IMG_20240422_115610_edit_34378097067613.

Teriyakilohi on ehdottomasti yksi oma lemppariruokani. Tämä kuuluu meillä ruokiin, joita toinen syöjä ei edes maistele. Ei kalan, eikä maustamisen takia. Saanpahan herkutella yksin, ei oo mikään ongelma.

Netistä löytyy monia hieman erilaisia teriyakilohi ohjeita. Lähinnä ero on siinä, että käyttääkö valmiskastiketta  vai tekeekö kastikeseoksen itse. Minä halusin tehdä nyt hyvin simppelin version, joten ostin kaupasta valmista teriyakikastiketta. Tämä on hyvin simppeli ruoka ja tähän tarvitaan vain kala, ripsaus suolaa, teriyakikastiketta ja seesaminsiemeniä.

Olen aina hieman vierastanut kala-riisi yhdistelmää, mutta teriyakilohen kanssa keitetty riisi lisäkkeeksi passaa kyllä oikein hyvin. Minä maustoin keitetyn riisin vielä makealla chilkastikkeella ja ripottelin annoksen pinnalle paprikaa ja kevätsipulia.

Minä otin ohjenuoraksi tämän Kotilieden ohjeen. Käykää kurkkaamassa linkistä alkuperäinen ohje.

Kotilieden ohjeen mukaan kala kypsennetään uunissa 200 asteessa noin 20 min, mutta minä halusin kypsentää kalan airfryerissä.

IMG_20240422_115323_edit_34400270438802.

Ekan erän kypsensin OBH Nordicassa. Toisen erän valmistin Russelissa ja täytyy todeta että vanhan simppelin OBH Nordican eduksi tämä taisto kääntyi. Nopeampaan kypsyi siinä ja täräkämmin. 180 astetta ja 10 minuuttia. Halusin kalan saavan väriäkin.

Ihan omin kätösin leikkasin kalalle alustan isommasta foliovuoasta, kun en halunnut soosin valuvan pitkin laitetta, eikä ollut helposti saatavilla yläkaapista tuohon laitteeseen mahtuva pyöreä vuoka.

Minä tein kalan alla olevalla ohjeella. Kotilieden alkuperäinen ohje täällä, mihin käytetään kalaa 600 g

Teriyakilohi

noin 250 g kirjolohta (nahka mukana)

ripsaus suolaa

teriyakikastiketta (2-3 rkl)

seesaminsiemeniä (noin 1 tl)

Leikkaa kala kahteen annospalaan. Laita kalat vuokaan nahkapuoli alaspäin. Ripottele pintaan hieman suolaa ja levitä teriyakikastike pinnalle. Ripottele seesaminsiement pintaan. Alkuperäisen ohjeen mukaan seesaminsiemenet paahdettaisiin, vaan minä olen aina pinnannut tämän vaiheen. Kala saa maustua noin 15 min, jos siihen on aikaa. Minä laitoin sen heti kypsymään OBH Nordican airfryeriin 180 lämpö ja 10 minuuttia. Jos tehokas airfryeri, kannattaa tsekata jo aikasemmin. Kalan saa ja pitää jäädä keskeltä meheväksi. Kypsentääpä kalan sitten uunissa tai airfryerissä, kannattaa kalan kypsyys varovaisesti tarkistaa esim haarukalla paksuimmasta kohdasta. Väri on muuttunut vaaleaksi.

IMG_20240422_160150_edit_46010932149790.

Fileen pyrstöpään kypsensin toisena päivänä kokeilumielessä Russelissa pienemmässä vuoassa. Lämmöksi laitoin Russeliinkin 180, mutta saadakseen yhtä ruskean mitä toisessa airfryerissämme, pitää laittaa lämpöä enemmän.

IMG_20240422_163517_edit_45903736397122.

Tämä palanen päätyi pienempinä palasina vihersalaatin osaksi.

IMG_20240422_115632_edit_34281819736816.

Voip olla, että aika pian syön taas uudelleen teriyakilohta. Ja teriyakibroileriakin vois kokeilla. Sitä en ole muistaakseni koskaan tehnyt?

IMG_20240425_225608.jpg

Minä käytin  tällaista teriyakikastiketta, kun ei meidän Sokkarilla ollut muuta.

IMG_20240422_115649_edit_34254097085629.

Kala oli ihanan mehevää.

IMG_20240422_125653_edit_46030710424001.

Kun minä herkuttelin teriyakilohella, herkutteli kanssasyöjä paistetulla paprikariisillä ja kebabilla. Tämä taasen lukeutuu ruokiin, mitä minä en nykysellään syö. Paits tuota paprikariisiä voin popsia ihan sellaisenaan.