Ollessamme viimeksi käymässä kotikonnuilla savossa, saimme syödäksemme oikeaa lapsuuden ajan herkkua. Toisille tämä keitto on taatusti oikeaa inhokkiruokaa, vaan minulle se on suurta herkkua mitä itsekkin olen  muutamia kertoja tehnyt. Lapsuusaikoina olen ollut lukemattomat kerrat äidin apulaisena ja silloin keitettiinkin keittoa isot kattilalliset... tiedä vaikka nyt tulisikin tehtyä tätä keittoa lähiaikoina, kun kanssasyöjäkin yllätti ja suostui tätä syömään. Kyllä kyläpaikassa oli tarjolla muutakin keittoa, vaan eipä se kattilallinen huvennut yhtä sukkelaan mitä tämä keittokattilallinen teki...

Kyseessä on tietenkin mykykeitto, mykyrokka, tappaiskeitto...millä nimellä tällaista keittoa nyt kutsutaankaan. Meillä keittoa on aina kutsuttu mykykeitoksi tai mykyrokaksi.

Kyseessä on pohjoissavolainen perinneherkku, mitä  pikkasen eri versioina) myös muualla Suomessa valmistetaan. Nykyisillä asuinsijoillamme tehdään rössyperunaa, mikä maistuu samanoloiselle, ainakin silmät kiinni maisteltuna


Mykykeitossa on lihaa (possua ja voi olla myös naudanlihaa) ja sisäelimiä ( maksaa ainakin...munuaisia ja sydäntä eivät kaikki enää laita, vaan meillä näitä kolmea on aina perinteisesti laitettu) keitettynä maustetussa vedessä ( suolaa, maustepippuria, sipulia). Sitten keittoon lisätään perunalohkoja ja kypsennellään taas ja loppupuolella kypsymistä lisätään mykyjä. Siis verestä, jauhoista (ohra-, ruis ja vehnäjauhoja) ja suolasta tehtyjä OHUITA verilettujen tapaisia lättänöitä, mitkä sitten laitetaan keittoon kypsymään.... ei päällekkäin, etteivät tartu isoiksi klimpeiksi. Jotkut laittavat myvyt lusikalla pyöreinä palleroina kiehumaan, vaan meillä on aina tehty ohuita versioita. Mykyjen lisäämisen jälkeen keittoa pitää sekoitella tosi varovaiseti, etteivät mykyt hajoa kokonaan....tosin itse tykkään kun ne hieman hajoavat ja antavat makua ja väriä keiton liemelle.

Tämä keittokattilallinen on käyty ostamassa Lapinlahden torilta, missä kuulemma aika ajoin pari Iisalmelaista naishenkilöä käyvät sitä myymässä. Litrahinta 8 euroa... halpa hinta sakeasta keitosta. Lämmitettäessä sitten itse kukin voi laittaa lientä lisää ja suolaa kans. Tässä vaihessa mykykeitto on vielä aika kirkasliemistä.Joku voisi olla siitä hyvilläänkin, sillä monet ovat sanoneet mykykeiton ei niin mairittelevan ulkonäön johtuvan nimenomaan tuosta liemestä mikä värittyy myvyistä.

 

Tykkään mykyrokasta enemmän kun liemikin on saanut hieman väriä mykyistä. Lämmitettynä keitto vaan paranee. Oli ihanaa ... mitäs muut tykkäätte mykyrokasta?