CIMG2664.jpg

Nyt on ulkohommat saatu tehtyä, niin joutaa taas kirjoittelemaan blogiinkin.

Lättyjä meillä paistetaan aika usein. Hyvin harvoin teen lättytaikinaa yksistään valkoisista vehnäjauhoista, vaan sekaan menee useimmiten ohrajauhoja, mutta myös ruis- ja spelttijauhoja tai sämpyläöjauhoseosta päätyy lettutaikinaamme.

Minä mittaan aina jauhot lettu- ja pannaritaikinaan. Monet laittavat näppituntumalla ja sekin on ok. Vanhan säännön mukaanhan perus ohukais- ja pannaritaikinassa on jauhoja  puolet nesteen määrästä tilavuusmittoina. Eikä yhtään enempää. Tämä jauhomäärä edellyttää kananmunien laittamista taikinaan. Minä laitan myös sokeria vähän taikinaan, sillä syömme lätyt monasti ihan ilman lisukkeita. Ja suolaa pitää meidän letuissa olla, jotkut kun tekevät lettutaikinan ihan ilman suolaa ja sokeria.

Ylimmässä kuvassa olevat 12 isoa lättyä ovat tehty alla olevalla ohjeella.

Ohukaiset/letut

6 dl maitoa

3 dl jauhoja (näissä on 1½ dl vehnäjauhoja ja 1½ dl ohrajauhoja, mutta melkeimpä mikä jauho vaan käy)

2 kananmunaa

 suolaa (laita aluksi ½ tl ja lisää tarpeen mukaan maisteluvaiheessa)

(sokeria, minä laitan 2 rkl)

25 g rasvasulaa taikinaan sekoitettuna

Lisäksi tarvitaan voita lettujen paistamiseen.

Sekolita kaikki ainekset pallovatkaimella tasaiseksi taikinaksi. Tarkista maku mieleiseksi.

Anna taikinan turvota, jos siihen on aikaa. Minä paistan useimmiten ilman turvotusta. Jos lätyt paistaa ulkona ja taikinaa joutuu kulettelemaan, niin tyhjä kierrekorkkinen maitopurkki on kätevä astia lättytaikinalle. Ja siitä on helppo kaataa haluttu määrä taikinaa pannulle.

Paista voisella paistinpannulla molemmin puolin kauniin ruskeiksi ohuiksi  lätyiksi. Joskus tulee pitsireunuksisia lättyjä ja toiste taas ei. Aina on kuitenkin lätyt  tulleet syödyiksi.

CIMG2675.jpg

Pakastimien tyhjennys käynnissä ja sieltä löytyi vielä muutama rasiallinen lakkoja. Vaikkei lempimarjoihin kuulukkaan, niin hyviä olivat lätyt kevyesti sokeroitujen lakkojen kanssa.

CIMG0575.jpg

Samalla ohjeella paistettuja rukiisia lättyjä. Eli jauhona on ruisjauhoa 1 dl ja vehnäjauhoa 2 dl.  Hyviä olivat nämäkin.

CIMG8189-002.jpg

Kauan, kauan sitten paistelin pikku lettuja lettupannulla.

Näissä pikku lettusissa on pohjana karjalanpiirakoista jäänyt riisipuuro (missä oli seassa raakaa kananmunaa), siihen sekaan maitoa, munaa, jauhoja ja mausteita. Myös ihan keitetyn riisin loput, jos ei keksi niille muuta käyttöä, voi laittaa lettutaikinaan. Tällaiset lätyt maustan aika usein ripsauksella kardemummaa.