CIMG7663.jpg

Viime viikolla tein ihan tarkoituksella perunasosetta ison kattilallisen leipomuksia varten. Osasta perunasosetta tein pieniä juustoisia perunarieskoja.

Näitä suolaisia pieniä piirakoita en olekkaan tehnyt pitkään aikaan, vaikkakin perunsasosetäytteisiä piirakoita olisi hyvinkin helppoa leipasta aina silloin, kun leipoo esim sämpylöitä tai vaaleaa leipää. Pohjana näissä on siis ihan tavis hiivalla kohotettava "sämpylätaikina". Jauhoina voi käyttää melkeinpä mitä vaan. Vehnäjauhoja kannattaa kuitenkin aina rakenteen takia laittaa vähän sekaan. Minä laitoin tekemiini piirakoihin sämpyläjauhoseosta (rouheista), hiivaleipäjauhoja ja vehnäjauhoja.

Joskus kauhean kauan sitten tämän kaltaiset piirakat myytiin kaupassa pitopiirakan nimellä, tosin eivät ne näin reilutäytteisiä olleet ja täyteperunasoseen seassa oli vain hyvin vähän kinkkua. Yksi aikaisempi postaus pitopiirakoista löytyy täältä, vaan ajattelin päivittää ohjeen. Periaatteessa tuokin ohje on vielä ihan toimiva, sitä vaan en ymmärrä, miksi hiivaa on laitettu taikinaan noin reilusti. Oliskohan sillon kuivahiivaa ollut myynnissä vaan 7 g pusseissa?

Täytteenä välipalapiirakoissa/pitopiirakoissa on siis kylmä perunasose, minkä sekaan laitetaan sitten muita makua antavia mieleisiä aineita. Alkujaan näissä oli täytteenä perunasose, kinkku, kurkkusalaatti, juustoraaste ja mausteet. Vaan täytettähän voi varioida sen mukaan, mistä tykkää. Kinkun tilalle käy esim kypsä hienonnettu broileri, jokin voimakas makkara tai vaikkapa savukala tai sienet. Kurkkusalaattia/kurkkurelishiä ei ole tietenkään mikään pakko laittaa, jos sen mausta ei tykkää. Sekaan sopisi vaikkapa suolakurkku, paprika, sieniä. Juustorastetta kannattaa laittaa sitomaan täytettä ja antaahan se tietenkin makua. Niin että juustoraasteen laittaisi päällimmäiseksi, en ole piirakoita kokeillut.

CIMG7583.jpg

Täytettä kannattaa maistella ja makustella, että piirakoihin tulee makua riittävästi.

MInä tein pitopiirakoita ison määrän ja ne syntyivät alla olevalla ohjeella.

Pienennä ohje mieleiseksesi tai nappaa vain vinkki, miten hyödynnät seuraavana sämpyläntekopäivänä tehden samasta taikinasta pitopiirakoita ja miten hyödynnät tähdeperunamuusia.

Pitopiirakat (välipalapiirakat, pienet perunsasose-kinkku päällysteiset piirakat)

Huom! ohjeella tulee paljon ( = noin 60 kpl ) piirakoita.

Pohja

1,2 litraa  vettä + maitoa (suhteen voi päättää itse, vaikka puolet ja puolet)

5 tl suolaa (älä vaan vähennä, voisi olla hieman enemmänkin?)

75 g tuoretta hiivaa

noin 3 litraa jauhoja ( minä laitoin noin litran kutakin, rouheinen sämpyläjauho, hiivaleipäjauho, vehnäjauho)

2½ dl voisulaa (myös öljy käy, laita silloin ehdottomasti suolaa vähän enmmän)

Täyte

1,3 litraa valmista perunasosetta/muusia (ihan perunasta tehty kotitekoinen tietenkin paras, vaan olen minä näitä tehnyt pakasteperunamuusista ja Lidlin perunasosejauheestakin.

450 g kinkkukuutioita ( tai muuta makua antavaa ainesta, vähempikin piisaa,jolloin maukasta perunamuusia laittaa vähän enemmän)

6 dl  (voimakkaan makuista) juustoraastetta (= noin 300 g)

noin 1½ dl suolakurkku/kurkkusinappi salaattia  (tai suolakurkkua ihan pieneksi hienonnettuna)

1 iso punainen makea suippopaprika

suolaa, sipulijauhetta, mustapippuria myllystä (valkopippurikin käy) ja muita mieleisiä mausteita

(jos muusi on jämäkkää, laita 1-2 raakaa kananmunaa täytteen sekaan. Minä laitoin)

(ensi kerralla laitan täytteeseen vielä freesattua sipulia tai ruohosipulia tai sipulin vihreitä varsia pakastimesta)

(Reunojen voiteluun muna-> ei välttämätön)

Valmistaminen

Valmista ensin kuoritaikina. Lämmitä vesi + maito kädenlämpöiseksi.  Lisää nesteeseen hurennettu tuorehiiva ja sekoita niin, että hiiva liukenee. Lisää sekaan suola. Alusta taikina jauhoilla. Lisää haalea rasvasula alustamisen aikaan. Tee pehmeä taikina.  Kohota taikinaa lämpimässä paikassa noin 30min peitettynä. Leivo taikinasta pullia (lähes 60 kpl)  ja kohota ne hyvin. Minulla on pellin koko vain 34x37 cm (50 cm uuni), joten voin laittaa pohjia vain 9 kpl pellille.

Valmista täyte. Hienonna kinkku ja paprika. Sekoita kaikki täyteainekset keskenään, myös mausteet. Maistele seosta. Jos se tuntuu turhan jämäkältä, lisää 1-2 raakaa kananmunaa sekaan ja sekoita tasaiseksi. Ensi kerralla laitan sipulia täytteeseen (freesattuna tai ruohosipulia tai pakastimesta sipulin vihreitä varsia hienonnettuna)

Perunasoseen ja kinkun suhdetta voi jokainen muuttaa meilensä mukaan.Täytteen voi tehdä hyvinkin vähällä kinkulla tms, tällöin  muusissa tulee vaan olla makua riittävästi ja pohjataikinassa suolaa riittävästi.

Paina kohonneisiin pulliin lasilla/käsin keskelle laaja syvennys, niin että reunat tulevat ohuiksi. (Voitele reunat kananmunaseoksella.) Täytä kolo täytteellä.

Paista pitopiirakat 225 asteisessa uunissa tavallisen uunin keskitasossa 15 -20min. Jos piirakat ovat ohuita, paistuvat nopsaan. Muista kurkata myös pohjalle, jos taikinassa on nesteenä maitoa, ottaa väriä sieltäkin helpommin. Älä ylipaista piirakoita, ettei tule kuivia kapukoita.

Kun yksi pelti on uunissa, voi tehä jo seuraavat valmiiksi. Ei haittaa vaikka piirakat kohoavat vielä vähän aikaa täytettyinäkin.

Heti kun eka pellillinen on hieman jäähtynyt, pääseekin maistelemaan, eikös vaan?

HUOM! ohjeella voisi tehdä myös isoja leikattavia piirakoita pyöreitä/pellin/piirakkavuoan mallisia. Leikkaa sitten vaan kypsän piirakan annospaloiksi. Isojen piirakoiden paisto 200 asteisessa uunissa.

CIMG7592.jpg

Tästä ehken näkisi parhaiten kuinka paljon täytettä on vara laittaa/piirakka, jos tekee ihan ohjeen mukaan. Viimisten peltien kohdalla onkin aina jänskää, että riittääkö täyte vai meinaako sitä jäähä. Minä tasaan aina lopussa täytteen. Nytkin jaoin kolmelle viimeiselle pellille ensin täytteet lusikalla ja vasta sitten rupesin levittämään sen. Jos jostain syystä täyte näyttäs tekijältä loppuvan kesken, voi loput paistaa sämpylöiksi.

CIMG7585.jpg

Minä voitelin taikinareunat ennen tytteen jakamista, vaan se ei ole ollenkaan välttämätöntä.

CIMG7593.jpg

Pikkasen turhan isoja tein, niin jotkut tarttuivat kiinni toisiinsa uunissa kohoamisen aikana, vaan eipä se makuun vaikuta. Nämä piirakat tulivat ihan vaan arkikäyttöön meille ja ystäväperheille kyläviemisinä.

CIMG7605.jpg

Tässäpä suurin osa pitopiirakoista jäähtymässä.

CIMG7667.jpg

Mulle pitopiirakat maistuvat ihan kylmänäkin, vaan suurin osa varmasti haluaa nauttia nämä lämpiminä. Kerran muistan tehneeni turhan vähäsuolaisia piirakoita, niin voitelin ne sulatetulla voilla ennen tarjoilua ja ne muutuívat paljon maukkaimmiksi.