Minulla on ollut tehtävien leivonnaisten nipussa jo pidemmän aikaa Annelta kopsattu muhkean raparperipiirakan ohje. Tänä aamuna päätin tehdä sitä ja menin lukemaan vielä Annen blogista ohjeeseen liittyviä kommentteja. Taas sain huomata, ettei millään muista kaikkia ohjeita mitä blogiinsa on laittanut. Anne nimittäin kirjoitti ottaneensa ohjeen minun blogista. Mutta toiisaalta, blogissani näyttää olevan 2872 kirsjoitettua artikkelia, niin ihan kaikkia tuskin kukaan muistaisi? Minun kirsoittama aikaisempi ohje löytyy nimellä omenapiirakka kaura-murupäällyksellä. Ja minä olen ottanut ohjeen Tarulta.Pohjaan olen mausteita lisäillyt.
Lähiaikoina olen tehnyt makeita piirakoita pohjilla missä vaan sekoitetaan kaikki ainekset. Ei tämänkään piirakan pohjan teko nyt niin paljon enemmän aikaa vie, vaikka muna-sokerivaahto pitääkin vatkata. Se kyllä kannattaa, sillä pohjan rakenne on mehevä ja kupsakka. En muistanutkaan miten hyvä tämä pohja on.
Muhkea omenapiirakka
(ohjeella tulee pellillinen, minulla pelllin koko 34x37 cm ja tulee paksu piirakka)
Taikina
4 munaa
3½ dl sokeria (alkuperäisessä ohjeessa 4 dl, tulee aika makea, varsinkin jos päällyksessä makeutta)
2 dl kermaa
2 dl maitoa
200 g sulatettua voita (tai margariinia tai 2 dl pullorasvaa)
7 dl vehnäjauhoja
4 tl leivinjauhetta ( tämä määrä tuntuu kauhean isolta, vaan ei tavalliselle pellille tehtynä maku läpi tullut)
2 tl kardemummaa (ei ole välttämätön, mutta jos tykkää kardemummasta, niin kannattaa laittaa. Lisäys 29.8 tämä määrä kardemummaa maistuu jo ihan reilusti, joten jos haluat miedomman maun, niin laita vaan 1 tl)
½ tl suolaa
1 rkl vaniljasokeria
Lisäksi tarvitaan
omenalohkoja/siivuja/kuutioita omenapiirakkaann. Minä käytin nyt 9 kpl kotimaisia omenoita. Isoja riittää 4-5 kpl. Jos laittaa kuutioina, tulee 2-3 isosta omenasta riittävästi.
+ omenoiden sekaan 2 kukkuraa tl kanelia ja reilu ½ dl sokeria
Valmistaminen
Vatkaa munat ja sokeri hyväksi kuohkeaksi vaaleaksi paksuksi vaahdoksi. Yhdistä vaahtoon nesteet ja sulatettu (hieman jäähdytetty) rasva. Sekoita viimeisenä keskenään sekoitetut kuivat aineet (siivilän läpi laitettuina) esim. pallovatkaimella (minä käytän aina tätä) tai vatkaimen hitaimmalla nopeudella. Sekoita vaan sen verran, että taikinasta tulee tasaista. Sitkoa ei haluta taikinaan. Taikina on löysää verrattuna moneen muuhun taikinaan. Ei saa lisätä jauhoja.
Kaada taikina leivinpaperin päälle korkeareunaiselle uunipellille ja levitä taikina tasaisesti pellille, myös ihan nurkkiin.
Huuhtele ja kuori omenat (minä kuorin, vaikka olivat kotimaisia just puusta haettuja), ota siemenkota pois ja lohko/viipaloi omenat. Sekoita paloiteltujen omenoiden sekaan kaneli ja sokeri ja pyöräytä kaikki sekaisin. Lado omenalohkot tasaisesti pohjan päälle, myös ihan reunoille asti.
Paista piirakka pikkasen alle 200 asteisessa uunissa keskitasossa 25-35 min. Tarkkaile kypsymisen loppupuolella, uunit kun paistavat niin eri tavalla. Kokeile piirakan kypsyys puutikulla keskeltä piirakkaa. Kun tikkuun ei tartu kosteaa taikinaa, on piirakka kypsä. Halutessaan voi kypsän piirakan päälle ripotella vielä vähän hienoa sokeria.
Vaihtelua piirakkaan saa laittamalla erilaisia muruseoksia piirakan päälle ennen paitamista. Ohjeita alempana.
Tällä pohja-ohjeella voi tehdä monia muitakin makeita piirakoita. Vaihtaa omenan tilalle esim raparperia, mansikoita, vadelmia, mustikoita, säilykepersikkaa yms.
Jos ei tykkää kieritellä omenan palasia kaneli-sokeriseoksessa, voi toki levittää olemat pohjalle ja ripotella päälle kaneli-sokeriseoksen.
Tässä alapuolella erilaisia muruseoksia mitä halutessaan voisi laittaa omenoiden päälle. Minä en tällä kertaa laittanut mitään.
Kauramuruseos pellilliseen piirakkaa
TAI halutessaan voisi laittaa muruseoksen
Muruseos pellilliseen piirakkaan
2 dl vehnäjauhoja
vähän vajaa 1 dl sokeria
75 g pehmeää/sulatettua/kovaa voita
Kaikki ainekset vaan sekaisin ja ripotellaan pellille omenanpalojen päälle. Kanelia voisi tähänkin laittaa vähintään 1½ tl tai ripottelee kanelia omenoiden päälle ennen muruseosta.
TAI halutessaan voisi laittaa mantelisen muruseoksen
Mantelinen muruseos pellilliseen piirakkaa
1 dl vehnäjauhoja
kukkura 1 dl mantelijauhetta
vähän vajaa 1 dl sokeria
75 g pehmeää/sulatettua/kovaa voita
Kaikki ainekset vaan nypitään sekaisin ja levitetään omenoiden (ripsauta kanelia 1½ tl ennen muruseosta tai sekoittaa sen muruseokseen) päälle
Minä ripsautin vielä sokeria piirakan päälle uunista oton jälkeen. Makeus kyllä riittää piirakassa, vaikka ei laittaskaan.
Jos haluat tehdä simppelin omenapiirakan ohjeella, missä ei tartte vatkata mitään, niin sellainen hyvä ohje löytyy täältä. Laitat vaan omenaa raparperin tilalle.makua antavaksi aineeksi.
Kommentit