IMG_20240528_191550_edit_170263437091298

Kovin montaa piimäpohjaista makeaa piirakkaohjetta ei blogistani löydy, koska ne eivät ole koskaan olleet omia suosikkejani, eivätkä ole vieläkään. Kuuluvat meidän perheessä "ihan ok ohjeisiin, mutta eivät niihin tykätyimpiin." Monet niistä tykkäävät ja ovat vuosien saatossa kertoneet tekevänsä lähes kaikki makeat piirakat piimäpohjaan.

Postauksen raparperipiirakan tein piimäpohjalla sen helppouden/nopeatekoisuuden ja munattomuuden takia. Ja koska jääkaapissa oli piimää. Raparpereja sain ystävältä sylillisen ja jotain pikaista teki mieli siivousten ja ulkotöiden lomassa tehdä viime viikonloppuna.

Piimä antaa makua pohjaan, siitä kyllä tykkään. Suolaa lisään ehdottomasti tällaiseen pohjaan terävöittämään makua. Suolalisäykset lisäsin myös alla oleviin muihin piimäpohjaisiin ohjeisiin, mitkä löytyvät blogiarkistosta.

Tässä ohje millä olen tehnyt aikaisemmin piimäpohjaista raparperipiirakkaa. Toki raparperien tilalle käyvät myös esim. omenat tai marjat.

Tässä linkki hyvin vähärasvaiseen (öljyä) piimäpohjaiseen piirakaan. Marjojen tilalle voi vaihtaa vaikka raparperin tai omenat. Kovin usein en tätä ohjetta käytä, mutta sellaiset jotka haluavat helpon ja vähärasvaisen ohjeen, voisivat tätäkin harkita.

GridArt_20240601_091517259_edit_22226131

Me tykätään kaneli-raparperiyhdistelmästä, niin laitoin sitä reilusti vähän sokerin kanssa piirakan pinnalle ennen paistoa. Ohjeella tehden tulee kuvan mukainen piirakka 34x32 cm pellille. tekovaiheessa harkitsin muruseoksen laittamista pinnalle, mutta jätin sen tälläkin kertaa pois.

Tämän postauksen piimäpohjainen, munaton piirakka on tehty alla olevalla ohjeella. En oo itelleni merkannut aikoinaan mistä tämä ohje on alkujaan. Jos tunnistat ohjeen omaksesi, hihkase, niin linkitän.

Raparperipiirakka (piimäpohja, ei kananmunaa)

(minulla pellin koko 34x32 cm ja ohjeella tehden tulee aika ohut piirakka)

Pohjataikina:

3 dl sokeria (tällä määrällä ei tule kovin makeaa piirakkaa)

7½ dl vehnäjauhoja

1½ tl soodaa (jos ei tykkää soodasta, vaihtaa leivinjauheeksi 1 tl soodaa = 2 tl leivinjauhetta)

suolaa (laitoin ½ tl)

(jos tykkää kardemummasta, niin sitäkin voisi laittaa esim 1 tl, nyt en laittanut)

150 g voita sulatettuna (tai margariinia)

4½ dl piimää

Raakan pohjan pinnalle:

paloiteltua raparperia (joku kuorii, joku ei)

sokeria (laitoin noin ½ dl)

kanelia, jos ei tykkää, jättää pois

Valmistaminen

Yhdistä taikinan kuivat ainekset kulhoon, lisää piimä ja rasvasula ja sekoita heti tasaiseksi taikinaksi. Älä ylisekoita/vatkaa taikinaa, vaan sen verran että on just ja just tasaista. Levitä taikina leivinpaperin päälle reunalliselle pellille. Ripottele/lado raparperinpalat pinnalle ja sokeri ja kanelia mausteeksi. Paista piirakkaa (ihan vähän alle) 200 asteisessa uunissa keskitasossa 30-35 min eli kunnes pinnalta nätin ruskea ja kypsää. Puutikulla voi piirakan keskeltä todeta kypsyyden. Kun tikkuun ei tartu raakaa taikinaa on piirakka kypsä.

IMG_20240528_191529_edit_170336162376270

Tämä piirakka tuli välleen syötyä, kun annoin palat ystäväperheillekkin.

Täältä löytyy ohje millä olen perinteiseen tapaan kesän ekan raparperipiirakan tehnyt  ja tämä piirakka onkin mulla nyt uunissa.