CIMG1026.jpg

Yhden säikeen pitkoihin tarvitaan kohonnutta pehnoista pullataikinaa. Ohje esim täällä. Taikinan voi tehdä maitoon tai veteen tai vaikkapa puolet ja puolet, kuten minä useinkin teen. Puolen litran taikinasta tulee 4 ISOA pitkoa. Pieniä yritin nytkin tehä, vaan lopputuloksena oli aika muhkeita pitkoja.

Päällykset voi jokainen valita oman mielen mukaan...esim jouluinen pitko syntyy luumumarmeladilla ja kreemillä tms. Minulla on näissä ihan vaan jauheesta tehtyä vaniljakreemiä (tein 4 pitkoa varten 3 dl nestettä kreemin pakkauksessa olevan ohjeen mukaan... sitä jäi ihan pikkasen), vaan esim maustetut rahkaseokset toimivat kans hyvin...esim sitruunarahka ihan sellaisenaan. Tai laittaa vaan marmeladia kumpaankin raitaan...

CIMG0966-001.jpg

Pitkoihin hierotaan siis yksi pitkä säije ja se kiepsautetaan kuvan mukaisesti....liitoskohdat alle+ vielä nipistys, ettei päät aukea. Hyvä kohotus.

CIMG0968.jpg

Kohonneeseen pitkoon painellaan sormilla 2 uraa täytteitä varten....painelu kannattaa tehdä mahdollisimman pitkälle päihin asti, jotta ekaan ja vikaan palaankin tulee päällyksiä. Sitten pitkot voidellaan kananmunalla (rakenne sekoitetaan /vatkataan kunnolla rikki)

CIMG0971.jpg

Sitten pursotetaan täytteet...pursotus onnistuu ihan tavis muovipussillakin...kulmaan vaan reika ja sen kautta pursotetaan.  Vielä raedokeria pullaosiin ja pitkot paistumaan vähän alle 200 asteiseen uuniin kysosiksi. Pitkojen paksuudesta/koosta riippuen aikaa menee noin 20 min.

CIMG1014.jpg

....ja valmiit pitkot. Joka tykkää vaaleammista, vahatkoon paistoajan loppupuolella, etti tule liian tummia. Meillä tykätään  kunnon paistopinnasta. Kuivaksi asti ei kuitenkaan kannata paistaa.

CIMG1028.jpg

Osan pitkoista laitoin pakastimeen otettavaksi mökille mukaan ja  osan saivat ystävät syötäväksi.... toivottavasti on maistunut.

Vieläkin helpommin tämän tapaisen (ulkonäöltään saman tapaisen) pitkon voi tehdä. Kaulitsee/painelee pullataikinasta pitkulaisen levyn minkä kohottaa, painaa urat täytteille, voitelee, täyttää + laittaa sokeria koristeeksi ja eikun paistumaan... ens kerralla pitää muistaa tehä noitakin pitkoja.