Taatelikakut olen vuosikausia tehnyt tällä ikivanhalla ohjeella (useinmiten en koristele millään), mutta nyt katselin itselleni uusia ohjeita ja päätin tehä jollain muulla ohjeella. Pähkäilin kolmen ohjeen tiimoilta ja päädyin ihan tällaiseen tavalliseen, ei maitotuotteita sisältävään ohjeeseen. Suolaa minä tietenkin lisäsin ohjeeseen, muuten tein ohjeen mukaan.
Tälleen valmistui kuvan kakut. Yksinkertaisella ohjeella tulee siis 1 taatelikakku. Minä tein tuplasatsin, vaikka yleensä kokeiluissa teen ekalla kertaa vain yhden.
Taatelikakku
(1,8-2 litran vuoka. Minun vuokani 2 litraa, mutta otin varman päälle, kun tein näillä ainesuhteilla ekan kerran taatelikakun)
1 pkt (250 g) kivettömiä taateleita
2 dl vettä
1½ - 2 dl sokeria (minä laitoin vaan pienemmän mukaan ja meille se on riittävästi, kun ei tykätä kauhean makeast
200 g voita
1 muna
3 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl soodaa
1 l leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
ripsaus suolaa
Valmistaminen
Lohko taatelit kattilaan. Tarkista, ettei joukossa ole kiviä. Lisää sokeri ja vesi. Hauduta niin, että taatelit irtoavat toisistaan ja pehmenevät. (pyöräytä seos ihan tasaiseksi sauvasekoittimella….minä teen aina näin)
Lohko voi kuuman taateliseoksen sekaan ja anna sulaa tasaiseksi. Samalla seos jäähtyy.
Lisää jäähtyneeseen taateliseokseen muna.
Yhdistä kuivat aineet eri kulhossa ja sekoita taikinaan. Minä teen tällaiset taikinoiden sekoittelut käsikäyttöisellä pallovatkaimella.
Kumoa taikina voideltuun (ja jauhotettuun… minä en nykyisin jauhota pinnoitettuja vuokia) rengasvuokaan (minulla vuoan tilavuus 2 litraa ja kuten kuvista näkyy, ohjeella tehden ei vuoka tule ihan täyteen).
Kypsennä kakkua 160 -175-asteisen (uunisi tuntien) uunin alimmalla tasolla 50-60 minuuttia. Minulla kakut kypsyivät täyden tunnin 160 asteisessa uunissa.
Tarkista kypsyys tikulla: kun tikkuun ei tartu kosteaa taikinaa, on kakku kypsä. Anna kakun jäähtyä vuoassaan hetki (esim. 5 min) ennen kumoamista. Kumoa kakku ritilälle/vadille ja anna jäähtyä. Kakun maku vaan paranee säilytyksessä.
Pikkasen kakut repes pinnalta, mutta en tuosta välitä...
Vaikka ohjeella tehden ei 2 litran vuoka tulekkaan ihan täyteen, piisaa meille kakkuviipaleen koko tässäkin. Halutessasi korkeamman kakun, tee se vähän pienemmässä vuoassa.
Tätäkin piti maistella heti kakun jäähdyttyä, mutta muuten kakut menevät pakastimeen odottamaan joulun aikaa.
Kommentit