CIMG2571.jpg

Hernekeittoa olen tehnyt haudutuspadalla lähes kerran kuukaudessa. Ennen keittelin harvakseltaan 10 litran kattilan täyteen, nyt laitan keiton hautumaan hautumispataan ihan sen tekemisen helppouden takia. Minun pataani mahtuu hernepussin kyljessä oleva ohje yksinkertaisena. Lihamäärästä riippuen, tulee jo aika piripintainen valmiina.

Meille hankittiin sähkökäyttöinen haudutuspata jo muutamia vuosia sitten, vaan aika vähällä käytöllä se oli alkuunsa.

Ylimmässä kuvassa olevan hernekeiton tein viime viikolla. Jos joku ihmettelee miksi siinä on perunaa seassa, niin halusin kokeilla väittämän, että kun laittaa muutaman perunan ruoan sekaan, niin ne imevät suolaisuutta pois. Keittoni ei ollut mitenkään liian suolaista alkujaankaan. Mikäkö oli lopputulema? Vaikka kuinka tarkkaan maistelin keittoa ennen ja jälkeen, niin en minä vaan huomannut eroa. Siinä tuli yllätys, miten nopeasti isot perunan puolikkaat kypsyivät haudutuspadassa keiton seassa. Iänikuisia vanhoja ruoka-asioita muistellessani, muistan että hernekeittoon laitettiin peunalohkoja kypsymään keiton sekaan ja nekin ihan syötiin siis. Oltaisko siinä vaan haluttu jatkaa keittoa, sillä onhan hernekeitto aika tuntia ruokaa ihan ilman perunoitakin. 

CIMG0827-001.jpg

Kun teen hernekeiton haudutuspadalla. laitan nestettä vähän vähemmän, muuten teen suurinpiirtein vihreiden herneiden pussin kyljessä olevalla ohjeella. Lihoja vaihdellen ja vähän reilummasti käytän lihaa. Tykkään yhdistää samaan keittoon paria eri lihaa. Savukinkkua, savupotkaa, ruskistettua jauhelihaa, naudan kokolihaa, possun kokolihaa, joulukinkun rippeitä, savustettua posssun sisäfilettä (ostin Prismasta ekan kerran viime syksynä ja oli todella hyvää ihan sellaisenaan ja ruoanlaitossa).

Porkkanaa tykkään laittaa edes vähän väriksi, vaikka monien mielestä se ei hernekeittoon kuulukkaan.

Mausteet laitan ihan maun perusteella kypsään keittoon, sinappia, suolaa meiramia, niitä en mittaile koskaan. Suolaahan ei kannata laittaa heti alussa, sillä sen sanotaan hidastavan herneiden pehmenemistä. Muutenkin olen huomannut olevan suuria eroja siinä, missä ajassa herneet kypsyvät. Joskus reilussa 2 tunnissa ovat jo pehmeitä, joskus toiste taasen saa keittää/hauduttaa neljäkin tuntia ennen kuin herneet pehmenevät. Ja nyt en tarkoita sitä, että liotetaanko herneet ennnen keittämistä vai ei.

CIMG0823-001.jpg

Monasti olen tehnyt hernekeiton ihan ilman herneiden liottamista, eikä kypsymisaika juurikaan ole ollut pidempi. Hyvin huuhtelen herneet ja laitan nesteen, herneet, hienonnetun sipulin, porkkanan, lihan (jos liha kypsää, en laita ihan alussa ) hautumaan. Minä käytän padan korkeampaa lämpötilaa, sillä en halua jättää pataa yöksi päälle. Laitan keiton yleensä aamulla anivarhain kypsymään ja se on valmista 4-5 tunnissa. Miedommalla lämmöllä en ole koskaan hernekeittoa haudutellut koko aikaa. Loppupuolella kypsentämistä laitan joskus padan miedommalle kämmölle. Padassahan on vaan 2 lämpötilaa, low (matalampi) ja high (korkeampi) ja lämpimänä pitämis lämpötila.

Riippuen siitä, mitä lihaa käytän keittoon, saatan laittaa myös lihaliemikuution alussa keittoon mukaan.

Kun keitto on hautunut kypsäksi, maustan keiton ja annan vielä hautua vähän aikaa, edes vartin.

Sitten onkin enää maun ja sakeuden tarkistus ja keitto on valmista.

CIMG0045-001.jpg

Tässä versiossa on lihana ruskistettua naudan jauhelihaa ja isosta palasta leikattuja savukinkkukuutioita.

Jotkut tykkäävät haudutella hernekeiton uunissa kannellisessa astiassa, mutta minä en ole vielä sitä tapaa koskaan kokeillut.

Meillä ruokailijat laittavat hernekeittoon/hernerokkaan vaan lisää sinappia lautasellensa keiton päälle. Jotkut tykkäävät laittaa raakaa sipulia yms, mutta se ei ole meidän juttu.