CIMG7003.jpg

Näin rukiisia sämpylöitä tulee harvemmin tehtyä, mutta nyt halusin käyttää jauhopussukan loppuun. Laitoin taikinaan jauhoiksi noin puolet ruisjauhoja ja puolet vehnäjauhoja.

Ruissämpylät (ruiskolmiot)

(tulee noin 40 ihan kookasta sämpylää/kolmiota)

1 litra nestettä (laitoin ½ litraa maitoa ja puoli litraa vettä)

50 g tuorehiivaa

1 rkl suolaa

2 tl sokeria

100 g sulatettua/pehmeää rasvaa

ruisjauhoja

vehnäjauhoja

Lämmitä neste 37 asteiseksi. lisää murennettu hiiva, suola ja sokeri ja sekoita alku tasaiseksi...pallovatkain hyvä väline. Lisää jauhoja vähitellen...vatkaile vatkaimella, kunnes paksua puuroa ja rupea sitten alustamaan käsin. Lisää pehmeä rasva alustamisen aikana taikinaan. Jätä taikina pehmeäksi. Ripsauta jauhoja pinnalle ja jätä taikina kohoamaan lömpimään paikkaan peitettynä noin puoleksi tunniksi.

Leivo halutun mallisiksi sämpylöiksi.

Minä tein tällä kertaa kolmion mallisia eli otin taikinan jauhotetulle pöydälle, jaoin sen 4 osaan. Hieraisin yhden osan pötköksi minkä sitten käsin taputtelin matalammaksia ja siitä vaan ihan vapaalla kädellä veitsellä leikkasin kolmiot ja laitoin ne pellille leivinpaperin päälle kohoamaan.

Hyvin kohonneet sämpylät paistetaan 200-225 asteisessa uunissa noin 15 min...kypsiksi, nätin ruskeiksi niin pinnalta kuin pohjastakin. Älä kuitenkaan paista liian kuiviksi.

CIMG6994.jpg

CIMG6999.jpg

Hyvälle maistuivat  näin rukiisetkin sämpylät.