CIMG1118.jpg

Nykyisin meillä tehdään jälkiruokia todella, todella harvoin. Pannaria ja lättyjä ei nyt tähän lasketa. Jokunen aika sitten jäi kotimaisia ihania vadelmia sulaneena käyttämättä, joten tein niistä meille pariksi päiväksi herkkua. Vadelmia ostin viime syksynä aika paljon ja niillä ollaan kyllä ihan sellaisenaan, puurojen, leipäjuuston tai lättyjen tms lisukkeena herkuteltu.

Vadelmarahka

(4 annosta)

1 prk vaniljarahkaa (myös sitruunarahka tai maustamaton rahka käyvät)

2 dl vispikermaa (tai kuohua)

250 g kotimaisia vadelmia (minulla pakastevadelmia sulatettuna)

sokeria oman maun mukaan (voi käyttää myös tomusokeria)

vaniljasokeria

Koristeeksi (kermavaahtoa) muutamia vademia ja paahdettuja mantelilastuja

Vatkaa kerma napakaksi vaahdoksi. Jätä muutama vadelma koristeeksi ja sekoita kaikki muut ainekset kermavaahdon sekaan. Lisää makeutta oman maun mukaiseksi. Annostele ja koristele marjoilla ja paahdetuilla mantelilastuilla. Koristele jälkkärit vasta just ennen syöntiä, etteivät mantelilastut kostu.

CIMG1116.jpg

Minä paahdoin mantelilastut uunissa, koska uuni oli muiden hoommeleiden takia jo kuumana. Pellille leivinpaperi ja siihen mantelilastut ohuena kerroksena. Pidetään 200 asteisessa uunissa kunnes halutun paahtuneita. Varo, palavat helposti, siis todella helposti. Lastuja kannattaa sekoittaa välillä. Vahtaa ja ota kuumalta pelliltä heti pois, väri vielä syvenee lastujen jäähtyessä. Pienen määrän voi myös paahtaa kuivalla kuumalla paistinpannulla. Paahtuneet mantelilastut käyvät oikein hyvin kaikkiin pehmeisiin herkkuihin koristeeksi ja antamaan purutuntumaa.