CIMG5113-001.jpg

Minulla on ollut tehtävien leivonnaisten nipussa jo pidemmän aikaa Annelta kopsattu muhkean raparperipiirakan ohje. Tänä aamuna päätin tehdä sitä ja menin lukemaan vielä Annen blogista ohjeeseen liittyviä kommentteja. Taas sain huomata, ettei millään muista kaikkia ohjeita mitä blogiinsa on laittanut. Anne nimittäin kirjoitti ottaneensa ohjeen minun blogista. Mutta toiisaalta, blogissani näyttää olevan 2872 kirsjoitettua artikkelia, niin ihan kaikkia tuskin kukaan muistaisi? Minun kirsoittama aikaisempi ohje löytyy nimellä omenapiirakka kaura-murupäällyksellä. Ja minä olen ottanut ohjeen Tarulta.Pohjaan olen mausteita lisäillyt.

Lähiaikoina  olen tehnyt makeita piirakoita pohjilla missä vaan sekoitetaan kaikki ainekset. Ei tämänkään piirakan pohjan teko nyt niin paljon enemmän aikaa vie, vaikka muna-sokerivaahto pitääkin vatkata. Se kyllä kannattaa, sillä pohjan rakenne on mehevä ja kupsakka. En muistanutkaan miten hyvä tämä pohja on.

Muhkea omenapiirakka  
(ohjeella tulee pellillinen, minulla pelllin koko 34x37 cm ja tulee paksu piirakka)

Taikina

4 munaa

3½ dl sokeria (alkuperäisessä ohjeessa 4 dl, tulee aika makea, varsinkin jos päällyksessä makeutta)

2 dl kermaa

2 dl maitoa

200 g sulatettua voita (tai margariinia tai 2 dl pullorasvaa)

7 dl vehnäjauhoja

4 tl leivinjauhetta ( tämä määrä tuntuu kauhean isolta, vaan ei tavalliselle pellille tehtynä maku läpi tullut)

2 tl kardemummaa (ei ole välttämätön, mutta jos tykkää kardemummasta, niin kannattaa laittaa. Lisäys 29.8 tämä määrä kardemummaa maistuu jo ihan reilusti, joten jos haluat miedomman maun, niin laita vaan 1 tl)

½ tl suolaa

1 rkl vaniljasokeria

Lisäksi tarvitaan

omenalohkoja/siivuja/kuutioita omenapiirakkaann. Minä käytin nyt 9 kpl kotimaisia omenoita. Isoja riittää 4-5 kpl. Jos laittaa kuutioina, tulee 2-3 isosta omenasta riittävästi.

+ omenoiden sekaan 2 kukkuraa tl kanelia ja reilu ½ dl sokeria

Valmistaminen

Vatkaa munat ja sokeri hyväksi kuohkeaksi vaaleaksi paksuksi vaahdoksi. Yhdistä vaahtoon nesteet ja sulatettu (hieman jäähdytetty) rasva. Sekoita viimeisenä keskenään sekoitetut kuivat aineet (siivilän läpi laitettuina) esim. pallovatkaimella (minä käytän aina tätä) tai vatkaimen hitaimmalla nopeudella. Sekoita vaan sen verran, että taikinasta tulee tasaista. Sitkoa ei haluta taikinaan. Taikina on löysää verrattuna moneen muuhun taikinaan. Ei saa lisätä jauhoja. 

Kaada taikina leivinpaperin  päälle korkeareunaiselle uunipellille ja levitä taikina tasaisesti pellille, myös  ihan nurkkiin.

Huuhtele ja kuori omenat (minä kuorin, vaikka olivat kotimaisia just puusta haettuja), ota siemenkota pois ja lohko/viipaloi omenat. Sekoita paloiteltujen omenoiden sekaan kaneli ja sokeri ja pyöräytä kaikki sekaisin. Lado omenalohkot tasaisesti pohjan päälle, myös ihan reunoille asti.

Paista piirakka pikkasen alle 200 asteisessa uunissa keskitasossa 25-35 min. Tarkkaile kypsymisen loppupuolella, uunit kun paistavat niin eri tavalla. Kokeile piirakan kypsyys puutikulla keskeltä piirakkaa. Kun tikkuun ei tartu kosteaa taikinaa, on piirakka kypsä. Halutessaan voi kypsän piirakan päälle ripotella vielä vähän hienoa sokeria.

Vaihtelua piirakkaan saa laittamalla erilaisia muruseoksia piirakan päälle ennen paitamista. Ohjeita alempana.

Tällä pohja-ohjeella voi tehdä monia muitakin makeita piirakoita. Vaihtaa omenan tilalle esim raparperia, mansikoita, vadelmia, mustikoita, säilykepersikkaa yms.

CIMG5046.jpg

Jos ei tykkää kieritellä omenan palasia kaneli-sokeriseoksessa, voi toki levittää olemat pohjalle ja ripotella päälle kaneli-sokeriseoksen.

CIMG5054.jpg

Tässä alapuolella erilaisia muruseoksia mitä halutessaan voisi laittaa omenoiden päälle. Minä en tällä kertaa laittanut mitään.

Kauramuruseos pellilliseen piirakkaa

100 g voita sulatettuna 
1,5 dl sokeria 
3 dl kaurahiutaleita tai muita hiutaleita 
2 rkl vehnäjauhoja 
1 ½tl kanelia (voisin laittaa vähän enemmänkin)
2 tl vaniljasokeria 
 
Sulata voi kattilassa ja sekoita kaikki ainekset joukkoon. Ripottele omenalohkojen päälle. 

 

TAI halutessaan voisi laittaa muruseoksen

Muruseos pellilliseen piirakkaan

2 dl vehnäjauhoja

vähän vajaa 1 dl sokeria

75 g pehmeää/sulatettua/kovaa voita

Kaikki ainekset vaan sekaisin ja ripotellaan pellille omenanpalojen päälle. Kanelia voisi tähänkin laittaa vähintään 1½ tl tai ripottelee kanelia omenoiden päälle ennen muruseosta.

 

TAI halutessaan voisi laittaa mantelisen muruseoksen

Mantelinen muruseos pellilliseen piirakkaa

1 dl vehnäjauhoja

kukkura 1 dl mantelijauhetta

vähän vajaa 1 dl sokeria

75 g pehmeää/sulatettua/kovaa voita

Kaikki ainekset vaan nypitään sekaisin ja levitetään omenoiden (ripsauta kanelia 1½ tl ennen muruseosta tai sekoittaa sen muruseokseen) päälle

CIMG5058-001.jpg

Minä ripsautin vielä sokeria piirakan päälle uunista oton jälkeen. Makeus kyllä riittää piirakassa, vaikka ei laittaskaan.

CIMG5073-001.jpg

Jos haluat tehdä simppelin omenapiirakan ohjeella, missä ei tartte vatkata mitään, niin sellainen hyvä ohje löytyy täältä. Laitat vaan omenaa raparperin tilalle.makua antavaksi aineeksi.