IMG_20250322_143010_edit_13281322481756.

Jokunen aika sitten tein naudan paahtopaistista lihapataa. Netistä selailin ohjeita ja otin ohjenuorakseni lihapata ranskalaiseen tapaan. Kyllä tämä vähintään Burgundinpadan pikkuserkku on, sen verran samoja aineksia tähänkin lihapataan käytetään. 

Hyvin samanlaiset ohjeet lihapataan löytyvät sekä Snellmannin, että Yhteishyvän  sivuilta. Suurimpana erona ohjeissa on käytetty lihamäärä (toisessa ohjeessa 4:lle syöjälle 400 g ja toisessa 600 g). Minä tein ruoan noin kilon painoisesta paistipalasta ja meillä tästä määrästä syötiin 3 kertaa kanssasyöjän kanssa (eli 6 reilua annosta).

Tuo eka ylin  kuva on otettu valmistuspäivän aterialta ja alin kuva on otettu pakastimessa kypsänä olleesta ja lämmitetystä ruoasta. Kummallakin kertaa syötiin lihapata keitetyn riisin kanssa. Lisänä salaattia ja muita kasviksia.

IMG_20250322_112256_edit_13237821702554.

Käyttämäni paahtopaistipalanen painoin noin kg, joten tein alla olevalla ohjeella noin 1½ kertaisena. Tomaattimurskaa laitoin vain yhden 400 g prk ja mausteita kannattaa maistella kypsymisen aikana/valmiista ruoasta.  Lihapadassa ainesmäärien ei tartte välttämättä olla just niin tarkat.

Tälleen tein lihapadan. Tämä ohje on lähempänä Yhteishyvän ohjetta

Lihapata uunissa ranskalaisittain

4 annosta

noin 600 g naudan paistia (minulla oli paahtopaistia, mutta myös ulkopaisti käy, tällöin kannattaa vaan kypsentää pitempään)

2 rkl vehnäjauhoja

1 rkl voita/margariinia

1  oikein iso keltasipuli tai 2 pienempää

2  pulleaa valkosipulinkynttä

2  porkkanaa

noin 150 g säilykeherkkusieniä (kokonaisia tai viipaleita 1 pieni prk piisaa)

1 dl hillosipuleita (vähempikin piisaa)

300 -  400 g tomaattimurskaa (minulla oli maustamaton, monissa ohjeissa on yrttinen tomaattimurska)

1  lihaliemikuutio tai lihafondi (ei ole välttämätön)

noin 1 tl suolaa

rouhittua mustapippuria oman maun mukaan

kuivattua  timjamia oman maun mukaan. (laitoin vaan noin ½ tl, kun ei kuulu lempimausteisiimme)

2 - 3 dl punaviiniä

2 - 3  dl vettä

Valmistaminen

  1. Leikkaa liha kuutioiksi (puolikkaan munan  kokoisiksi). Kääntele lihat jauhoissa ja ruskista 2 - 3 erässä paistinpannulla. Siirrä ruskistuneet lihapalat pataan/uunivuokaan.
  2. Paloittele kuoritut sipulit lohkoiksi ja freesaa paistinpannulla ja lisää yhdessä kaikkien muiden kasvisten kansssa lihojen sekaan. Kuoritut porkkanat voi paloitella 2-3 cm lanteiksi.
  3. Lisää pataan tomaattimurska, punaviini, vesi, murustettu liemikuutio sekä mausteet. Nesteitä pitäisi olla sen verran, että ainekset reilusti peittyvät. Kypsennä ruokaa noin 175 asteisessa uunissa vähintään 2 tuntia tai kunnes liha on oikein pehmeää/mureaa. Lisää tarpeen mukaan vettä nesteeksi kypsymisen aikana. Sekoita ruokaa noin tunnin kypsymisen jälkeen ja samalla voi jo maistella liemenkin makua. Reilun tunnin kypsymisen jälkeen laitoin folion vuoalle kanneksi.
  4. Tarkista vielä valmiin ruoan maku. Mausteita voi lisätä vielä tässäkin vaiheessa.
  5. Tarjoile lihapata keitetyn riisin tai perunoiden kanssa.

 

IMG_20250322_131405_edit_13206749508711.

Minulla lihapata hautui noin 2½ tuntia miedossa uunissa. Halutessaan astialle voi laittaa kannen/folion. Minulla oli kypsentämisen loppupuolella folio uunivuoalla kantena. Valmiin ruoan maku kannattaa vielä maistella. Halutessaan voi lisätä makuja vielä tässäkin vaiheessa.

IMG_20250503_145956_edit_13068028594493.

Tämä kuva on otettu kypsänä pakastetusta ja sulatuksen jälkeen lämmitetystä lihapadasta. Lämmitysvaiheessa lorautin vielä pikksen punaviiniä sekaan, kun sattui pullon pohjalla olemaan.