CIMG2458-normal.jpg

Meidän huusholllissa kaikensortin suolaiset hyrrät ovat todella tykättyjä. Niitä onkin vuosien varrella tullut tehtyä jos jokinlaisia. Täältä löytyi ideaa pohjaltaan hieman erilaisiin hyrriin. Kiitos Kaisa. Itsellä tulee yleensä tehtyä joko kotitekoisesta rahkavoitaikinasta tai hiivataikinasta ilman sen kummempia makuja. Tässä ohjeessa pohjan hyvä väri tulee tomaattipyreestä ja pohjaan lisämakua yrteistä. Minä laitoin tomaattipyrettä paljon vähemmän mitä alkuperäisessä ohjeessa on ja meille tämä määrä oli ehdottomasti riittävä. Muitakin muutoksia ohjeeseen tein ja täyttettäkin sävelsin erilaiseksi, joten alla ohje miten minä nämä (aikuiseen makuun sopivat?) hyrrät tein...

Jos et halua tehdä hyrriä näin isoa määrää, on ohje helppo esim puolittaa....

Tomaattiset kinkkukierteet/kinkkuhyrrät
(noin 60 kpl... ei kauhean isoja)
 
Taikina
 
3 dl vettä
50 g hiivaa
1 dl öljyä (käytin aurinkokuivattujen tomaattien öljyä)
1½ tl suolaa
2 tl sokeria
2 kananmunaa
70 g tomaattipyreetä (maustamaton tomaattisose)
1 tl kuivattua timjamia
1 tl pitsamaustetta
13-14 dl vehnäjauhoja
 
Täyte
 
1 pieni purjo kokonaan
2 rkl öljyä purjon kuullottamiseen
noin 1½ dl aurinkokuivattuja tomaatteja (saksilla leikattuna ihan pieniksi)
mustapippuria myllystä
tuoretta basilikaa hienonnettuna (laitoin 8 isoa lehteä)
tuoretta persiljaa (silppuna vähän vajaa 1 dl)
suolaa ripsaus
 
n. 450 g savukinkkua
 
350 g tuorejuustoa (esim ruohosipulin tai yrtin makuista)
 
Lisäksi tarvitset hyrrien voiteluun kananmunia (2 kpl)
 
 
 
Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita taikinaan tulevat muut ainekset sekaan ja lisää viimeisenä jauhot vähitellen alustaen mukaan. Peitä kulho liinalla ja laita taikina lämpimään paikkaan kohoamaan siksi aikaa kun teet täytteen. 
 
Kuullota hienonnettu purjo ja lisää sekaan hienonnetut aurinkokuivatut tomaatit ja mausteet. Hienonna kinkku joko käsin tai koneella oikein pieneksi. Sekoita juusto rasiassaan sekaisin.
 
Kauli taikina 2 erässä jauhoisella pöydällä suorakaiteen malliseksi levyksi ( noin 25x70 cm)..... tai jos haluat käsitellä taikinan pienemmissä erissä, jaa se kolmeen osaan. Levitä levylle ensin juusto lastalla, sitten kinkku ja päälle purjo-tomaattiseos.... täyteainekset voisi tietenkin myös sekoittaa keskenään, vaan minä halusin näin eklla kerralla todeta niiden menekin näin erikseen. Rullaa taikinalevy kääretortun tavoin ihan napakaksi rullaksi ja nipistele liitoskohta reilusti sormilla kiinni ja laita liitoskohta alaspäin.  Leikkaa rulla hyrriksi. Nosta taikinapalat leikkauspinta ylöspäin leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.... minä laitan näihinkin kaksi paperia pääällekkäin, ettei pohja tummu liikaa. Anna hyrrien kohota lämpimässä paikassa noin 15 minuuttia. Voitele hyrrät munalla (rakenne vispattu sekaisin) ja paista 200-225 asteisessa uunissa 10-15 minuuttia. Tarkkaile paistumista, uunit kun ovat niin erilaisia... älä paista liian kuiviksi.
 

CIMG2447-normal.jpg

Täytetty levy rullaamista vaille....

CIMG2450-normal.jpg

Rulla leikattuna vähän yli 2 cm korkuisiksi hyrriksi ja sitten kohoamaan...

CIMG2452-normal.jpg

Aurinkokuivattu tomaatti antoi hyvää lisämakua täytteelle yhdessä tuoreen basilikan kanssa. Tomaattipyrettä hyrrätaikinassa tulen käyttämään kyllä toistekin, näin kohtuumäärää. Antaa lämpimän värin hyrrille, eikä pintakoristeluakaan kaipaa.

Näitä hyrriä matkasi mukanamme kyläpaikkaan juhannuksen aikaan ja hyvin maistuivat sielläkin.... ja saihan näitä myös kukkienkastelija kahvikakun seuraksi. Pitääkin muistaa kysyä mitä he näistä tykkäsivät...