoraaste sekoittuu muihin aineksiin.

CIMG7088.jpg

Makaronilaatikkoa vai makaronivuokaa?

CIMG7092.jpg

Meidän makuun ei laatikko suurennetusta vesimäärästä huolimatta ollut yhtään liian kosteaa. Saas nähä pitääkö tänään lämmittäessäni lopun laatikon laittaa vieläkin lisää nestettä? Tästä vuoallisesta riitti myös ystäväpariskunnalle syömistä yhdelle aterialle.

CIMG7096.jpg

Yleensä laitamme makaronilaatikko-annoksiimme päälle ketsuppia, mutta sen verran reilusti tässä juusto maistui, ettei kumpikaan meistä halunnut ketsuppia annokseensa laittaa.

Blogini oikeassa yläkulmassa on hakutoiminto. Jos kirjoitat hakusanaksi makaronilaatikko, tulee näkösälle toistakymmentä erilaista makaronilaatikko-ohjetta, mitkä olen aikaisemmin blogiini lisännyt. Olisko joku niistä sinulle mieleinen?